használt autó vásárlás

Combo kombinációk

2022.09.22.

Háromból egy csak jó lesz.

Használt autó vásárlás előtt álló, édességboltot üzemeltető vállalkozás keresett meg minket azzal, hogy új (illetve használt) áruszállítót szeretnének venni. Óriási bizonytalanságban és bizalmatlansággal vágtak neki a dolognak, de pénzt és energiát nem kímélve végül azt hiszem lett megoldás.

150 km-t kell utazni, de megéri

A történet egy szokásos, a szolgáltatásunk iránt érdeklődő telefonhívással kezdődött, melynek elején megtudtam az előző bekezdésben leírtakat és azt is, hogy a választásuk az Opel Combo-ra esett. Annak is arra a verziójára, ami nem más, mint a Fiat Doblo átöltöztetett változata.

Aztán jött a probléma: nagy a választék. Ugyanazon a telephelyen 3-4 Combo is volt eladó. Ez gyakran megtörténik mindenféle típussal, mert ha egy kereskedés le tud csapni egy eladó flottára, akkor általában, csomagban vásárolva jó áron lehet hozzájutni több autóhoz egyszerre. Ezt nem is tagadta a kereskedés, akik egyébként az együttműködés és a segítőkészség mintapéldáját mutatták be a szemlén, utólag is hálás köszönet érte.

Kaptam én mindent még mielőtt megrendelés érkezett volna. Komplett szerviztörténetek, Járműszolgáltatási Platformról generált PDF-ek, és hiába mondtam, hogy mindezek semmit sem szőámítanak, mert a helyszínen dől el, hogy egy autó az eladáskor milyen állapotban van.

Bár ilyet nem szoktunk csinálni, belementem, hogy a helyszínen néhány percet arra fordítunk, hogy a meglévő készletből gyorsvizsgálattal kizárjuk azokat, amelyek nem is jöhetnek szóba.

Három a magyar igazság

A négy egyező autóból a megrendelés időpontjában már csak három állt a telephelyen, ezekből kellett választani. Mire megérkeztem, az ügyfelek már ott voltak és feltűnően közel álltak az egyik példányhoz, minden jel arra mutatott, hogy azt kell majd megnézni. (Nem azt kellett…)

Nehéz dolog egy ilyen gyorsvizsgálat. Mit nézzek meg az 1000 dolog közül, ami rossz lehet egy autón. Végül úgy döntöttem, hogy egy egyszerűsített festékréteg mérés, egy motortér szemrevételezés és egy indítási-indulási próba elég lesz.

Mindegyik kocsi bukhatott volna valamin. Az elsőről, amelyiket nagyon nézegették az ügyfelek az első indítás után kiderült, hogy menthetetlen állapotban van a kettőstömegű lendítőkerék. Azonnali csere kellene neki, ami – ha nincs szervizünk és kedvezményünk az alkatrészre – akkor biztosan 250 ezer forint körül van, és akkor még a kuplunghoz nem is nyúltunk.

A másik, kicsit hátrébb a telephelyen, indítást sem kért, a motoron olyan olajfolyás volt látható, amivel nem szeretnénk autót venni.

A fotó a megvásárolt autóról készült - száraz és tiszta

Én a harmadikon korábbi javítás nyomait fedeztem fel, a mért értékek és a látottak alapján tudható volt, hogy nem hiányzott a fél eleje, hanem kicsit megtörhették korábban. A Combo ülései nem a legtartósabb fajtából valók. Amúgy a kereskedő elárulta azt is, hogy egy alkatrész nagykereskedés autói voltak az Opelek és mint ilyen tudható volt, hogy a sok ki- és beszállás kikezdni a belsejüket.

Mindből hiányzott a gyári lábszőnyeg, mindnek ki volt ülve a vezetőülése és erősen kopott volt a kormánya. Mégis amelyik a legtöbb kilomért futotta, amelyik korábban javítva volt, annak nem volt még lendkerék baja, annak volt a legjobb állapotban a kormánya és az ülése is.

Javaslatomra tehát az utóbbi példányt vetettük teljes körű vásárlás előtti helyszíni vizsgálat alá.

Persze ezen is lesz mit csinálni

A karosszéria elejét tehát javították. Cserélve lett a motorház fedél, fényezve a két első sárvédő és a jobb első ajtó. A küszöbök és oszlopok azonban érintetlenek voltak, a nyúlványok sem sérültek, a javítás megfelelő.

A kasztnin a használatból eredő kisebb fénysérüléseken kívül nem volt gond, de mivel melóra kell majd az autó ezek akkor is létrejönnének, ha most makulátlan lenne a kocsi.

6 mm-es profilú, kissé öregedő abroncsok, 4 dísztárcsa és bemattult lámpák, enyhén kopott féktárcsák, kis helyen kiszakadt padlóburkolat.

A diagnosztikai lekérdezés is bíztató volt, hibakódmentes volt a kocsi. A motor szépen indult és járt, de az alsó burkolat rögzítése már utólagos volt, a jó öreg gyorskötegelő bevetésével.

Az együttműködő kereskedés

Nem csak az ritka, hogy a kereskedés részéről ilyen páratlan együttműködést és segítőkészséget tapasztalunk, hanem az is, hogy a kereskedést egy hölgy képviselte. Annyira jó szándékú volt, hogy meg mertem kérdezni, a szabad csápos emelőre felteszi-e nekünk az autót. Így is lett.

Érdemes volt megemelni, mert néhány dolgot még a papírra kellett írjak. A hátsó kipufogódob nem csak nagyon erősen korrodált, és rétegekben vált le róla az acél, hanem sajnos be is volt horpadva. Ez még nem okoz műszaki hibát, de jó tudni róla. Mint ahogyan az öregedés miatt szétrepedezett kipufogó tartó bakokról is.

Aztán a hátsó futómű baloldali felütköző bakja szakadt volt. Nem sok szerep jut az alkatrésznek, de amikor közbe kell lépnie, akkor nagyon fontos feladatot lát el, ezt majd ki kell cserélni.

Azért a bemelegedést követően az éles hallásúak csak felfedezhettek ezen a kocsin is egy kis kezdődő lendítőkerék meghibásodást, de messze nem a kritikus szint volt még.

Ezen kívül természetesen az időszakos karbantartás van még hátra, de az úgyis minden használt autó vásárlás után azonnal meg kell csinálni.

A próbaút jól sikerült, nem egy erőgép, de legalább hibátlanul ment.

A vizsgálati és a kiszállási díj együtt nem volt csekély a távolság miatt, de azt gondolom, hogy sikerült megnyugtató eredménnyel lezárni a feladatot és a Combo ma már minden nap rogyásig van csokival és édességgel.

Önnek is tudunk segíteni?

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..