közlekedésbiztonság

Gondolatjel - Vigyázzunk a közúti munkásokra!

2022.04.27.

Legtöbbünknek csak autózásunk színtere az országút, autópálya, másoknak munkahelye. Ők a Magyar Közút Zrt. emberei, akik karbantartják, javítják, felújítják az infrastruktúrát. Veszélyes környezetben dolgoznak, rendszeresen okozzák halálukat figyelmetlen sofőrök. Vigyázzunk rájuk!

Milyen sokféle munkát ad a közút! Sövényvágás, fűkaszálás, balesetek után feltakarítás, megrongálódott jelzőtáblák, szalagkorlátok helyreállítása, kátyúzás, elhasználódott útburkolat felmarása és újraaszfaltozás, burkolati jelek festése. Ezek szakszerű végrehajtásán múlik, hogy gyorsan, biztonságosan, komfortosan juthassunk célba.

Ugyanakkor az úton dolgozók tevékenysége sem nem gyors, sem nem biztonságos, sem nem komfortos. Képzeljük bele magunkat a narancsszínű overallos emberek helyébe! Mindig máshol folyik a munka, de mindig szabadban, kitéve az időjárás viszontagságainak, fagynak, esőnek, kánikulának. Már ez sem egyszerű, de ráadásul nagyon veszélyes is a munkakörük. Túl azon, hogy gépekkel, forró aszfalttal van dolguk, közben fenn kell tartani a forgalmat az úton, autópályán. Sávlezárásra, féloldali lezárásra, irányonként váltakozó forgalomszabályzásra van szükség. Lassulnak a járművek, akár meg is kell állni egy időre, sokan idegesek, utálják a helyzetet. Mások elbambulnak, nem veszik észre a kihelyezett figyelmeztető, sebességkorlátozó táblákat, és belerohannak a munkaterületbe, elütve, esetenként halálra gázolva ott dolgozókat.

Ezért igyekszik évek óta felhívni a közlekedők figyelmét Magyar Közút „Biztonságunk az Ön kezében van” kampánya, hogy ügyeljenek az úton dolgozó közutasokra, hiszen ők is hús-vér emberek, akiket hazavárnak. A kampány nem veszít érvényéből, sőt tragikusan aktuális, hiszen 2016 és 2021 között öt halálos, egy súlyos, 43 személyi sérüléssel járó és 32 kvázi munkabalesetet okoztak felelőtlen közlekedők közutas munkaterületek környezetében. 2021-ben, gyorsforgalmi utakon, terelésben bekövetkezett személyi sérüléses balesetekből közel száz esetet tart nyilván a társaság. Csak tavaly 19 alkalommal hajtottak ütközési energialenyelő szerkezetbe és 26 alkalommal mérnökségi gépkocsiba. 2021-ben továbbá sajnos két halálos munkabaleset is történt, amit figyelmetlen közlekedők okoztak.

Az egyik végzetes esetnél a szakemberek az M1-es autópálya lébényi szakaszán építettek ki terelést, a munkaterületet ütközési energiaelnyelő modullal felszerelt többször tíz tonnás teherautóval biztosították. A háromtengelyes masszív jármű mögé kapcsolt szerkezet fokozatosan lassítja le a nekirohanó gépkocsit, egy személyautóban utazónak akkor is van túlélési esélye, ha 80 km/órával csapódott be. Mindent azonban ez sem tud kivédeni, egy kamionos nem vette figyelembe az előjelzéseket, és szinte fékezés nélkül, akkora erővel ütközött az energiaelnyelős gépnek, hogy oldalára borította és betolta a munkaterületre. Sajnos a védelmező teherautó előtt álló brigádszállító járműnél tartózkodó egyik szakember a gép alá szorult, életét a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni. Jóvátehetetlen tragédia az áldozatnak, családjának, kollégáinak, munkáltatójának…

