gyermekek közlekedésbiztonsága

Ezt már a hátsó ülésen is tudnia kell a gyereknek az autóvezetésről

2021.05.10.

A gyerekkor a legfogékonyabb időszak az emberpalánták fejlődésében, ezért vétek lenne azt képzelni, hogy bármi is elkerüli a figyelmüket a körülöttük zajló életből. Amennyiben tudatosan neveljük a porontyokat, nagyon fontos időben magyarázatot adni, hogy mit miért teszünk. A gyerekek értelme fénysebességgel fejlődik, ehhez pedig igazodni kell. 

  1. Az első pillanattól kezdve

Az autóba való beszállás egy kínos procedúra. Kortól függően akár bömbölés is kísér(t)heti. A gyereknek azonban meg kell szoknia, hogy a biztonság miatt néhány percig a felnőttek elszöszmötölnek a babaülés és egyéb kiegészítők szabályos rögzítésével. Ahogy cseperedik a kisember, önmaga is képes lesz a biztonsági öv bekapcsolására, ezért érdemes ezt rábízni. Minden esetben a magyarázat a legfontosabb. Az életkornak megfelelően el kell mondani, miért és hogyan kell használni az autó belső biztonsági rendszerét. Ha ez napi rutinná válik, akkor nagyobb korban fel sem merül ennek az elhagyása. A kamaszoknál azért érdemes trükköket is bevetni: például addig el sem indítani a motort, amíg be nem kötik magukat. A biztonságos autós közlekedés első lépcsője itt kezdődik.

  1. Amit a kocsi rejt

A gyerekek imádnak kérdezni, csak legyen, aki értelmes dolgokat válaszol… A személyautó műszerfala maga a Kánaán, főleg a fiúknak. De azért a lányok is szeretik babrálni a gombokat. Érdemes mindent megmutatni, lehetőleg parkoló-üzemmódban. A gyerekek játszva meg is jegyzik az információkat, még azokat is, amik szerintünk nem annyira fontosak. Vezetés közben is megéri néhány percet arra fordítani, hogy elmagyarázzuk, mikor milyen jelzést kell használni. Az óvodáskorúak rajongani fognak érte, a tinédzserek pedig nagy valószínűséggel hamarabb kezelik majd az autó digitális rendszereit, mint mi, szülők. A pedálok funkcióit is meg kell tanítani, bár ez használat nélkül elég nehezen emészthető tudás. Egy biztos, beszélgetni érdemes, mert komoly alapismertekkel lehet felruházni a növekvő generációt.

  1. A szabályok

A közúti közlekedés során a táblák jelentését, azok használatát az autó belsejében lehet a legkönnyebben megtanítani a porontyoknak. Ha nem hagyjuk őket korlátlanul nyomkodni az okos eszközöket, akkor rövid idő is elég ahhoz, hogy ezeket elsajátítsák. Az ismert útvonalakon rutinná válik számukra, hogy mikor, kinek lehet hamarabb indulni, és miért.

  1. Kritikus helyzetek

Kulcsfontosságú dolog, hogy a kellemetlen szituációk után megfelelő magyarázatot adjunk a gyerekeknek. Akár rossz előzésről, szabálytalan kanyarodásról, vagy éppen figyelmetlen sofőrről van szó. Az is fontos, hogy a saját hibáinkat is kielemezzük a csemetékkel, ezzel ők is részeseivé válnak a vezetésnek. Gyorsan megértenek mindent, és jó esetben már saját maguk is tudják, és el is mondják, mit kellett volna tenni az adott helyzetben. Ezzel a közlekedésbe bevonó magatartással rendkívüli módon meg lehet alapozni a vezetési ismereteket, ami hihetetlen mértékben hozzájárul a biztonságos autókezelés elsajátításához.

  1. Előzékenység

Ezt csak a gyakorlatban lehet megmutatni és elmagyarázni. Rengeteg olyan helyzet adódik, ahol az elsőbbséget felülírhatjuk az előzékenységgel. Ezt pedig a gyerekeknek is látniuk, érzékelniük és alkalmazniuk kell.

  1. Kérdezni, kérdezni, kérdezni…

… a gyerekektől, ez a legfontosabb! Ha minden információ, amit átadtunk, számonkérés és megerősítés nélküli, akkor teljesen hasztalan. Csak akkor tudjuk valódi ismeretté tenni az elméleti megoldásokat, ha azokat folyamatosan ellenőrizzük, adott esetben pedig meg is dicsérjük. Csak jogosan! Ami a szülő számára fontos, az az utódnak is az lesz. Márpedig felelős gondozóként első helyen kell kezelni a gyerekek közlekedési és autóvezetési ismereteit. Felbecsülhetetlen értéket képviselnek ezek, és talán kevesebbet kell aggódnunk csemetéink miatt, amikor egyedül engedjük el őket.

A felnövekvő generáció autóvezetési alapjai, közlekedési kultúrája voltaképpen a családban gyökereznek. Nem nagy időráfordítás, de annál nagyobb következetesség szükséges a helyes attitűd kialakításához. Na, meg egy kis önvizsgálat, hogy mi magunk mennyire vagyunk szabálykövetők. A felelősség alól azonban nem lehet kibújni, ebben az esetben pedig nem is érdemes!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.18
Senki sem tudja, miért parkolnak ezek az autók a Pittsburgh-i Nemzetközi Repülőtéren - most egy....
2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....