gyermekek közlekedésbiztonsága

Érted vagyunk – Gyermekek felkészítése a biztonságos közlekedésre

2021.11.03.

Eszközök a szülők kezében a példamutatáson túl.

A Generali Biztosító és az Autószektor közös közlekedésbiztonsági sorozata.

Az iskolakezdés nehézségeit talán így az ősz közepe felé már magunk mögött tudhatjuk, de a gyermekek biztonságos közlekedése örök feladat a szülőknek, és ez nem csak az iskola-otthon viszonylatában van így.

Apa, ne kísérj el!

Sok szülő kapja meg ezt a mondatot, amikor a gyermek már úgy érzi, pontosan tudja a suliba vezető utat, és őt nem érhetik meglepetések utazás közben. Ráadásul ott van a szülői kíséret „ciki-faktora”, amit sok nebuló igyekszik kerülni. Ilyenkor megfelelő felkészülés után lehet engedni a szülői pórázon. De vajon milyen eszközei vannak a szülőnek arra, hogy megfelelő módon készítse fel gyermekét a mindennapi biztonságos közlekedésre?

Első a példamutatás

Amikor a gyermekek még a szüleikkel kelnek útra, alapvető fontosságú a szülői példamutatás. Vagyis, hogy a gyermek zsigeri szinten sajátítsa el, hogy az úttest nem játszótér, hogy amikor egy közlekedési szituációba kerülünk, akkor minden figyelmünket oda összpontosítjuk, hogy azt biztonságosan oldjuk meg.

Tehát soha csábuljunk el még a legkisebb szabálytalanságra sem! Menjünk el a zebráig, ott alaposan nézzünk körül; villogó zöld jelzésre már ne menjünk át az úttesten; ha sokáig piros a gyalogosok lámpája, és nem sehonnan nem jön autó, akkor se menjünk át piroson! A sort sokáig folytathatnánk, a lényeg azonban világos: ha a gyermek szabályosan tanul meg közlekedni, akkor az alapokkal már meg is vagyunk.

Ha nem megy minden simán

A leggondosabb példamutatás ellenére is előfordul, hogy a gyermekek nem észlelik, hogy odafigyelést igénylő közlekedési helyzethez közelednek. Sok autókijáratot nehéz észrevenni, illetve a játék hevében megeshet, hogy nem tudatosul, hogy ott autók jöhetnek.

Ma már sok olyan, a biztonságos közlekedés elsajátítását segítő eszköz közül válogathatnak a szülők, amelyek nagyban hozzájárulhatnak gyermekeink biztonságos közlekedéséhez.

A gyermekeknek szóló könyvkiadványok között még a nem szorosan a témához kapcsolódó kötetekben is sokszor kitérnek a közlekedés rejtette veszélyekre és azok megfelelő elhárítására. Előrelátó szülőként érdemes már óvodás korban játékos formában megkezdeni felkészítést, ezt segítheti a tudatos könyvválasztás. A könyvesboltok szakemberei, vagy az internetes szakportálok ebben hathatós segítséget nyújtanak. Tipp: a Generali által is támogatott Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai foglalkoztató füzet sorozat élményszerű formában segít a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelésében.

KRESZ parkok

Hasznos, ha a gyermekek a közlekedési táblákkal, jelzésekkel is hamar megismerkednek. Ez nem csak a gyalogos, hanem a kerékpáros közlekedés biztonságát is fejleszti. Az ország számos területén találunk már fixen telepített kerékpárral, futóbiciklivel használható KRESZ parkokat, amelyekben nem csak gyalogos-átkelőhelyek, hanem igazi közlekedési lámpák és a leggyakrabban használt KRESZ-táblák is megtalálhatók. Tipp: Keresd a Tóbiás és Balambér közlekedési élményprogramokat az ország számos kisebb-nagyobb kulturális rendezvényén!

Fontos, hogy az ilyen pályák használata előtt és közben legyen a gyermekekkel instruktor, aki elmagyarázza a jelzések jelentését és felhívja a figyelmet arra, ha valamit nem szabályosan csinál a gyermek.

Társasjátékok

Természetesen a közlekedésről is született már jó néhány társasjáték. Ahol a család egyébként is szívesen ül le játszani, ott érdemes egy-két féle, a biztonságos közlekedésre nevelő társasjátékot is beszerezni, hiszen így a játék izgalmával együtt, szinte észrevétlenül épülnek be a legfontosabb tudnivalók.

Aki inkább a zenét szereti, azok számára a piaci kínálatban megtalálhatók az ilyen témát zenés formában feldolgozó kiadványok, amelyeket legegyszerűbben az internetes portálokon találunk és hallgathatunk meg. Ha a gyermek tetszését elnyerte a muzsika, vigyük el a legközelebbi koncertre, ahol élőben is meghallgathatja a dalokat. Tipp: a Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai hangoskönyv sorozat első része elérhető a Voiz hangoskönytárban.

A megelőzés

Mint minden veszélyt hordozó dolognál, a közlekedésben is legfontosabb a prevenció. Ha szülőként példamutatással, különböző programokkal, játékokkal és zenével időben kezdünk foglalkozni a közlekedésbiztonsággal, akkor gyermekünk jó alapokkal indul és joggal bízhatunk benne, hogy a szabályok akkor is eszébe fognak jutni, amikor nem fogjuk a kezüket.

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
Az ipari gázokra specializálódott Messer és a Toyota Tsusho Europe bejelentette, hogy "SympH2ony"....
2024.07.13
A Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatójaként nemcsak a....
2024.07.13
Egy 61 éves férfi valószínűleg rosszul húzta be a kéziféket, amikor az ausztriai Penzingben egy....
2024.07.12
Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések....
2024.07.12
A War Horse furgonok a Mercedes-Benz Sprintert használják alapként, viszont a 35 hüvelykes 'Nitto....
2024.07.12
A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre....
2024.07.12
Bejárta a hír a nemzetközi sajtót, hogy a Volkswagen takarékossági okokból korlátozza a TOP....
2024.07.12
Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon jelentek meg a holttérre figyelmeztető....
2024.07.12
Két virtuális csapat Európa-bajnoki cím, a német és az angol túraautó bajnokságokban szerzett....
2024.07.12
Nagyszerű dolog a veteránautózás, de a modern kényelmi szolgáltatások hiánya miatt sokan ódzkodnak....