CO2

Így állnak a gyártók 1 évvel a szén-dioxid alapú bírságok előtt

2020.01.20.

Gyakorlatilag az egész világ, de különösen az autóipar első számú témája manapság a szén-dioxid. Persze fontos a környezetvédelem, de a gyártók sokkal inkább a 2021-től fizetendő bírság elkerülése vagy sok esetben inkább csökkentése érdekében próbálják minél jobban csökkenteni kibocsátásukat. Hogy csinálják és hogy állnak most?

Mindenekelőtt a lényeg: 2021-től az autógyártók által eladott összes autóra egy bonyolult formula alapján kiszámolják azok szén-dioxid kibocsátási átlagát. A cél, hogy 95 g/km alatt maradjanak, afelett viszont rendkívül súlyós, több száz millió eurós büntetések várnak rájuk. Az autóiparban jelenleg zajló folyamatok jelentős többsége innen ered, de a legfontosabb a következő négy trend, amivel a gyártók igyekeznek minél közelebb kerülni a 95 grammos határhoz:

  • Elektromos és plug-in hibrid autók fejlesztése. Előbbiek az első évben duplán számítanak, így a vásárlói igények kielégítése mellett ezért is érkezik annyi elektromos autó idén a legtöbb márka kínálatába
  • Kibocsátást csökkentő techológiák bemutatása. Ilyenek a mild-hibrid és hibrid autók, amik bár nem képesek tisztán elektromosan közlekedni, a beszerelt akkumulátornak köszönhetően alacsonyabb a kibocsátásuk és a vásárlók számára is vonzó lehet az akkumulátor biztosította alacsonyabb fogyasztás/jobb gyorsulás.
  • Árazás, marketing. Bizonyos gyártók az árazásukon keresztül igyekeznek az alacsonyabb kibocsátású autók felé terelni a vásárlókat, mások pedig a reklámjaikban próbálják népszerűsíteni a 95 grammos kibocsátás alatt működő modelljeiket
  • Összeállni egy másik gyártóval, ahogy azt az FCA csoport és a Tesla esete mutatta.

Egyes gyártók, mint például a Volvo és a Toyota gyakorlatilag hátradőlhetnek, már most bőven a határ alatt teljesítenek. Esetük jól mutatja, hogy mivel időben felszálltak a „hibrid-vonatra”, flottájuk átlaga jelentősen a későn kapcsolók alatt van, így ők biztosan nem fognak büntetést fizetni.

A Renault-Nissan csoport, a Hyundai-Kia konszern, a PSA és a Ford izgalmas helyzetben van, ők valóban versenyt futnak az idővel és a kibocsátással. Míg a Renault esetében jó esély van a bírság elkerülésére, a Ford valószínűleg nem ússza meg és ha a PA Consulting számításai helyesek, körülbelül 1 grammal fogják túllépni a 95g/km-s álomhatárt.

A Volkswagen, a Jaguar-Land Rover és a német prémiumautók gyártói, a BMW és a Daimler nincsenek túl jó helyzetben, utóbbiak esetében persze nem meglepő, hogy az általuk forgalmazott autók nem feltétlenül a legkörnyezetbarátabb járművek. Ugyanakkor a Volkswagen helyzete nehéz, rengeteg eladott autójuk miatt óriási büntetésre számíthatnak, így az ID.3-tól minden bizonnyal sokat várnak a wolfsburgiak, attól függetlenül, hogy minden bizonnyal pontosan tudják, hogy a bírságot elkerülni nem tudják, legfeljebb csökkenteni.

Attól függetlenül, hogy jelenleg a bírság lehetősége is motiválja a gyártókat, korábban sem tétlenkedtek. A márkák legalább fele magasabb csökkenést ért el az átlagos CO2 kibocsátását illetően 2010 és 2016 között, mint amekkorát várhatóan 2016 és 2021 között fognak. A csökkenés tendeciájának lassulása arra utal, hogy kezdik elérni a hatékonyság fenntartása melletti CO2 kibocsátás csökkenés határát.

2021-ig még van egy év és nem tudhatjuk, milyen trendek befolyásolják majd az átlagokat. Az utóbbi években nyilván nem sokat segített a SUV-mánia, de ha hirtelen tényleg rákapunk a hatékony autókra, még reális is lehet a 95 grammos határ, ami ellen egyébként sokan tiltakoztak.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.27
A tisztán elektromos meghajtású BMW Gran Coupé előfutára 2020. március 3-án, a 90. Genfi Nemzetközi....
2020.02.27
A magas vezetési pozíció, a széles kilátás és az első osztályú kényelem aerodinamikai és műszaki....
2020.02.27
Összeütközött egy gépkocsival és felborult egy mentőautó a XX. kerületben, a Nagysándor József utca....
2020.02.26
Egy amerikai tuning-folyóirat szerkesztői érdekes kísérletbe fogtak: kizárólag a tartozékpiacon....
2020.02.26
Jól mutat a fotókon, pompa veszi körbe, néha még szórakoztat is, mégsem jó igazán semmiben. Pont,....
2020.02.26
Immár hivatalos: az olasz főváros közlekedési vállalata, az Atac 100 új Mercedes hibrid buszt....
2020.02.26
Tawan Chuntra Thaiföldről küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.26
Megannyi újdonsággal vág neki a 2020-as Genfi Autószalonnak a Honda. A japán iparóriás kiállítási....
2020.02.26
Még 2017 októberében felborult egy autóbusz a Tótkomlós és Kaszaper közötti úton, 34-en sérültek....
2020.02.26
A Moody's rontotta idei globális autóeladási előrejelzését annak hatására, hogy a világon egyre....