közlekedésbiztonság

Balesetmentes karácsonyt!

2013.12.22.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ismét meghirdette az elmúlt évben, a karácsonyi ünnepek előtt indított kampányát, amelynek célja nem volt más, mint felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy az ünnepek alatt lehetőleg ne kerüljenek olyan helyzetbe, ami balesethez vezet.

Szerző: Alföldy Miklós

Az OBB idén megismételte az akciót és Budapest három forgalmas csomópontjában, az Örs vezér téren, a Széll Kálmán téren és a Nyugatinál egy-egy négyméteres karácsonyfát állított fel. A fák alatt, ajándékok helyett egy-egy balesetben megsérült autóroncs található, a fákon a díszek helyett pedig az OBB balesetmegelőzési kampányanyagai kaptak helyet.

Az Örs vezér téren, december 19-én tartott tájékoztatón Kiss Csaba rendőr alezredes elmondta, tavaly karácsonykor szerencsére nem történt halálos kimenetelű baleset, remélhetően ez idén is így lesz. Ebben az időszakban, amikor a közlekedés körülményei rendkívül rosszak, minden közlekedőnek körültekintőbben kell részt vennie a forgalomban, hiszen nincs annál szomorúbb, mint az, ha az ünnep hangulatát beárnyékolja egy-egy közúti tragédia. Éppen ezért állíttatták ezeket a rendhagyó karácsonyfákat a közterekre, remélve azt, hogy minden közlekedésben résztvevő, aki találkozik ezekkel az installációkkal, óvatosabban, körültekintőbben közlekedik majd.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy jó az esély arra, hogy idén hatszáz alá csökkenjen a közúti balesetekben életüket veszített áldozatok száma Magyarországon. A december 15-i előzetes adatok alapján a közúti balesetekben meghaltak száma 560 fő volt, ami 23-al kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Eddig a dátumig 105 olyan nap volt idén, amikor nem történt halálos tragédia útjainkon, tavaly a vizsgált időszakban 94 ilyen nap volt. A legszembetűnőbb javulást a gyermek halálos áldozatok száma mutatja, amíg tavaly, december 15-ig 20, addig idén 8 gyermek veszítette életét közúti balesetben., ez 60 százalékos csökkenést jelent.

Minden közlekedői csoportban csökkent az áldozatok száma, így a gyalogos, a kerékpáros, a segédmotoros és a gépkocsivezetők körében is. Kivételt a motorkerékpárosok jelentenek, december közepéig 46 motoros halt meg a hazai utakon, a tavalyi 38-al szemben.

Összefoglalva, ha sikerül tartani az eddigi eredményeket és az év hátralévő részében sem történik a kiugróan sok áldozattal járó közlekedési baleset, a halálos áldozatok száma hatszáz alá csökken. Ilyen alacsony értéket – bár akkor a statisztikai feldolgozás még más követelmények szerint zajlott – utoljára az 50-es évek végén regisztráltak Magyarországon. Ez azért is óriási eredmény, hiszen akkor szinte nem is volt magánkézben személyautó és a gépjárművek száma töredéke volt a mai több, mint 3,5 milliónak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.17
A világ autóiparának és autófejlesztésének egyik emblematikus alakja, Wolfgang Reizle nyilvánította....
2021.06.17
„Felvillanyozva” juthatnak el Budapesten, a foci-Eb hivatalos szurkolói zónájába azok a....
2021.06.17
Kénytelenek voltak betörni a tűző napon parkoló autó egyik ablakát - írja a police.hu   ..
2021.06.17
A szeptemberi IAA koncepciójáról még nem döntöttek végleg, de a látogatóknak valószínűleg FFP2-es....
2021.06.17
A pandémia szorítása után sokan indulnak útnak nyaralni autóval Európa különböző országaiba. A....
2021.06.17
Nagy szabású közös projektet indít a Japán Űrkutatási Ügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency....
2021.06.17
Egy részlegesen kiépített, használaton kívüli vasúti átjárón teherautóval próbált meg áthajtani az....
2021.06.17
Akkora az érdeklődés a Lamborghini sportautói iránt, hogy az idei kapacitások gyakorlatilag majdnem....
2021.06.17
A Jaguar Land Rover az új Land Rover Defenderre épülő, hidrogénüzemű (hydrogen fuel cell electric....
2021.06.17
„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció....