alternatív hajtás

Elektromos és hibrid járművek diagnosztikáját tanítják, főleg autószerelőknek

2023.04.06.

Autójavító vállalkozásoknak és szakembereknek hirdette meg a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azt a képzést, amelyen hibrid- és elektromos autók diagnosztizálását és karbantartását tanulhatják meg. Már a második csoportot oktatják az erősen gyakorlatorientált foglalkozásokon.

A kamara célja az egyre elterjedtebb alternatív járműhajtás megismertetése, az ilyen technológiával szerelt járművek szerelésére, javítására, szervizelésére, valamint a diagnosztikai feladatokra vonatkozó ismeretek, tudás átadása és bővítése. Ez mellett a képzés tárgyát képezik az új járműhajtási technikák és azok szerelésével, javításával, szervizelésével kapcsolatos biztonságtechnikai előírások megismerése is.

– 2020 óta foglalkozunk felnőttképzéssel. A mostani hibrid- és elektromos autó diagnoszta és karbantartó tematika mellett főként hatósági képzéseket szervezünk – mondta portálunknak Iritz-Fekete Lívia, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési tanácsadója. A jelenlegi oktatásra – melynek sikeres teljesítéséről tanúsítványt kapnak a résztvevők – az igényt maguk az autók javításával foglalkozó vállalkozások fogalmazták meg kamara felé. Erre reagálva szervezték meg immár második alkalommal, ezúttal egy 10 fős csoportnak.

Az önköltséges, 200 ezer forintba kerülő, ötnapos, gyarkolatorientált képzésnek a kamara önkéntes tagvállalata a Xenix Car Kft. adott helyet a Szeged szélén található logisztikai parkban. Az első turnusnál a gyakorlati helyszín még a Szegedi SzC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája volt. Új helyet az energiaár emelkedésével kapcsolatos bezárások miatt kellett keresni. – Mivel az iskolarendszerben működő autóelektronikai oktatás nem tartalmazza ezeket a legmodernebb autókra vonatkozó információkat, a résztvevők itt korszerű tudással bővíthetik ismereteiket – beszélt a képzés előnyeiről Iritz-Fekete Lívia.

A Xenix Car Kft. tulajdonosa, Figura Gábor egyik kollégáját is beiskolázta a tanfolyamra. A cégvezető emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években olyan technikai fejlődésen ment keresztül az autóipar, melynek nehéz felvenni a tempóját. Szerinte a kamara képzése segíthet abban, hogy tartsák a lépést azokkal az elvárásokkal, melyeket az új technikai vívmányok támasztanak. Sőt, bízik abban, hogy akár versenyelőnyhöz is juthatnak a vállalkozások, a szerelők a hasonló oktatásokon való részvétellel.

Bár ezzel a képesítéssel javítani nem lehet elektromos autókat, Tölgyesi Zoltán oktató kiemelte, a karbantartás és a diagnosztika is fontos lehet például az autójavítással foglalkozó vállalkozásoknak és szakembereknek. – Az egyébként egy éves képzésből, amely alternatív járműhajtási technikus végzettséget biztosít, egy nagyon hasznos, gyakorlatban is jól hasznosítható keresztmetszetet lehet itt megkapni – mondta.

Báló Péter, az UnoGlass Kft. képviseletében vett részt a képzésen. Mint mondta, bár az autóüvegezésnek látszólag nincs köze a karbantartáshoz, személyes érdeklődés miatt jelentkezett, hátha az új információk alapján másfajta irányt adhatnak a vállalkozásnak. – A szélvédőkbe, azok mögé ma már komoly biztonsági rendszereket építenek az autógyártók, beszállítók, így ezen a területen sem mindegy, hogyan nyúlnak, nyúlunk az elektronikához – magyarázta.

A Szegedi SzC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskola ma is kínálja az alternatív járműhajtási technikus felnőttképzést, melynek FEOR-száma 7331. "Az alternatív járműhajtási technikus mélyrehatóan ismeri az alternatív járműhajtásokat (pl.: hibrid, tiszta elektromos hajtás, LPG vagy CNG, stb.), azok felépítését, működését. Munkája során az alternatív hajtású járművek gyártásának, szervizelésének, illetve karbantartásának műszaki feltételeit biztosítja. Ez magában foglalja a gépjárművek valamennyi gépészeti, villamos és elektronikus egységeire vonatkozó karbantartási, műszaki állapotvizsgálati, hibafeltárási, hibaelhárítási, beállítási és fenntartási műveleteit mind belső égésű, mind pedig alternatív hajtással szerelt gépjárművekre."

A szigorodó környezetvédelmi előírások és a zéró-emissziós elvárások kiváltotta átállási folyamat leginkább a hibrid- és elektromos járműhajtásnak a fejlődését és ezzel egyidejűleg a tömeges elterjedését vonja maga után. Ennek a fejlődésnek csak az új szakmai területen felkészült szakemberek tudnak megfelelni úgy a gyártás, mint a járműfenntartás, szerviz területén. - Ajánlott minden fiatal és kevésbé fiatal számára, aki szeret gépeket szerelni, javítani, működésüket megismerni és megérteni, hibáikat kiküszöbölni. Javasolt azoknak, akiket érdekelnek az elektromos, illetve digitális rendszerekkel kapcsolatos kihívások - írják.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.24
Japánban már kapható a Lexus LBX sportváltozata, a GR Yaris hajtásláncával szerelt Morizo RR....
2024.07.24
Új cégnév, új arculat és új irányok az olajipari óriásnál ..
2024.07.24
A pályafenntartó teherautó ütközéselnyelőjébe rohant bele egy személykocsi az M5-ös autópálya....
2024.07.24
Fésűs Nelly színésznő, Vajtó Lajos üzletember, Kiss Norbert világ és ötszörös Európa bajnok....
2024.07.24
- Az Energiaügyi Minisztérium (EM) mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország....
2024.07.24
Parádés hétvégének indult, de balszerencsésen zárult Losonczy Levente számára a vendégszereplés a....
2024.07.24
Frontálisan ütközött egy személygépkocsi és egy teherautó a 4-es főút 141-es kilométerénél,....
2024.07.24
Más idők járnak. Egy elektromos crossoveren tér vissza Európába a Nismo modellnév. ..
2024.07.24
Szöveges és térképes figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére 2024.07.24. szerda....
2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..