hibrid

Hyundai Tucson hybrid teszt

2021.05.06.

Az eladási darabszámokat nézve úgy tűnik, a vásárlóknak bejön a Tucson új, világító ábrázata, a modell sikeres a magyar piacon is. Hibridként 230 lóerős összteljesítménnyel, elsőkerék-meghajtású változatban tettem próbára és nem bántam meg.

 

Jól néz ki

A Hyundai húzott egy merészet, olyan arcot rajzolt a Tucsonnak, amivel egyértelműen kilóg a szabadidő-autók tömegéből. A világító hűtőmaszk teljesen egyedi (öt-öt részes, szárnyszerű LED-es menetfény határolja), ahogy az oldalsó papírhajtogatott törések, duzzanatok és a formás hátsó (a LED-es fényívvel) is végig gondolt dizájnmunkáról árulkodnak. A számok alapján úgy tűnik, bejött a szándék: 2021 első három hónapjában 622 Tucson talált gazdát Magyarországon.

Nekem elsőre - egy áruház folyosóján találkoztam vele - nem jött be, nem volt meg hozzá az alkalom, a képi háttér és a befogadás szándéka. Néhány hónappal később már barátibb lett a viszonyunk, beülve és kipróbálva pedig csak elismerően tudok nyilatkozni róla. Jó kocsi. Legalábbis a kipróbált hibrid változat. Erős, takarékos, kényelmes. Csak a 19-es kerekek miatt feszes felfüggesztésbe és a lanyha fékekbe tudok belekötni. Előbbi egy kisebb és magasabb oldalfalú mérettel megoldódik, utóbbi esetében pedig meg kell szokni a határozottabb fékezést.

Elődjéhez képest nőtt a Tucson, hossza 4,5 méter, szélessége 1850 milliméter, magassága 1653 milliméter (tetősínnel), tengelytávja 2680 milliméter (érdekes, hogy más földrészeken létezik egy nyújtott, 2755 milliméter hosszú tengelytávú változata a Tucsonnak, abból készül például a pickup is). Könnyű terepen (földutakon, mezőn) elboldogul, szabad hasmagassága 170 milliméter. A nehezen kibontakozó tavaszt nyitható panorámatetőn engedhetjük be, a Krell hifi hangzása tetszetős.

A csomagtartó nagy (rekeszekkel együtt mérve, alapáras defektjavítóval 626 literes), a hátsó üléspad 40:20:40 arányban dönthető (több fokozatban), ha szállítani kell vele, a kalaptartó sincs útban, van helye a padló alatt, ahol amúgy egy egész teszkós bevásárlókosár tartalmát elrejthetjük. Én pár kisebb bútort szállítottam vele úgy, hogy a méretes hokistáskámnak is maradt hely benne, lehajtott ülésekkel 1795 liternyi hellyel gazdálkodhatunk.

A kijelzők és műszerek a legutóbbi digitális trendet követik, a kép tűéles, a processzor gyors, a 10,25 hüvelykes műszerfali kijelző testre és ízlésre szabható, a szintén 10,25 hüvelykes középső kijelzőn pedig jól megfér egymás mellett a Waze, a Spotify és a fedélzeti menü. A Bluetooth egyszerre két telefont is képes az autóhoz kapcsolni. Hagyományos gomb vagy kapcsoló nincs a műszerfalon, mindent érintésérzékeny kapcsolókkal vezérelhetünk. Könnyen (persze, rossz úton folyton mellé nyúlunk, de ennek is megvan a maga romantikája) és többé kevésbé biztonságosan. Az anyaghasználat példás, kárpit jutott a műszerfalra is, az ülések kényelmesek.

A szellőzés, fűtés kellemes, van ülés- és kormányfűtés, a tolatókamera képe mindig tiszta és éles, fura viszont, hogy a hátsó ablaktörlő felülről lefelé dolgozik. Kis területet takarít és a képbe még belerondít a hatalmas és önérzetes Hyundai logó is.

Takarékos és erős 

Halk az autó, a hangszigetelés kiváló. Már a 180 lovas motor sem piskóta, de a villanymotor erejével kiegészített 230 lovas összteljesítmény sokat sejtet. Csalóka ám a hibrid Tucson. Hiába a sok lóerő, az embernek nincs kedve agyonhajszolni. Sokkal inkább a kényelmes kocsikázás igénye keríti hatalmába a sofőrt. Nem a sietés, hanem az elegáns türelem a karaktere. Ha kell, megy a gép - ilyenkor az addig szótlan motor kiereszti egyáltalán nem szép hangját -, de sokkal üdítőbb az 5,5 literes átlagfogyasztásra összpontosítani. Közel 800 kilométeren át hajtottam, jártam vele autópályán (nem sokat, mintegy 100 kilométert) és országúton, városban és fővárosban, fűtöttem és klímáztam, a vége mégis ennyi lett: 5,5 liter 100 kilométerenként. Ha azt mondom, hogy a hármas Prius ugyanilyen használat mellett 5,4 litert fogyasztott 100 kilométerenként, akkor elmondtam mindent. Nem, Ildikó?

