Hyundai Ioniq

A Hyundai Motor IONIQ 5 N a Nürburgring versenypálya-képességi tesztjének utolsó szakaszát is teljesítette

2024.04.25.

A Hyundai Motor Company a németországi Nürburgring versenypályán tesztelte az IONIQ 5 N - a márka első nagyteljesítményű, tisztán elektromos hajtású modelljének – teljesítményét.

Az IONIQ 5 N esetében a Hyundai Motor egyesítette az Electrified-Global Modular Platformot (E-GMP) az N motorsportban kifejlesztett technológiáival és szakértelmével, hogy maximalizálja az EV nagy teljesítményű képességeit, és biztosítsa, hogy megfeleljen az N három pillérének: Kanyarban száguldozó, versenypálya-képesség és hétköznapi sportkocsi.

Ennek érdekében a Hyundai Motor egyesítette a Dél-Koreában található Namyang K+F központ és a Nürburgringen található európai tesztközpont erősségeit, amely a Hyundai németországi Rüsselsheimben található európai K+F központjának kiterjesztése, ahol a márka európai tervező és mérnöki csapatai 2003 óta működnek.

Azzal, hogy a Hyundai teljes munkaidőben jelen van a versenypályán, a Hyundai N mérnökcsapata hatékonyabban és gyakrabban tudja értékelni és fejleszteni járműveinek tartósságát és menetdinamikáját.

 

Az IONIQ 5 N nemrég teljesítette a 10 000 km-es tartóssági tesztet a Nordschleifén, ami fontos mérföldkő, amely bizonyítja a jármű nagy kitartását és versenypálya-képességét. És mégis, most kezdtük el a második 10 000 km-es tesztet, hogy az IONIQ 5 N határait feszegessük..

—Till Wartenberg, a Hyundai Motor Company N márka és motorsport alelnöke és vezetője

 

A Hyundai N márka már régóta használja a Nürburgring Nordschleife (North Loop) pályát a motorsportban kifejlesztett technológiák validálására az N márka járművein, és az IONIQ 5 N sem kivétel az EV-kre jellemző műszaki kihívások ellenére. Az EV-k maximális teljesítményének kihozása a belső égésű motorral (ICE) szerelt autókhoz képest szigorú fegyelmet igényel a hőkezelés terén, ami fejlett szoftveres megvalósítást igényel. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hardverfrissítést tovább erősítenek a fejlett szoftveralapú teljesítménynövelések.

Az IONIQ 5 N hűtésen keresztüli hőkezelésére különös gondot fordítanak, mivel az EV-k hűtése nagyobb kihívást jelent, mint belső égésű elődeiké. Az N-specifikusan hatékony hűtőrendszer-csomagolással megnövelt hűtőtér, a továbbfejlesztett motorhűtő és az akkumulátor-hűtő teszi teljessé a belső égésű járművekhez hasonló hardveres fejlesztéseket. Ezeket a hardveres hűtési technikákat tovább erősítik az olyan új hőkezelési megoldások, mint az N Battery Preconditioning és az N Race.

Az N Battery Preconditioning előre beállítja az akkumulátorcellák hőmérsékletét a legjobb energiahatékonysági hőmérsékletre. Az akkumulátor előkondicionálási funkció két üzemmódra oszlik: "Drag" üzemmód és "Track" üzemmód a különböző teljesítményű vezetési forgatókönyvekhez. A 'Drag' üzemmódban az optimális hőmérsékletet a maximális teljesítmény azonnali kihasználásához állítja be, míg a 'Track' üzemmódban a lehető legalacsonyabb akkumulátor-hőmérsékletet optimalizálja a megnövekedett körszámhoz.

Az N Race közvetlenebb irányítást biztosít a vezetők számára az autó energiafelhasználása felett, a "Sprint" vagy "Endurance" vezetési módot előnyben részesítve. A "Sprint" az IONIQ 5 N alapértelmezett állapota, amely a vezető számára igény szerint a teljes teljesítményt helyezi előtérbe. Az "Endurance" beállítás maximalizálja az IONIQ 5 N hatótávolságát a versenypályán. Ezt a hirtelen teljesítménycsúcsok korlátozásával éri el, ami lassítja a hőmérséklet-emelkedést és növeli a kitartást.

Az N Battery Preconditioning és az N Race az N márka motorsportból származó megközelítésének közvetlen eredménye. Ez segít a járművezetőknek abban, hogy a teljesítmény vagy a hosszú élettartam maximalizálása érdekében stratégiailag megtervezzék az energiafogyasztást. Míg az ilyen típusú beállítások megváltoztatásához általában szerelőcsapatra és felszerelésre lenne szükség, az IONIQ 5 N néhány gombnyomással kényelmesen elérhetővé teszi ezt.

Regeneratív fékezés. A motorok regeneratív fékezése biztosítja az elsődleges fékerőt, a hidraulikus fékek pedig szükség esetén további fékerőt biztosítanak. A Hyundai N mérnökei kifejezetten az IONIQ 5 N számára tervezték ezt a regeneratív fékrendszert, amely önmagában a regeneratív fékezéssel akár 0,6 G lassítóerőt is biztosít. A regeneratív fékezés az ABS aktiválása esetén is bekapcsolva marad, maximum 0,2 G lassítóerővel.

Az IONIQ 5 N hidraulikus fékjei nagyobb, 400 mm átmérőjű tárcsákkal, új, könnyű anyaggal és a hűtés érdekében optimalizált légáramlással rendelkeznek. Ezek csökkentett függősége a tárcsafékektől növeli a hosszú élettartamot a belső égésű járművekhez képest. A regeneratív és a hidraulikus fékek közötti zökkenőmentes átmenet a vezető számára észrevétlen átmenetet teremt.

Az IONIQ 5 N a Goodwood Festival of Speed-en debütált, ami a Hyundai N első részvétele ezen az ikonikus eseményen. A Hyundai N külön standján volt az IONIQ 5 N világpremierjének bejelentése, valamint a közönség bevonását célzó egyéb tevékenységek. Emellett több N jármű, köztük a hidrogénnel hajtott N Vision 74 is részt vettek az ikonikus rendezvényen.

 

Ő.P.

Cikkünk megírását az InterCars támogatta.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....