Rheinmetall

Békésen és autósan köszönt be a Rheinmetall Szegedre

2024.04.01.

Új hibridüzemet épít zöldmezős beruházásban a Rheinmetall Szegeden. Az ünnepélyes alapkőletételt március 26-án tartották a város határában, a 63 milliós, 300 új munkahelyet teremtő gyár üzembe helyezését a jövő év végére tervezik.

Három és fél évtizedes helyi újságíró múlttal sem vettem még részt olyan sajtóeseményen Szegeden, ahol – ahogy felénk mondják – mindenki ott volt, aki számít a városban. A honvédelmi miniszter és Rheinmetall illetékes első embere így találkozhatott a Szegedi Tudományegyetem és az önkormányzat teljes „felső vezetésével”, a gazdasági kamara elöljáróival, a püspökkel és Varga Mihállyal, a KÉSZ Csoport első emberével is. Természetesen a felsorolás némileg önkényes, és közel sem teljes…

Céges autó a szegedi lézerközpont előtt

Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője köszöntőjében elmondta, Szeged nem csak a napfény városa – erre felkészíthették –, hanem a szeleké is, meglehetősen huzatos volt ugyanis az alapkőletétel helyszíne, egy kőhajításnyira az ELI ALPS lézeres kutatóközponttól. Szerencsére, azért a nap is szépen sütött.

Megtudtuk, a szegedi lesz a cégcsoport első hibrid telephelye, ahol a civil üzletág és védelmi technológiai egy fedél alatt "zajlik". A 85 ezer négyzetméteres területen az első lépésben 15 ezer négyzetméteres üzem épül, amely háromszáz magasan képzett szakembernek ad munkát. A területbe tehát van tartalék, ami további lehetőségeket biztosít a bővítésére – közölte a szakember.

Christoph Müller, a Rheinmetall Power Systems divízióvezetője

– Két évvel ezelőtt 500 métere ültünk innen Palkovics László miniszter úrral – emlékezett vissza a kezdetekre Christoph Müller, aki külön is megköszönte Botka László polgármesternek, hogy megvethetik a lábukat Szegeden. Hozzátette, erős pillérük az autóipar, a zöld technológiát szeretnék meghonosítani a városban, kapcsolódva a hidrogénhajtáshoz és az elektromos autózáshoz. Szerinte ehhez itt adottak a peremfeltételek.

Szeged a zalaegerszegi harcjárműgyár, a várpalotai lőszergyár és ipari partnerével, a 4iG-vel létrehozott budapesti digitalizációs központ mellett a negyedik Rheinmetall-telephely lesz Magyarországon. A divízióvezető hangsúlyozta, hazánk befektetőbarát környezetet biztosít a vállalkozásoknak - a kormány és a HIPA támogató, nyitott és barátságos volt.

Maradandó alapkőletételi emlék

A világon az autóiparban óriási a mozgás a belsőégésű motorok irányából az akkumulátoros járművek felé. A szegedi lesz a Rheinmetall huszonkettedik gyára, amelynek elsődleges célja, hogy az elektromobilitást támogassa - közölte Christoph Müller, majd megmutatta azt az egészen kis, félmaroknyi fekete „dobozt”, amit 60 tonnás eszközzel gyártanak majd Szegeden

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Rheinmetall új gyárának alapkőletételén azt mondta, a német céget elsősorban mint védelmi ipari befektetőt ismertük meg, ezért is fontos, hogy az új szegedi gyár ugyan kötődik a védelmi iparhoz, de attól független. Az új üzemben élenjáró technológiával az elektromobilitás és a hidrogénüzemű járművek számára gyártanak majd eszközöket.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Az új gyár Európa egyik meghatározó kutatás-fejlesztési projektje lesz - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. A Rheinmetall a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködve olyan új ökoszisztémát és tudásbázist épít majd ki, amely sok magyar és külföldi fiatal számára is különleges lehetőségeket teremt. – A magyaroknak nem kell máshova menniük, a világ jön ide hozzánk – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Közölte, ahogy a Rheinmetall, úgy a magyar kormány is kiemelten fontosnak tartja az e-mobilizációt, a digitalizációt és az iparosítást. Az energiatermelés és -tárolás és az elektromobilitás a legfontosabb fejlesztési területe napjainknak. Szerinte óriási sikert értünk el, többek között az autóipar területén, amely ma már több százezer magyarnak ad munkát és fontos tudásbázis épült ki párhuzamosan. Beszélt a két magyar friss Nobel-díjasról, felemlegette Zalaegerszeget és a várpalotai lőszergyárat, de hangsúlyozta, a szegedi egy békésebb beruházás.

Az ásás még nem teljesen katonás

Botka László, Szeged polgármester felidézte, hogy az önkormányzat 2007-ben alapított közös céget az egyetemmel annak érdekében, hogy világszínvonalú lézeres kutatóközpontot hozzanak létre a város határában. A központ szomszédságában 70 hektáros ipari park várja a befektetőket, ahol immár Európa egyik vezető iparvállalata, a Rheinmetall teremt háromszáz új munkahelyet a régióban élők számára.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az alapkőletételen elmondta, az ország és a régió legjobb felsőoktatási intézményeként szoros együttműködésre törekszik a térségben letelepülő vállalatokkal, melyek számára szakember-utánpótlást is biztosítja.

Hidrogénmobilitásban is utazik a Rheinmetall

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Rheinmetall szegedi telephelyén elsősorban az autóipar számára gyártanak termékeket, többek között elektromos alkatrészeket, például nanoszerkezetű konndenzátorokat, valamint a hidrogénmobilitásban és energiatermelésben használható eszközöket. A vállalat a Rheinmetall Electronic Solutions divíziója katonai üzletágának egyes termékeit is itt kívánja gyártani.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..