autó

Hogy az autó ne kapjon napszúrást

2020.08.12.

A fagyállóval és annak használatával kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel az autó tulajdonosokban. A TOTAL szakemberei most megválaszolják a legfontosabbakat, hogy segítsenek megóvni az autókat a nyári rekkenő hőségben. Jó tanácsok nem csak kezdőknek.

Mi az a fagyálló, és miért használjam az autómban?

A fagyálló létfontosságú járművének megfelelő működéséhez. Fenntartja a motor hőmérsékletét és megelőzi annak túlmelegedését.

Ha az autójának motorja sok hőt termel, ha ezt ellenőrizetlenül hagyja, akkor súlyosan megsérülhet. Ezért létfontosságú a fagyálló az autója fenntartása szempontjából. Vízzel összekeverve és az autó hűtőjébe töltve a fagyálló segít a motor hőmérsékletének szabályozásában, miközben védi és keni a motor hűtőrendszerének különböző fém alkatrészeit.

Mi az a fagyálló, és miért fontos az autómnak?

A fagyálló egy színezett folyadék, ha az autó hűtőjébe tölti (vízzel együtt), akkor segít szabályozni a motor hőmérsékletét. Legfontosabb összetevője az etilénglikol, ami csökkenti a víz fagyáspontját és növeli a forráspontját. Ez segít megelőzni azt, hogy a víz megfagyjon, felforrjon vagy elpárologjon az autója hűtőjében.

Az üzemanyaggal és az olajjal együtt a fagyálló is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a motor helyesen működjön. Enélkül az égés során keletkező hő a motor gyors túlmelegedését vagy besülését okozza.

A fagyálló és a hűtőfolyadék ugyanaz?

A fagyálló és a hűtőfolyadék kifejezést gyakran felváltva használják, de ez nem helyes.  A fagyálló a motort hűtő folyadéknak csak egyik összetevője. Ezért sokkal helyesebb, ha azt mondjuk, hogy a hűtőfolyadék a fagyállónak és a víznek a keveréke.

A víz önmagában nem elég, hogy hűtsön egy motort. Az égés során keletkező hő végső soron a víz felforrásához fog vezetni. Nyáron a víz egyedül elpárolog, télen pedig megfagy, vagyis hasztalan. A legtöbb autógyártó fele-fele arányú víz fagyálló keveréket ajánl az autóhűtőjéhez.

Miért kell a fagyállót cserélni?

Mint a legtöbb folyadék az autójában, a fagyálló is megromlik egy idő után és savasabbá válik. Ez pedig korróziót okoz, ami tönkreteszi a hűtőt és a hűtőrendszer fontos alkatrészeit, mint a vízpumpa, gumitömlő, termosztát és a hűtősapka.

A rozsda, kosz és más káros részecskék összegyűlhetnek az autója hűtőjében. A szennyeződések veszélyeztetik a fagyálló motorhőmérséklet-szabályozó képességét. Ez a motor túlmelegedéséhez, a motorblokk megrepedéséhez vagy a dugattyú és a henger besüléséhez vezethet.

Milyen gyakran kell cserélni a fagyállót, és hogyan csináljam?

Elsőként mindig nézze meg a gépjármű kézikönyvét. Általánosságban a fagyállót 48,000 km után vagy háromévente érdemes lecserélni, attól függ, melyik jön előbb.

Amikor cseréli a fagyállót, ügyeljen arra, hogy az autója motorja és hűtője is egy óráig hűljön. Nyissa fel a motorháztetőt, vizsgálja meg a hűtőt és a gumitömlőket, hogy van-e rajtuk repedés vagy rés! A sérült részeket ki kell cserélni vagy meg kell javítani. Távolítsa el a hűtőről a sapkát! Lazítsa meg a hűtő leengedő dugóját és engedje le a hűtőfolyadékot!  Szorítsa vissza a dugót, töltse fel a hűtőt desztillált vízzel és járassa a motort 10 percig! Várja meg, míg lehűl a motor és engedje le még egyszer a hűtőt! Töltse fel a hűtőt, hűtőtisztítóval a tetejére tegyen desztillált vizet! Ismételje meg a műveletet, amíg a leeresztett víz tiszta nem lesz. Végül töltse fel a hűtőt fele-fele arányú fagyálló és desztilláltvíz keverékkel és tegye vissza a hűtősapkát!

Hogyan tegyem a fagyállót az autóba?

Bizonyosodjon meg róla, hogy a motor és a hűtő legalább egy órát hűljön! Készítsen pontosan fele-fele arányú fagyálló desztilláltvíz keveréket! Óvatosan vegye le a hűtősapkát és öntse bele a fagyálló keveréket, majd helyezze vissza a hűtősapkát!

Autójának használati kézikönyve tartalmazza a hivatalos leírását az ilyen folyamatoknak, így először azt nézze meg! Fontos, hogy szem előtt tartsa, hogy autójának hűtőfolyadék-rendszere túlnyomás alatt áll és nagy mennyiségű hőt halmoz fel. Soha ne hajtsa végre ezt a feladatot, ha a motor és a hűtő meleg! A biztonsági intézkedések elmulasztása súlyos sérüléseket okozhat.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.26
Egy személyautó és egy segédmotor kerékpáros ütközött össze az 54121-es út egyik bekötőútján,....
2020.09.26
Három darab 3.000 köbcentis dízel Audi a terítéken ..
2020.09.26
Mintegy 411 millió forint értékben 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt.,....
2020.09.26
Antoniono Garci Mexikóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.26
Hamarosan törvényt fogadhatnak el, amely megtiltja, hogy magánszemélyek autóbuszt üzemeltessenek –....
2020.09.26
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a BM Katasztrófavédelmi....
2020.09.26
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője volt a leggyorsabb a....
2020.09.26
Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos, amikor az őt felkereső egyenruhások közölték....
2020.09.26
Az új ID.4 már nem csak fotókon, tekinthető meg: a Volkswagen videón mutatja be a legújabb, 100%-....
2020.09.26
Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma....