közelekdésbiztonság

Érted vagyunk - Fogyatékkal élők közlekedésbiztonsága

2021.12.08.

Egyenlő jogok a mobilitásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő embereknek is a közlekedésben

A mozgásukban bármilyen mértékben korlátozott társainknak is garantálnunk kell, hogy mindennapi szükségleteiknek, vagy egyéb utazási igényüknek kiszolgálása közben ugyanolyan feltételekkel vehessék igénybe a közlekedés minden módozatát, mint a mozgásukban nem korlátozott társaik.

Ebből a célból született meg az az Európai Uniós irányelv, amely kimondja, hogy a fogyatékkal élő személyek mobilitási joga biztosított kell legyen: egyetlen közlekedési szolgáltató sem tagadhatja meg a mozgásukban korlátozott emberek számára szolgáltatásait.

Gépjármű nélkül

A mozgásukban korlátozott személyek helyváltoztatását a legtöbb esetben kerekesszék segíti. A kerekesszékkel közlekedők egy törvényi szabályozás miatt számíthatnak arra, hogy az úgy nevezett közhasználatú építmények esetében mindenki számára biztosítják a biztonságos és akadálymentes közlekedés lehetőségét.

Így például orvosi rendelőkben, kórházakban, oktatási intézményekben és hivatalos helyiségekben, valamint üzletekben és bevásárlóközpontokban, szórakozóhelyeken, színházban, moziban joggal számíthatunk arra, hogy kerekesszékkel is könnyen eljutunk mindenhová, természetesen beleértve ebbe az épületeken belüli közlekedést, a mosdókat és egyéb helyiségeket.

A látásukban korlátozott emberek közlekedésbiztonságának növelése érdekében a városokban egyre több helyen találkozhatunk olyan közlekedési lámpákkal, amelyek hangjelző készülékkel vannak kiegészítve. Emellett a járdaszinten kialakított jelzések segítségével kapnak tájékoztatást, illetve figyelmeztetést a veszélyes helyeken, például közúti csomópontok, kijelölt gyalogos-átkelőhelyek előtt.

Közösségi közlekedéssel

A városi tömegközlekedési szolgáltatók mára az EU-s direktíva, illetve a hazai rendelkezéseknek megfelelően igyekeznek minden induló- és célállomás között olyan közvetlen viszonylatot, vagy átszállásos elérhetőséget biztosítani, amelyet mozgásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő utasok is igénybe tudnak venni.

A vakok és gyengén látók tájékozódását a megállóhelyeken szintén a járdaszintbe épített jelzések segítik, illetve a közlekedési eszközökön számukra is dedikált helyek állnak rendelkezésre.

Az alacsonypadlós autóbuszok és villamosok mára megszokott jelenségek a magyar városokban is, az új járműbeszerzéseknél pedig követelmény az akadálymentes utascsere lehetősége

Ez utóbbi a vasúti járatokon valósítható meg a legnehezebben, hiszen a járművek műszaki kialakításuk miatt túlnyomó többségükben nem alacsony padlós kivitelűek.. Ezért példáu. a MÁV csoport különlegesen kialakított személykocsikat tart fenn, amelyek akár kerekesszékes csoportok kiszolgálására is alkalmasak, ehhez természetesen előzetes bejelentésre van szükség.

Fontos megállóhelyek akadálymentessége is. Sajnos erre az 1990-es évekig nem fordítottak kellő figyelmet, azonban az elmúlt évtizedek felújításai során már figyelembe vették a fogyatékkal élők szempontjait és minden felújítással egyre több lett az akadálymentes megállóhelyek száma.

A járműveken a kerekesszékkel közlekedők számára előre, az igényeiknek megfelelő helyek vannak kialakítva. Tehát nem csak ki- és beszállás van megkönnyítve számukra az alacsony építésű padlóval és a beépített rámpával, hanem az utastérben megfelelően tudják rögzíteni eszközüket.

Korlátok között autóval

A mozgáskorlátozottak autós közlekedése a pálya-jármű-ember háromszögben:

Ami a pályát illeti, itt főképp a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket kell említeni. Ezek lehetőség szerint szélesebbek, mint normál parkolóhelyek, másrészt, ha egy mód van rá, akkor az adott épület bejáratához legközelebbi helyek vannak fenntartva.

Ezekre a helyekre megfelelő jogosultság nélkül beállni nem lehet, azonban a mozgáskorlátozottak számára ez csak egy lehetőség, ők is minden, egyébként szabályos parkolóhelyen megállhatnak járművükkel.

Járművek tekintetében az adott személyre speciálisan átalakított és műbizonylattal ellátott, műszaki vizsgával rendelkező jármű használható.

A járművezető jelölt egészségügyi alkalmasságát szakértői bizottság végzi, ez a bizottság egészül ki közúti jármű műszaki szakértővel, és az egyénre szabott feltételrendszert így határozzák meg emberre, járműre egyaránt.

Segítsük fogyatékkal élő társainkat a közlekedésben!

Az egészséges emberek számára a biztonságos, akadálymentes közlekedés csupán kényelmi extra, fogyatékkal élők számára azonban alapvető szükséget.

Ezért erkölcsi kötelességünk segíteni a fogyatékkal élőket, hogy mindennapi közlekedésükben minél kevésbé jelentsen korlátot a fogyatékosságuk és hogy ők épp olyan gyorsan és biztonságosan jussanak el céljukhoz, mint bárki más. De a segítségnek is megvannak a maga szabályai. Erről következő cikkünkben fogunk beszélgetni.

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.22
A Tokiói Autószalonon mutatták be a vadonatúj, csak Japánban, 500 darabos limitált sorozatszámban....
2022.01.22
Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car. ..
2022.01.22
Noha sok helyen elolvadt a hó, Gyermely és Szomor között például nem lehet közlekedni – írta a....
2022.01.22
Most egy minimális jövedelemmel rendelkező autókedvelő is megengedheti magának, hogy beszerezzen....
2022.01.22
A Volvo Cars az autógyártók közül elsőként csatlakozik a Google Assistant háztartási eszközöket....
2022.01.22
Családi hétüléses még nem volt ennyire korszakos, mint a Peugeot 5008, ráadásul egy olyan finom....
2022.01.22
A BMW 8,4 százalékkal növelte értékesítését a globális válság ellenére 2021-ben, és nem tart attól....
2022.01.22
A svájci hatóságok által körözött Volkswagent foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2022.01.22
Végre részleteiben is megmutatta magát a Peugeot új versenyautója a 9x8, melyet különleges....
2022.01.22
A 3-as vonal Kőbánya-Kispest "kihúzó" szakaszán, utasok által nem használt területen péntek éjjel....