közlekedésbiztonság

A franciáknál is hódító útjára indult a járműtörténeti szolgáltatás

2019.03.31.

Franciaországban is megjelent egy ingyenes és hivatalos oldal a használt gépjármű vásárlás előtt a jármű történetéről.

Alig néhány hete számoltunk be elsők között arról, hogy Magyarországon elindult az ingyenes jármű szolgáltatási platform. Azóta autóipari szakértőként kiadónk vezetője, az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István számos médiumban nyilatkozott erről a rendkívül hasznos szolgáltatásról. Úgy tűnik, hazánk élen halad ezen a területen, és egy kicsit megelőztük a franciákat, akik Histovec néven alkottak hasonlót. Az alábbiakban a francia megoldást mutatjuk be röviden.

A francia Közlekedésbiztonsági Tárcaközi Bizottság célul tűzte ki, hogy javítsa a használt gépjárművek megvásárlására vágyó járművezetők tájékoztatását, lehetővé téve számukra, hogy megismerjék az eladásra került jármű történetét. Ennek eredményeként született meg a Histovec platform: https://histovec.interieur.gouv.fr/

Ez egy ingyenes és hivatalos közszolgálati oldal, ami megbízható információkat ad.

A belügyminisztériumnál szervezett hackathont követően (ld. alább) és 2018 júliusa óta a felhasználókkal együtt tesztelve, a Histovec járműtörténeti platform a járműtulajdonosok és a leendő használt gépjárművet vásárlók számára készült. A Histovec minden gépjárműkategóriát érint (motoros kétkerekű, személy- és tehergépjárművek, stb.), bármilyen is legyen a rendszámtábla formátuma (új vagy régi, pl.: AA-123-AA vagy 1234 AB 00).

Az információk átláthatósága

Ennek az oldalnak a célja, hogy az ügyfelek a tranzakciók lebonyolítása előtt egyszerűen és ingyenesen hozzáférhessenek az érintett jármű információihoz. Az oldal valójában bizalmas információkat tartalmaz, úgy, mint a gépjármű törzskönyve, amely kulcsfontosságú elemekkel bír a jármű megvásárlásához.  Információt nyújt a jármű élettartamáról és életútjáról: az első üzembe helyezés időpontjáról, tulajdonosi változásokról, felülvizsgálatokról (bevizsgált ellenőr által végzett javítások), a gépjármű adminisztratív helyzetéről (zálog, letiltott, lopott), ill. a jármű műszaki jellemzőiről (márka, szín, motor teljesítménye, fordulatszám, zajszint, emisszió, stb.).

Nézzenek oda! Avagy a francia Histovec platform kezdőlapja (forrás: histovec.fr)

A Histovec nem tudja a régi rendszámos autók információt lekövetni

A francia Gépjármű Nyilvántartási Rendszer 2009-ben drámaian megváltozott. A régi rendszer az 1950-es évekből származott, és 7 fekete karakterből állt fehér háttéren: AA – 123 – AA.

Az új Gépjármű Nyilvántartási Rendszer 2009. április 15-től kezdve regisztrálja az új járműveket és 2009. október 15-től a használt gépjárműveket.  A mai napig 100 millió adatot rögzítettek ebben a nyilvántartó rendszerben. Ugyanakkor előfordul az is, hogy üres oldalt talál a felhasználó egy használt gépjármű adatainak lekérdezésekor. Ez úgy lehetséges, ha a gépjármű régi rendszámmal rendelkezik, amit a régi rendszerből nem lehet lekérdezni (papír alapú dokumentum nehezen volt beolvasható, régi bejegyzési hiba stb.).

Nyitókép: Autoplus

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..