közlekedésbiztonság

Balesetmentes karácsonyt!

2013.12.22.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ismét meghirdette az elmúlt évben, a karácsonyi ünnepek előtt indított kampányát, amelynek célja nem volt más, mint felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy az ünnepek alatt lehetőleg ne kerüljenek olyan helyzetbe, ami balesethez vezet.

Szerző: Alföldy Miklós

Az OBB idén megismételte az akciót és Budapest három forgalmas csomópontjában, az Örs vezér téren, a Széll Kálmán téren és a Nyugatinál egy-egy négyméteres karácsonyfát állított fel. A fák alatt, ajándékok helyett egy-egy balesetben megsérült autóroncs található, a fákon a díszek helyett pedig az OBB balesetmegelőzési kampányanyagai kaptak helyet.

Az Örs vezér téren, december 19-én tartott tájékoztatón Kiss Csaba rendőr alezredes elmondta, tavaly karácsonykor szerencsére nem történt halálos kimenetelű baleset, remélhetően ez idén is így lesz. Ebben az időszakban, amikor a közlekedés körülményei rendkívül rosszak, minden közlekedőnek körültekintőbben kell részt vennie a forgalomban, hiszen nincs annál szomorúbb, mint az, ha az ünnep hangulatát beárnyékolja egy-egy közúti tragédia. Éppen ezért állíttatták ezeket a rendhagyó karácsonyfákat a közterekre, remélve azt, hogy minden közlekedésben résztvevő, aki találkozik ezekkel az installációkkal, óvatosabban, körültekintőbben közlekedik majd.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy jó az esély arra, hogy idén hatszáz alá csökkenjen a közúti balesetekben életüket veszített áldozatok száma Magyarországon. A december 15-i előzetes adatok alapján a közúti balesetekben meghaltak száma 560 fő volt, ami 23-al kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Eddig a dátumig 105 olyan nap volt idén, amikor nem történt halálos tragédia útjainkon, tavaly a vizsgált időszakban 94 ilyen nap volt. A legszembetűnőbb javulást a gyermek halálos áldozatok száma mutatja, amíg tavaly, december 15-ig 20, addig idén 8 gyermek veszítette életét közúti balesetben., ez 60 százalékos csökkenést jelent.

Minden közlekedői csoportban csökkent az áldozatok száma, így a gyalogos, a kerékpáros, a segédmotoros és a gépkocsivezetők körében is. Kivételt a motorkerékpárosok jelentenek, december közepéig 46 motoros halt meg a hazai utakon, a tavalyi 38-al szemben.

Összefoglalva, ha sikerül tartani az eddigi eredményeket és az év hátralévő részében sem történik a kiugróan sok áldozattal járó közlekedési baleset, a halálos áldozatok száma hatszáz alá csökken. Ilyen alacsony értéket – bár akkor a statisztikai feldolgozás még más követelmények szerint zajlott – utoljára az 50-es évek végén regisztráltak Magyarországon. Ez azért is óriási eredmény, hiszen akkor szinte nem is volt magánkézben személyautó és a gépjárművek száma töredéke volt a mai több, mint 3,5 milliónak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....
2023.12.03
A jövő évben érkezik az új Opel Corsa 48V-os hibrid hajtáslánccal felszerelt változata, a modell....
2023.12.03
Böhönye közelében forgalomkorlátozásra kell számítani – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi....
2023.12.03
Egy év alatt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált, és 2024-ben....
2023.12.03
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események az Útinform jelentése....