Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Ebben az országban nincsenek jelzőlámpák

2024.04.07.

Valószínűleg Timpu az egyetlen főváros, ahol egyáltalán nincs jelzőlámpa. De azért forgalomirányítás ott is van. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandja. 

A jelzőlámpák több mint száz éve állnak a biztonságos közlekedés szolgálatában, jelzéseiket pedig már a kicsi gyerekek is jól ismerik: ha piros, akkor tilos, míg a zöld szabad utat jelez. Ma már nemcsak a nagyvárosok, hanem a kisebbek utcaképének is megszokott része a rengeteg jelzőlámpa szerte a világban. Van azonban egy ország, ahol egyáltalán nincsenek közlekedési lámpák: Bhután. 

Kipróbálták, nem tetszett nekik

A Tibet és India között található ázsiai államban körülbelül 800 ezren élnek egy nagyjából fél Magyarországnyi területen. Bhután fővárosa Timpu, 115 ezer lakossal, jelzőlámpájuk viszont egy sincs. Állítólag 1995-ben volt egy kísérleti projekt, amikor felszereltek egy lámpát, de az emberek túl modernnek találták, és nem foglalkoztak a jelzésekkel. Azt mondják, azért is utasították el a berendezést, mert Amerika globális hatalmának jelképét látták benne. 

Akár ez volt az ok, akár nem, végül a lámpát eltávolították, helyére pedig egy fehér kesztyűs rendőr került, aki karjelzésekkel irányítja a forgalmat a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében. Ilyen csinos kis bódéban teszi a dolgát: 

Persze nyugati szemmel nézve arrafelé nemigen alakul ki jelentős dugó, hiszen csak 122 ezer gépjárművet tartanak nyilván az országban. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden hetedik emberre jut egy kocsi vagy motor. Összehasonlításképpen: Magyarországon ez a szám körülbelül kettő körül van. De egy százezresnél nagyobb városban még így is szép teljesítmény, hogy jelzőlámpa nélkül oldják meg a forgalmat. Láttunk már sokkal kisebb településeket, ahol több lámpa is működött. És ahogy az alábbi videón is látszik, bár tényleg nincs nagy tumultus, nem csak elvétve találkozni autóval az utakon. 

Az persze más kérdés, hogy meddig bírják majd jelzőlámpa nélkül, hiszen Bhutánban is egyre több az autó.

A jelzőlámpa sem csodaszer

Könnyen azt hihetjük, hogy a legjobb, legmodernebb megoldás egy forgalmas kereszteződés irányítására a jelzőlámpa. Hiszen a lámpák teljes ellenőrzést biztosítanak, és egyértelműen jelzik, mikor mit kell tenni. A jelzőlámpák elsődleges feladata, hogy időről időre elsőbbséget biztosítanak a különböző irányokból érkező járműveknek, és így elkerülhetők legyenek az ütközések, balesetek. 

Arra is alkalmas a lámpás kereszteződés, hogy megszakítsa az egyik útvonalon haladó nagy és zsúfolt forgalmat. Így lehetővé teszi az áthaladást egy kisebb forgalmú útról, ahonnan egyébként nem tudnának biztonságosan átjutni a járművek, és hasonló szerepe van a gyalogosok átkelésében is. Megfelelő időzítés esetén a lámpa javítja a kereszteződés kapacitását, vagyis ugyanannyi idő alatt több jármű tud áthaladni, mintha nem lenne lámpa. 

Ebből a képből nem gondolnánk, hogy Timpuban nincs jelzőlámpa

Az nem szorul magyarázatra, hogy a jelzőlámpáknak köszönhetően csökken az oldalirányú ütközések száma. Arra viszont kevesebben gondolnak, hogy a lámpák miatt jóval több lehet a hátulról történő ütközés, például amikor az egyik autós hirtelen fékez, mert sárgára vagy pirosra vált a lámpa, a mögötte haladó figyelmetlen járművezető pedig belehajt. Ez sajnos a lámpákkal jár, de egy szintig elfogadható, hiszen ezek a balesetek kevésbé veszélyesek, mint a többnyire súlyosabb kimenetelű, oldalirányú ütközések. 

Ám egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol szükség van lámpára. A jelzőlámpa sem csodaszer, jelentősen lassulhat tőle a forgalom, megnőhet a várakozási idő, amivel megnő az üzemanyag-fogyasztás és a légszennyezés. Ráadásul a forgalom lassulása miatt előfordulhat, hogy a kisebb, lámpa nélküli utcákba terelődik a forgalom, ami az ott lakók életkörülményeit ronthatja. Mindemellett ott van az üzemeltetés költsége is, amire nem gondolnak a közlekedők: egy jelzőlámpás csomópont megépítése és működtetése a legdrágább. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....
2024.05.21
Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán....
2024.05.21
Még kézzel építették az első Nissan Silviákat, és azok is leginkább Japánon belül maradtak. ..