Tesla

Felfüggesztési zajok a Teslánál

2023.06.02.

Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma tipikus forrása és mi a megoldás?

A szélvédőből a víz a vízelvezetőn keresztül közvetlenül a keresztlengőkarra folyik, és ott jut be a felfüggesztés illesztésébe.

Köztudott, hogy a nem kívánt zajok az elektromos autóknál jobban érzékelhetőek, mint a belsőégésű járműveknél. Kevésbé ismert azonban az a zaj, amelyről a Meyle szakértői szerint egyre több Tesla-járművezető számol be a világ minden tájáról. Az első futómű területéről érkező nyikorgásról vagy zörgésről van szó. Ritka esetekben a kormányzás pontossága is szenved. Az érintett modellek a Model 3 és a Model Y.

A szakemberek a probléma technikai hátteréről tájékoztatást adtak: A felső keresztlengőkarban lévő támasztócsukló nem záródik le teljesen a tetején. Ez lehetővé teszi a nedvesség behatolását és a gömbcsukló károsodását. A folyamatot egy másik szempont is gyorsítja: amikor esik az eső, a szélvédőből a víz a vízelvezetőn keresztül közvetlenül a keresztlengőkarhoz és így a felfüggesztőcsuklóhoz folyik. A felfüggesztőcsukló tehát esőben folyamatosan nedvességnek van kitéve - még nedves úton való közlekedés nélkül is.

A nedvesség miatt károsodott felfüggesztési csukló általában nyikorgó hangokkal, ritkábban csörgéssel vagy a kormányzás pontatlanságával tűnik fel.

További problémát jelent a szakértők szerint a jármű nagy súlya és az elektromos járművek teljesítménypotenciálja. Mindkét tényező komoly igénybevételnek teszi ki a futóművet, ami alapvetően minden alkatrészt érint. A keresztlengőkar az olyan összekötő alkatrészekkel, mint a csapágyperselyek és a felfüggesztési csukló, különösen nagy igénybevételnek van kitéve, és idő előtt elhasználódhat.

Új kialakítás

Egy speciálisan kifejlesztett keresztlengőkar hivatott orvosolni a problémát: Az eredeti keresztlengőkarral ellentétben, amely acél-műanyag kompozitból készült, a Meyle-HD keresztlengőkar kovácsolt, nagy szilárdságú alumíniumból készült. További optimalizációkkal együtt ez a kialakítás számos előnnyel jár: A felfüggesztés csuklóján a peremezés hiánya abszolút tömörséget biztosít - így kiküszöbölve a víz behatolásának problémáját. A gyártó két további ponton is javított: Az élettartam növelése érdekében megerősítették a csapágyperselyeket, és optimalizálták a gömbcsuklót. Ez most nagyobb átmérőjű, mint az eredeti alkatrész, és nagyobb területen képes elosztani az erőket.

 

Cs.A.-Ő.P.

Cikkünk megírását az InterCars támogatta

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.20
A központi járási ügyészség közvetítői eljárás céljából felfüggesztette az eljárást azzal a....
2024.04.20
Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint márciusban 80 százalékkal nőtt az értékesítés 2023-....
2024.04.20
A TCR World Tour egyetlen magyar versenyzője az első helyről indulhat a szombati első futamon....
2024.04.20
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a ....
2024.04.20
Rendkívül izgalmasan alakul a rali-vb szezon második aszfaltos versenye, ugyanis még Ogier is....
2024.04.20
Megközelítette az 1500-at a hazánkban a tavaly eladott kínai autók száma és ebbe nem számoltuk bele....
2024.04.20
Azt gondolta, jó ötlet felmászni a méregdrága szupersportkocsira. ..
2024.04.20
A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok....
2024.04.20
Németországnak nem sikerült elérnie kitűzött klímaterveit, úgyhogy egészen szokatlan tervekkel....
2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....