XXI. Magyar Borok Útja Rallye

Családi borászatot fedez fel a XXI. Magyar Borok Útja Rallye a Badacsony-hegy lábánál

2016.08.15.

A Sipos – Borház az első badacsonyi magánpincészetek között nyitotta meg kapuit a térségben. Az évtizedek óta családi alapokon működő vállalkozás mára a borvidék egyik kiemelkedő borászata, mely az ősi hagyományok és az új technológiák ötvözésével az egyik legválasztékosabb borkínálattal rendelkezik. A családban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. Ezt a kultúrát ismerjük meg a XXI. Magyar Borok Útja Rallye mezőnyével augusztus utolsó hétvégéjén, amikor a 100 induló autó Budapestről elindul a Balatoni Borrégió felé, hogy felfedezzen 17 kiváló magyar borászatot.

A borászat tulajdonosa, Sipos Tihamér dédnagyapjától kapta az ihletet a borászat iránt, aki a herceg Eszterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást. Már abban az időben is a régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában. A leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. október 22-én, melynek bizonyságát egy emléktábla őrzi a ház falán.

Napjainkban a családi vállalkozásban működő borgazdaság ma 6 hektár területen gazdálkodik Magyarország egyik legnagyobb hírű borvidékén, a festőien szép Balaton partján a Badacsony-hegy lábánál. A Borház szőlőfajtái: Olaszrizling, Szürkebarát, Otthonel Muskotály, Rózsakő és a Kéknyelű.

 

http://siposborhaz.hu/wp-content/gallery/vegyes/sipos-borhaz-8.jpg
A XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzői bárhova álljanak a birtokon, csak jó kilátást várhatnak. (Kép forrása: Sipos – Borház)

A jellegzetes badacsonyi boraiknál hangsúlyt fektetnek a vulkanikus talaj nyújtotta mineralitásra, amely megjelenik mind a kéknyelű karakterességében, mind a szürkebarát behízelgő zamatában. A Borház folyamatosan bővül, 1990-ben nyílt meg az Anna Borozó, mely a Kisfaludy úton várja a borkedvelő turistákat, 1999-ben készült el a Fertályos Pince, 2003 tavaszán pedig a Sipos Vendégház, így a Badacsonyi Borút és a balatoni borturizmus egyik minősített állomása lett.

http://siposborhaz.hu/wp-content/gallery/vegyes/sipos-borhaz-26.jpg
A különleges hangulatú borospincében is kóstolhatunk a családi pincészet boraiból a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzőivel (kép forrása: Sipos – Borház)

2003 óta a pincészetre épült Sipos Vendégház télen ès nyáron is kellemes szálláshellyel várja a borkedvelő vendégeket, amellyel a Badacsonyi borút és a balatoni borturizmus egyik minősített állomása lett.

http://siposborhaz.hu/wp-content/gallery/vegyes/sipos-borhaz-58.jpg
A Vendégházban kisgyermekes családok is találnak számukra megfelelő szobát. A szobák akadálymentesítettek, két külön ággyal és kétszemélyes ággyal, valamint két hálószobás lakosztállyal várja a pihenni vágyókat. (Kép forrása: Sipos – Borház)

A megújuló Magyar Borok Útja Rallye rendezvénysorozatról mindent megtudhat az Autószektor kiemelt rovatában, valamint a verseny Facebook oldalán.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
A Datahouse adatai szerint 2021 eddig eltelt kilenc hónapjában 111 ezer 951 új személygépkocsit és....
2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....