rendőrség

Brutális megjelenésű páncélozott járműveket kap a német rendőrség

2023.12.02.

Két éven belül minden nagyobb német város különleges rendőri egységénél készenlétben áll egy Survivor R páncélozott jármű, mert a Rheinmetall addig szállítja le a múlt évben megrendelt 55 darabot.

Hamarosan mind a 16 németországi tartomány fővárosában bevethető lesz a 6,5 méter hosszú, 2,9 m magas és ugyanilyen széles páncélozott jármű, de a regionális központok rendőrségeinek különleges egységeihez is érkezik egy-egy Survivor R, amelyekkel az 1964 óta használt TM-170-eseket váltják le.

A korábban vásárolt hat darabon felül tavaly 55-öt rendelt belőle a német rendőrség, garantálva, hogy a 84 milliós országban bárhol gyorsan bevethetők legyenek, főleg terrorelhárítást, oszlatást és elrettentést igénylő helyzetekben. Erre az a biztosíték, hogy a 340 lóerős, négykerék-meghajtású monstrum úgy is képes 100 km/h-s sebességgel haladni, hogy a sofőrrel együtt 11 kommandós zötykölődik benne, és a gyári adatok alapján 800 km-t képes megtenni egy tank gázolajjal.

A német Rheinmetall MAN Military Vehicles és az osztrák Achtleitner több mint tíz évvel ezelőtt kezdte fejleszteni a guruló erődöt a MAN-TGM teherautó futóművére. A Survivor R hermetikusan zár, és speciális, belső keringetésű légszűrő és -frissítő szellőzőrendszere révén még a levegőbe juttatott biológiai fegyverekkel szemben is védelmet nyújt, sőt, sugárzó anyagok sem jutnak be az aknák elől is védő utasterébe. Mondhatni, úgy képes maga körül könnygázfelhőt csinálni, hogy a járműben senkinek sem kell védőmaszkot húznia.

Hő- és lövedékálló gumiabroncsaival (365/85 R20) a lángoló barikádon is át tud hajtani, de tolólap és úgynevezett döfőorr (Rammsporn) is dukál hozzá. A 30 fokos emelkedő sem okoz neki gondot, de 17 fokig oldalra is képes dőlni, csak utána borul. Lövedékálló szélvédőjét a magas nyomású mosórendszer fél másodperc alatt letakarítja, de az sem elhanyagolható, hogy a figyelőtornyánál lévő géppisztolyos álláson egy Krauss-Maffei Wegmann FLW 100 távirányítható sorozatlövő kapott helyet. Páncélzata az AK–47-es gébkarabély lövedékeinek is ellenáll, de a szárazföldi akna sem tehet benne kárt. Harminc éven át szeretnék használni.

Szöveg: Zsaru Magazin, Fotó: NÉMET SZÖVETSÉGI RENDŐRSÉG, RHEINMETALL

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
Police.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....