fejlesztés

Fejlesztik az e-útdíj rendszert: Célkeresztben a környezetvédelmi besorolás beállítása

2019.02.25.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. fejlesztési programot indított a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek útdíjfizetését lehetővé tevő HU-GO rendszeren belül. A cél az útdíjfizetés szempontjából fontos, de tévesen megadott környezetvédelmi besorolások kiszűrése, a helyes beállítás automatikus elvégzése, ezáltal az útdíjszedés korszerűsítése. Az elképzelés szerint az intézkedéssel a magyar fuvarozók egyik korábbi kérése valósulhat meg. A regisztrációval február első napjaiban már mintegy 60 ezren éltek. A témában Bartal Tamással, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk. 

Mikortól számíthatunk a változtatások bevezetésére?

Még tavaly decemberben bővítettük ki a HU-GO regisztrációs felületét, és hagytunk két hónapot arra, hogy az ügyfelek ismerkedjenek az új adatfeltöltési móddal. 2019. február harmadikától azonban már kötelezően meg kell adni az új típusú regisztrációs adatokat, a gépjármű gyártmányát, a gyártási évét, az alvázszámot, és a forgalmi engedélyt vagy az említett adatokat tartalmazó járműokmányt is fel kell tölteni. Ezek az információk a környezetvédelmi besorolás megfelelőségének megállapításához szükségesek.

Kinek kell feltöltenie ezeket az adatokat?

Egyelőre azoknak, akik a HU-GO-ban új ügyfélként regisztrálnak, vagy módosítani akarnak valamit a regisztrációjukon. De ha már kérdezi, még egy dolgot tisztázni kell. Az adatoknak a magyar és külföldi járművek esetében egyaránt rendelkezésre kell állniuk, ebben nem lehet különbségtétel. Ugyanakkor a magyar tehergépjárművek adataihoz a közhiteles jármű-nyilvántartási adatbázisból akkor is hozzá fogunk tudni férni, ha azokat nem töltik fel maguk az ügyfelek. Ebből adódóan a külföldi felségjelű járművek azok, ahol maguknak az ügyfeleknek kell megoldaniuk manuálisan az adatok rendelkezésre bocsátását 2019. február 3-tól. Természetesen a magyar ügyfelek is tölthetnek fel, és többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

Milyenek az arányok?

Nagyon sokan léptek már. A HU-GO rendszerbe az elmúlt öt évben nagyjából 380 ezer járművet regisztráltak a fuvarozók, de tudjuk, hogy ezeknek a járműveknek egy része nem vagy nem mindig közlekedik. Egy adott hónapban átlagosan nagyjából a tehergépjárművek több mint a fele mutat aktivitást. Ehhez képest nagy eredmény, hogy február 3-ig már közel 60 ezer jármű adatait töltötték fel. Ezek több mint 10 százaléka volt magyar felségjelzésű.    

Hogy működik majd az új rendszer, mire kell majd figyelniük a fuvarozóknak?

Természetesen arra kell figyelni, hogy a környezetvédelmi besorolás helyesen legyen beállítva a HU-GO-ban. Mindenkinek érdemes megbizonyosodnia arról, hogy a helyes adatot adta-e meg korábban. Az ellenőrzés későbbi teljessé válásakor a rendszer úgy fog működni, hogy a magyar jármű esetében, ha nem megfelelő beállítást érzékelünk, akkor automatikusan javítjuk a besorolást a BMNYHÁT-ban szereplőre. A NÚSZ a vélelmezett jogosulatlan úthasználatról a szokásos módon értesíti majd a rendőrséget, de pozitív változás lesz, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a sorozatos bírságolással járó eseteket el lehet majd kerülni. A külföldiek esetében szintén elvégezzük a beállítást, és marad a bírságolási ág is. Újdonság azonban, hogy amennyiben a külföldi jármű adatai nem vagy nem megfelelően állnak rendelkezésre, akkor az ügyfél mindaddig a legrosszabb környezetvédelmi besorolás szerint fizet útdíjat, amíg nem tesz eleget adatfelöltési kötelezettségének.

A külföldi felségjelű ügyfelek egyébként mennyire jogkövetőek?

A megállításos adatainkból az látszik, hogy lényegesen kevésbé, mint a magyarok. Éppen ezért az előttünk álló időszakban fokozottabban fogunk ellenőrizni. Erre többek között lehetőséget ad, hogy a megállításos ellenőrzési tevékenységünk, a 3,5 tonna össztömeg alatti gépkocsik úthasználati jogosultságának vizsgálata mellett, idén már kiterjed a tehergépjárművekre is, szóval még jobban oda kell figyelniük a hozzánk érkezőknek.

Mi lesz a fejlesztés eredménye?

Ezzel a lépéssel pontosabbá válik az útdíjszedés, valamint csökkenthető a környezetvédelmi kategóriákkal kapcsolatos visszaélések száma. A magyar fuvarozói érdekképviseletek által is szorgalmazott intézkedés erősíti a fuvarozói piacon belüli tisztességes versenyt, az ágazat szereplőit pedig még inkább a jogkövető magatartásra ösztönzi. A környezetvédelmi besorolás ellenőrzését az európai uniós szabályozás és a nemzetközi gyakorlat szellemében a magyar jogszabályok is előírják.

Mikorra áll fel a teljes rendszer?

Most még az adatfeltöltési szakaszban vagyunk. Fokozatosan megyünk előre, legkorábban 2019 második felében állhat fel a teljes rendszer, amikor már ellenőrizzük is a rendelkezésünkre álló adatok alapján a környezetvédelmi kategória megfelelőségét. A fejlesztések során a NÚSZ Zrt. minden esetben megfelelő türelmi időt és felkészülési lehetőséget biztosít a fuvarozók számára az új intézkedések, illetve szolgáltatások megismeréséhez és alkalmazásához. Folyamatosan tájékoztatjuk is majd a nyilvánosságot arról, ha a fejlesztés újabb fázisába értünk.

(x)

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.04
Kemény és elkeserítő élmény 191 Austrian utas számára szombaton: az egyik gépnek kétszer kellett....
2023.02.04
Az idei év első kilenc hónapjában elért több mint 100 millió eurós veszteség után a német start-up....
2023.02.04
Az Edelényi rendőrök előállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes....
2023.02.04
A 2022-es év közönségdíjas, 2023-as Év Magyar Autója jelölt Suzuki S-Cross teljes hibrid,....
2023.02.04
Növelte forgalmát, üzemi eredményét és nyereségét tavaly az amerikai Harley-Davidson....
2023.02.04
Szombat reggeltől több dunántúli vasútvonalon is fakidőlések, felsővezetékszakadások akadályozzák a....
2023.02.04
A BMW Group fokozza az elektromos járműgyártást a globális termelési hálózatában: a mexikói San....
2023.02.04
Két kamion ütközött össze az M1-esen, Mosonmagyaróvárnál, az egyik jármű árokba borult a főváros....
2023.02.04
2022 első tíz hónapjában 94 ezer 28 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 9,3....
2023.02.04
A NASCAR bejelentette, hogy sztárokból álló versenyzőtriót nevez az idén századik évfordulóját....