Stellantis

Dizájntrend: leköszön a króm és a bőr

2023.02.18.

A Stellantis főtervezője szerint a fiatalok már nem értékelik a krómot és a bőrt, ugyanakkor a villanyautózzal visszatérhetnek a szedánok, ami kedvez a hagyományos értékeket kedvelőknek.

Aki ült már akármelyik mai villanyautóban, az tudja, hogy ma már nagyon másképp gondolkodnak egy autó funkciójáról. Letisztultabbak a formák, hiszen a légellenállás kulcsfontosságú lett, az utastérből pedig szellős nappali lett, nagy és világos ablakfelületekkel, széles, hátul néha kanapészerű ülésekkel és persze modern anyagokkal, amik egy autóban még szokatlanok ugyan, de otthon gyakran megtalálhatóak.

Ezt erősítette meg most Ralph Gilles, a Stellantis egyik vezető dizájnere is, aki a Reutersnek nyilatkozott a dizájntrendek elmozdulásáról a villanyautózás térnyerésével. Gilles kulcsfontosságú szerepet fog kapni a Stellantis mind a 14 márkájának átalakulásában, tehát elég jó rálátása van arra, hogy mi várható a közeljövőben. „Ha olyan autókat szeretnénk alkotni, amelyik vonzó a Z generációs vásárlóknak is, akkor a 20-as, 30-as éveikben járó formatervezőket és dizájnereket kell alkalmaznunk, akik egyszerűen nem értik a krómot.” – tette hozzá Gilles.

Ráadásul állítása szerint nem a króm az egyetlen, amit már nem kedvel a modern generáció, ezáltal a süllyesztőben végezheti. „A bőr, ami jelenleg szinte mindent befed egy luxusautóban, akár eladást gátló tényező is lehet a jövőben.” Gilles szerint már most is látszik, hogy minden gyártó igyekszik vegán vagy egyéb környezetbarát megoldással leváltani a bőrfelületeket, hogy ezzel is csökkentsék a környezeti lábnyomukat. És, hogy mi lesz a króm helyett? A vezető dizájner szerint most a szoftveresen vezérelt LED fényfelületek hozzák lázba a mérnököket, amikkel szintén képesek egy adott autó karakterét meghatározni, kívül és belül egyaránt.

Gilles szerint ráadásul a digitálisabb jövő alkalmas arra, hogy még egyedibbé és élőbbé tegyék egy-egy autó kabinját, és az easter eggek, amilyen a Tesla fing módja mondjuk, fontos szerepet kapnak majd a Stellantis autóiban. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a hagyományosabb értékeket kedvelőknek is kedvezhet a villanyautózás, ugyanis visszatérhetnek a szedán formák, amik jobb aerodinamikai értékekkel bírnak, ezáltal vonzó alternatívák lehetnek a villanyos jövőben.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....