megújuló energia

Biogáz buszok elterjedésének hatása a megújuló tüzelőanyag-felhasználásra – II. rész

2015.10.21.

2020-ig minden Európai Uniós tagállamnak 10 százalékos megújuló részarányt kell elérnie a közlekedési energiafelhasználás területén. A célkitűzés teljesítésével kapcsolatos kérdéseket, elsősorban a vizsgálat metodikáját boncolgatjuk a háromrészes cikksorozatunk második részében.

Az első részben szó volt a téma aktualitásáról, a legfontosabb problémákról, és a bioüzemanyagok legfontosabb jellemzőiről. A második rész azt a metodikát tárja fel, melynek segítségével a tagállamok vállalása 2020-ig teljesíthető.

Az energetikai vizsgálat első lépésében a hazai felhasznált tüzelőanyag-mennyiségről kellett tájékozódni. A múltbéli fogyasztásra vonatkozó adatok elérhetők voltak a NAV honlapján, ezekből készítettünk előrebecslést 2020-ig terjedően, melyet a következő ábra mutat be.

Benzin- és gázolaj-felhasználás előrebecslése 2020-ig (forrás: saját szerkesztés)

Az előrebecsléshez egy optimista és egy pesszimista szcenáriót alkalmaztunk, ahol az optimista esetben feltételeztük, hogy az újból növekedésnek indult felhasználás 2020-ig folytatódik, míg a pesszimista esetben azzal a feltételezéssel éltünk, hogy például egy újbóli recesszió hatására a fogyasztás ismét visszaesik. A rendelkezésre álló adatok, és az (1) képlet alapján meghatározható, hogy a 2020-ra feltételezett fogyasztási mennyiségek milyen mértékben származnak megújuló forrásból (bioetanolból és biodízelből), 10V/V% biokomponens bekeverési arány mellett.

A számításokat elvégezve azt az eredményt kaptuk, hogy 8,5e/e% származik hozzákevert biokomponensekből, a hiányzó 1,5e/e%-ot pedig a vizsgálatunkban biometánnal fedezzük oly módon, hogy dízelüzeműek helyett CNG üzemű autóbuszokat állítunk üzembe, melyekbe biometánt töltünk. A vizsgálat célja azt megállapítani, hogy a buszcserével fedezhető-e a hiány.

Ez pontosan egy ilyen busz (forrás: GreenSexy)

Ehhez egy modellt készítettünk, amelynek bemenő adatai a már ismertetett tüzelőanyag-felhasználási adatok, illetve a dízel és a CNG üzemű autóbuszok fogyasztási és futásteljesítmény adatai. Ezekből számolhatók az egyes tüzelőanyag mennyiségek változásai, és meghatározható, hogy az összes elégetett tüzelőanyagból nyert energia mekkora része megújuló. Ezen lépés számításakor a közúti és vasúti energiafelhasználáshoz kell viszonyítani a felhasznált megújuló tüzelőanyagokból származó energiát (Paár, Telekesi 2012), így nem követünk el nagy hibát, ha a modell bemenő adataiként kizárólag a benzin- és a gázolaj-felhasználást tekintjük, hiszen más tüzelőanyagok részaránya jelenleg elenyésző. A számítások kimeneteként megkapjuk, hogy a 10e/e%-os értékhez mennyi gázüzemű autóbusz forgalomba állítása szükséges. A folyamatot a következő ábra mutatja be.

A modell működése (forrás: saját szerkesztés)

A cikksorozat harmadik részében értékeljük az eredményeket, valamint összegezzük a tapasztalatokat. A tudományos kutatómunka és a háromrészes cikksorozat Tóth Tamás, Török Ádám kutató mérnökök nevéhez fűződik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....