Megrendítette a katasztrófa az Országos Mentőszolgálat sokat látott, tapasztalt mentőtechnikusát, Böősi Zoltánt is, aki saját kezdeményezésére jelentkezett a Közútnál, és videóban üzen a közlekedőknek, kérve őket, hogyha közutas autót látnak, lassítsanak és tartsák be a szabályokat. Kérése különösen időszerű, ugyanis országszerte elindultak a tavaszi útfelújítások és mérnökségi javítási munkák, így sok helyen találkozhatnak a közlekedők úton dolgozókkal. A videó a Magyar Közút Instagram oldalán, ezen a linken tekinthető meg: https://www.instagram.com/tv/CboqHWvICtC/?utm_medium=copy_link.

A Közút is kiemelten kér minden autóst, hogy a kihelyezett jelzéseknek megfelelően, körültekintően közlekedjenek az utakon dolgozók és saját testi épségük érdekében is. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint 1500 kilométeren újulhatnak meg országos utak. Ezenkívül a napi üzemeltetési és fenntartási munkák, így a lokális és nagyfelületű beavatkozások során is találkozhatnak az utakon a Közút mérnökségi munkatársaival. Valamennyi munkavégzés forgalom- és sebességkorlátozással jár, ami fokozott figyelmet igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől. Így érdemes még utazás előtt tájékozódnia az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről, korlátozásokról a www.utinform.hu oldalon.

Tessék lassítani mindenütt, ahol emberek dolgoznak a közúton! Emberéletekről van szó! Nem is nehéz észrevenni az útfenntartókat, feltűnően jelzik a munkahelyet, jól látható a színes ruházatuk, sisakjuk. Aki megközelíti őket, jelezze vészvillogóval a mögötte jövőknek, hogy fokozott figyelemre, óvatosságra van szükség. Ezenkívül a sokszor cudar körülmények között helytálló embereknek jól esik egy-egy barátságos intés, köszöntés, amit alkalomadtán ki nem hagynék, mindig barátságos választ kapok – mily könnyű másoknak örömöt szerezni!

Még egy megjegyzés az illetékesek felé. Gyakori, hogy hétvégén is kinn vannak a sebességkorlátozó (40 km/órára!), figyelmeztető táblák, mikor szemlátomást szünetel a munka. Ez semmi más, mint a közlekedők bosszantása, de veszélyes is, mert rontja a közbizalmat a kitáblázás iránt. Aki sokszor tapasztal felesleges macerálást, legközelebb hajlamos lehet legyinteni, amikor pedig éles a helyzet. Mibe kerülne munkaszünet idejére fekete nejlonzsákkal letakarni a táblát? Semmibe, de sokat érhetne, pedagógiai szempontból is.

Akár megvalósul ez az ötlet, akár nem, a mi kezünkben van közutas embertársaink élete, és ehhez az értékhez képest semmi más sem számíthat!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.01
Remek vezetésének és gumiválasztásának köszönhetően az észt fölényes előnyre tett szert. ..
2023.10.01
Meglehetősen sok súlyos karambol történt szombaton, derül ki a rendőrség friss összesítéséből. ..
2023.10.01
További modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a fővárosi....
2023.10.01
Hét különleges közlekedési eszközt vagy módszert mutatunk be az ingázásra a világ minden tájáról....
2023.10.01
A Honda nyilvánosságra hozta, hogy milyen autókat, motorkerékpárokat, műszaki fejlesztéseket mutat....
2023.10.01
A Gebrüder Weiss újabb 10 E-Transit beszerzésével megduplázza elektromos közúti flottáját. Az....
2023.10.01
A napokban hívták fel a figyelmemet Robbert Albas, holland pilóta zseniális Youtube csatornájára,....
2023.09.30
Lehúzás, vagy valódi szakértelem? ..
2023.09.30
Traktorral felborult és meghalt egy férfi szombaton Pécsbagota külterületén - közölte a Baranya....
2023.09.30
A külföldi autók közül változatlanul a Cheryből adnak a legtöbbet Oroszországban, a kínai márka....