A négyhengeres, turbós benzinmotorhoz 44,2 kW-os villanymotor csatlakozik, amelyet 1,49 kWh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor táplál energiával (önállóan csak 1-2 kilométeren át képes mozgatni az autót). Az összesített nyomaték 350 Nm (265 Nm + 264 Nm), ami határozottan ugrasztja meg az autót. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre kereken 8 másodperc alatt jut el az autó, végsebessége 193 kilométer/óra. Üres tömege 16 mázsa.

Szinte észrevehetetlen az átmenet a benzines és a villanyos hajtás között, a rendszer a lassulás és fékezés által termelt energiát összegyűjti és tárolja. Az akkumulátor töltöttségét többnyire 50 százalék körül tarja és gyorsan képes visszatermelni a gurulásra felhasznált áramot.

Nem kanyarművész

Futóműve elöl MacPherson, hátul multilink, ezzel nem is lenne baj, ha kissé puhábban rugózna. Viszont ezektől a malomkerekektől mit várunk? Nem billeg, nem bólogat, de rossz úton és merev keresztbordákon csúnyán felüt. A feszes futómű révén jó vezetni szerpentineken is bár nem kanyarművész. Nem is az a dolga. 

A hatfokozatú, hidrodinamikus nyomatékváltós automata elektronikus fokozatválasztójának a kapcsolgatását szokni kell. Nem vagyok a nyomógombos váltó híve, előfordult, hogy nem eléggé nyomtam meg a D-t vagy az R-t és nem abba az irányba indult el az autó, amerre szerettem volna. Nem veszélytelen. Jópofa a műszerfalon az indexkar működtetésével felugró - az irányjelzésnek megfelelő - oldalsó hátranéző kamera képe, amely a holttér megjelenítésével segít az előzésben, kanyarodásban. 

Zsebbe kell nyúlni

Jól felszerelt már alapból is a Hyundai Tucson: visszagurulásgátlót és lejtmenetvezérlőt, illetve automatikusan oldó elektromos rögzítőféket mindenképp kapunk, ahogyan sávtartót is, de a LED-es menetfényekért és a többi vezetésbiztonsági, akár félautomata vezetést is lehetővé tevő segédért már fizetni kell, vagy lehet megfelelő felszereltségi csomagot választani. Ködlámpát azonban a világ összes pénzéért sem kapunk, mert azt kihagyták a tervből, cserében a távolsági fény szépen szór oldalra is. Kedvezménnyel 7,999 millió forintért juthatunk legolcsóbban a Tucsonhoz (1.6 T-GDi, 150 lóerő), az automatikus váltóval szerelt hibrid ára 10,499 milliótól indul. Megnyugtatásul: a Hyundai öt év kilométerkorlát nélküli garanciát ad mellé (az akkumulátorra ennél is többet: nyolc évet vagy 160 ezer kilométert), a navigáció mellé pedig 10 évig ad ingyenes támogatást. Tesztautónk (2WD, Executive) kedvezményes listaára 12,699 millió forint. Extrák nélkül. Az összkerék-meghajtás felára nem vészes, 650 ezer forintot megér.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.25
A változó katonai doktrínák miatt született és emiatt kaszálták el a helikopterrel is szállítható....
2021.09.25
Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén.....
2021.09.25
Az orosz állampolgárok több mint fele elhalasztotta a 2021-re tervezett autóvásárlást – írja a....
2021.09.25
A Prior Design látványos tuningcsomagot tervezett a román szabadidő-autóra. ..
2021.09.25
Lando Norris, a McLaren brit pilótája nyerte a Forma-1-es Orosz Nagydíj szombati időmérő edzését,....
2021.09.25
Egy Ferrari F8-as legénysége sikerrel teljesítette a kihívást: rekordidő alatt jutottak el az olasz....
2021.09.25
A svéd gyártó egyszerűsítette a logóját. ..
2021.09.25
A kedveztőlen időjárási körülmények, a reggel óta tartó folyamatos és szakadó eső miatt törölték a....
2021.09.25
A német Daimler konszern elektromos autói akkumulátor-ellátásának biztosítása céljából csatlakozik....
2021.09.25
Mostantól nosztalgiavillamos közlekedik október 31-ig minden hétvégén a 2-es villamos vonalán. ..