Forma 1

Forma-1: már 2019-ben tesztelhetik a költségvetési limitet

2017.11.05.

Német sajtóhírek szerint tesztjelleggel már a 2019-es szezonban bevezethetik a költségvetési limitet a királykategóriában. Az ezzel – és a folytatással – kapcsolatos terveket már a napokban megismerhetik a sportág vezetői.

A királykategória új többségi tulajdonosa – és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) – minap tárta a nyilvánosság elé a 2020 utáni korszak motorformulájának terveit, a jövő héten pedig egy másik fontos kérdésben, a sportág kiadásának csökkentésével kapcsolatban történhet előrelépés. A mértékadó német szaklap, az Auto Motor und Sport néhány részletről már most tudomást szerzett.Úgy tudják, a költségvetési limitet több lépcsőben fogják bevezetni. A 2019-es szezonban például már életbe léphetnek a szabályok, viszont még csak tesztjelleggel, vagyis annak, aki megszegi őket (például többet költ a kelleténél) nem kell büntetésre számítania. Ami magát a felső határt illeti, az is folyamatosan csökkenhet, hogy a nagyobb csapatok könnyebben tudjanak alkalmazkodni az új körülményekhez (a plafon bevezetése értelemszerűen őket érinti legérzékenyebben).

Nem meglepő, hogy az élcsapatok egy viszonylag magas összeg kijelölésében bíznak, az Auto Motor und Sport azonban úgy tudja, 150 millió eurónál húzhatják majd meg a határt, vagyis a csapatok ennyi pénzt költhetnek majd egy évadon belül. Ez az összeg a hírek szerint nem tartalmazza majd a versenyzők, valamint a felső vezetők fizetését és a marketingköltségeket.A költségvetési limittel kapcsolatban évek óta a csapatok ellenőrizhetősége a legfontosabb kérdés. A jelenlegi tervek szerint külsős szakemberek ellenőriznék az istállók kiadásait, akik már az FIA munkáját segítenék, úgy vennének részt az alakulatok életében, mintha azok állandó dolgozói lennének. Ez a módszer értelemszerűen csak akkor működik tökéletesen, ha a csapatok legféltettebb titkaikba is beavatják a szóban forgó pénzügyi szakembereket.

Ez pedig érthető módon ellenérzéseket válthat ki a csapatokból, vagyis a többségi tulajdonosok újabb „támadásokra” készülhetnek. Ráadásul közvetlenül azután, hogy a motorszabályok ismertetését követően kritikákat kaptak a Forma–1 legnagyobb gyártóitól (a Mercedes, a Renault és a kiszállást is megemlítő Ferrari sem rajong az elképzelésért).

(m4sport)

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.03.31
Bár a jelenlegi magyar rendelkezések lehetővé tennék a kutyasétáltatást, egy ciprusi férfi –....
2020.03.31
Sok szörnyűséget láthattunk már kigurulni a Mansory várából, erre a türkíz bőrbelsőre azonban senki....
2020.03.31
Öt kilométeres a kamionsor a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán kedd délelőtt....
2020.03.31
A szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító....
2020.03.31
Megkezdődik Normafán a Konkoly-Thege úti murvás parkoló rendbetétele és bővítése, ezért szerdától a....
2020.03.31
Csaknem 300 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával fejlesztette a technológiát és....
2020.03.31
Elkezdődött a Kárpátok romániai vonulatát átszelő első, a Nagyszeben-Pitesti nyomvonalon haladó....
2020.03.30
A világ leginnovatívabb és legzöldebb autógyártójaként ismert Toyota új festékporlasztót fejleszt,....
2020.03.30
A bérautós ágazat óriási mélyrepülésbe kezdett, az autókereskedések fulladoznak, a szervizek....
2020.03.30
Josef Prchal Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....