közlekedésbiztonság

A biztonságról beszélgetnek egymással a járművek

2021.12.04.

Az Autotalks egy forradalminak tűnő jármű és más eszköz közti kommunikációs megoldást (V2X) kezdett alkalmazni, bevezetésként a kerékpárok és robogók biztonságának növelésére.

A félvezető technológián alapuló V2X szolgáltatások széles tárházát felvonultató innovatív Autotalks vállalat bejelentette, hogy elindít egy platformot a kerékpáros és robogós balesetek megelőzésére. A V2X eszközök és az intelligens V2X közúti jelzések összekapcsolásán alapuló épülő ZooZ platform összehozza a mikromobilitási megoldásokat a közlekedésbiztonsági törekvésekkel. A megoldás lényege, hogy felhívja a járművezetők figyelmét a kerékpárok és robogókok közlekedésére, így könnyebben elkerülhetővé válnak a közlekedési balesetek.

A cég már tárgyal a gyártó és integrációs partnerekkel a platform bevezetéséről. Az Autotalks adaptálja saját V2X-megoldásait, hogy mérsékelje a kétkerekűeket érintő balesetek számának meredek növekedését. A ZooZ platform szeptemberben debütált a müncheni IAA Mobility Show-n.

Így néz ki a ZooZ könnyen telepíthető eszköze

Az Autotalks volt az első vállalat, amely V2X csipszeteket (informatikai szakkifejezéssel lapkakészleteket) készített. Az általuk tervezett és legyártott az eszközöket ma már a legkiemelkedőbb autógyártók használják. 2018-ban az Autotalks volt az első olyan vállalat, amely olyan globális V2X megoldást kínált, amely egyesíti különböző (DSRC és C-V2X) kommunikációs technológiákat egy telepítésre kész lapkakészleten. A vállalat jelenleg egy V2X-alapú mikromobilitási biztonsági hálózat létrehozásán dolgozik.

A ZooZ V2X eszköz bármilyen kerékpár vagy robogó kormányára felszerelhető. A kompakt készülék riasztást ad, ha a jármű veszélyezteti a kerékpárosokat, valamint tájékoztatja a többi V2X-el felszerelt járművet és intelligens táblákat a kerékpáros közeledéséről. Az eszköz egyébként annyira kicsi, hogy hamarosan a kerékpáros számítógépekbe, sebességmérőkbe is tudják majd integrálni. Jelzése megbízhatóan figyelmezteti a sofőröket, még a V2X nélküli járművezetőket is, amikor egy ilyen eszközzel felszerelt kerékpár vagy robogó megközelíti a kereszteződést. Minden közlekedő, beleértve az autókat, motorosokat, robogókat, motorkerékpárokat és gyalogosokat, a V2X-en keresztül kommunikálnak egymással, egy nagy, közös biztonsági hálózatot kialakítva.

A ZooZ eszköz várhatóan nagyon széles körben felhasználható lesz. Alkalmazni akarják a holttér-riasztásban, a kerékpárosok előrejelzésében, a kereszteződések közlekedésbiztonságának növelésében, vagy éppen a csoportos kommunikációban. A holttér figyelő képes megakadályozni, hogy egy jobbra kanyarodó autó elsodorja a vele egy irányba szabályosan közlekedő kerékpárost. Az előre haladó kerékpár figyelmeztetés megakadályozza, hogy a vezetőt meglepje egy nehezen belátható útkanyarulat mögött közlekedő kerékpáros, például egy vidéki vagy hegyi útszakaszon. A kereszteződések közlekedésbiztonságának növelése pedig úgy tud megvalósulni, hogy a ZooZ megakadályozza a sofőr jobbra vagy balra kanyarodását, ha a csomópontba (akár nehezen vagy egyáltalán nem látható módon) bringás érkezik. A csoportos kommunikáció biztonságos és egyszerű üzenetváltást tesz lehetővé a kerékpárosok egy adott csoportja között.

A ZooZ a komplex közlekedésbiztonsági megoldás érdekében intelligens táblákat is fejleszt. Ezeket közúti csomópontokba helyezik ki. A tábla akkor világít, ha egy V2X-szel felszerelt kerékpár vagy robogó közeledik a kereszteződéshez, és így figyelmeztet minden vezetőt, még azokat is, akik nem rendelkeznek V2X-el. A táblák várhatóan nem lesznek drágák, mindemellett telepítésük egyszerű, és karbantartásuk is költséghatékony. Az Autotalks nemrégiben kutatást végzett az izraeli Negev Ben Gurion Egyetemmel, melyben az intelligens útjelző táblák hatásait vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, hogy a sofőrök 70%-kal többet fékeztek, amikor kerékpár volt a kereszteződésben. Az intelligens tábla 20%-kal növelte a sofőr kerékpárosoknak szentelt figyelmét. Különösen jó eredménynek mondható, hogy a kerékpárosok pozíciójára vonatkozó tudatosság növekedése nem a kereszteződésre, vagy annak közelében másokra fordított figyelem rovására ment.

Így beszélgetnek majd egymással a járművek és a közúti infrastruktúra

„A mikromobilitási megoldások egyre népszerűbbé válása jelentősen megváltoztatta a közlekedési szokásokat, ami egyúttal a balesetek számának meredek növekedéséhez vezetett” - mondta Onn Haran, az Autotalks alapítója és műszaki igazgatója. „A kerékpárosok és robogók százalékos aránya a közlekedési balesetek összesített halálozási adatait tekintve sajnos folyamatosan növekszik. A balesetek 75%-át a járművezető hibája okozza, ugyanis leggyakrabban nem veszik észre a kerékpárosokat. A V2X az egyetlen jelenleg ismert és hatékonynak tűnő járműbiztonsági kommunikációs megoldás. Ez az egyetlen technológia, amely kerékpárokat és robogókat kapcsolhat össze más járművekkel, bekapcsolva ezeket egy biztonságos hálózathoz. A ZooZ a mikromobilitás biztonságának jövője, egyben egy olyan koncepció, amelyet öt éven belül minden kerékpáron, robogón és autóban látni fogunk. Nagyon tudatosan és intenzív lépésekkel haladunk előre, és hamarosan minden járműre, kétkerekűre és közúti infrastruktúrára telepítjük a technológiánkat.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

forrás és képek: Traffic Technology Today, Auto-Talks

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....