Allison

Egy amerikai Szentgotthárdon

2016.09.23.

Craig M. Koven kommunikációs menedzserrel Szentgotthárdon, az Allison Transmission Hungary Kft. szakmai napján találkoztunk. Először járt Magyarországon, a cég Indianapolisban található központjából érkezett. Két program között válaszolt az autoszektor.hu kérdéseire az amerikai anyavállalat képviselője.

Craig M. Koven

A világban több helyen van gyáruk. Ebben a sorban a magyar hogyan teljesít? Elégedett magyar munkatársai teljesítményével?

Az Allisonnál azonos elvárások vannak minden gyárral szemben. A szentgotthárdi üzemünk volt az első, amely Amerikán kívül termelt. Sokáig az Opel gyárterületén belül termeltünk, az Opelnak azonban kellett a hely. Úgy döntöttünk, hogy mindenképpen maradunk Szentgotthárdon és Magyarországon, ezért felépítettünk egy teljesen új telephelyet, amelynek 2011-ben volt az avatása. Döntésünket megkönnyítette, hogy magyar munkatársainkkal teljes mértékben elégedettek voltunk, mert kiváló munkát végeznek.

Mi magyarok büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak, a munkabéreink azonban a harmadát sem érik el a nyugat-európai átlagnak. Ez az Allison számára bizonyára jó és versenyelőnyt jelent, hogy az úgynevezett élőmunkát olcsón megkapja, nekünk nem annyira, mert bármit vennie akarunk, legyen az autó, nyugat-európai árért kapjuk. Lát esélyt arra, hogy a külföldi tulajdonban levő cégek magyar gyáraiban emelkednek a bérek?

A cég központja Indianapolisban található, ahol több mint száz éve, 1915 szeptember 14.-én alapították meg, amelyet 1929-ben fel is vásárolt a General Motors.

A bérekkel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni. Azt azonban elmondhatom, azért vagyunk itt Szentgotthárdon, mert olyan előnyöket nyújt ez a hely, hogy hatékonyan tudunk termelni.

Ha ennyire elégedettek, elképzelhető, hogy tovább növekszik az Allison Szentgotthárdon, ahol száz embert foglalkoztatnak?

A gyár területe lényegesen nagyobb, mint amit kihasználunk. Nagyjából az egyharmada üresen áll,így a lehetőség megvan a további fejlesztésre. Amennyiben a globális igények úgy alakulnak, a szentgotthárdi gyárunk nyitott lesz a bővítésre.

A szentgotthárdi gyár próbapályája.

Akik ismerik az Allisont, tudják, hogy a közúti járművek teljes palettájához, így a pickuphoz, különböző tehergépjárművekhez és buszokhoz, köztisztasági járművekhez is gyártanak sebességváltót. Felmerül a kérdés, hogy személygépkocsikba miért nem? Elképzelhető, hogy a profil egyszer erre is elmozdul?

A lehetőségek tárháza végtelen, nem akarjuk ezt leszűkíteni. Jelenleg a közepes és nehéz teherbírású járművekhez gyártunk sebességváltókat. Itt Szentgotthárdon is több mint 15 éve gyártjuk a 3000-es és a 4000-es - közepes és nagy terhelhetőségű -közúti típuscsaládú automata sebességváltóit. A jövő bármit hozhat.

Milyen gyakran jár Magyarországon?

Először, életemben most vagyok először az önök hazájában.

És mik az első benyomások az Amerikához képest iciri-piciri nemzetről?

A nehézgépjárművek sebességváltója nagyobb mint egy szeméylautóba kerülő motor.

Pár napja érkeztem, körbe vittek a gyárban, nagyon élveztem mindent, az emberekkel a beszélgetéseket éppúgy, mint a látottakat.

Az élményeken kívül mit visz haza magával Amerikába? Magyar paprikát?

Elsősorban élményeket, amelyeket megosztok majd a családommal. De szeretnék körülnézni Szentgotthárdon, s biztos találok majd valamilyen szuvenírt, ami emlékeztet a magyarországi látogatásra.

Az Allison szakmai napjáról korábban közölt riportunkat ITT olvashatja el.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....
2020.09.20
A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való....
2020.09.20
Hétfőtől a ceglédi vonalon is forgalomba áll egy emeletes motorvonat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-....
2020.09.20
A férfi mindkét szemére vak volt, mégis megkapta a vezetői engedélyt. A hatóságok most vizsgálják,....
2020.09.20
Maria Plotena Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.20
A Tihanyi révnél szervezett Kicsik-nagyok kerékpáron programon népszerűsítette a TUKE a....
2020.09.20
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) használatba kívánja adni 11 vitorláskikötőjét, 15 éves,....
2020.09.20
Összeütközött két gépkocsi az M5-ösön, Ócsa és Inárcs között. A baleset a sztráda Szeged felé....
2020.09.20
A kutyatulajdonosok jó része autóval is szállítja kedvencét, de csak kevesen ügyelnek arra, hogy....
2020.09.20
A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében  hétfőtől tovább....