Spanyolország

Imádják a spanyolok a fedélzeti kamerát, pedig nem sokra mennek vele

2020.04.04.

Spanyolországban hatalmas divat lett az autók műszerfalára felszerelt fedélzeti kamera, mely rögzíti mindazt, ami vezetés közben történik az úton. A kamerát annak ellenére szerelik fel sokan, hogy tudják: a balesetekről vagy annak áldozatairól készült videó rögzítése és sugárzása büntetendő cselekmény. Ráadásul a vitás közlekedési szituációkban készített felvételeket a bíróság sem fogadja el bizonyítékként – írja 20minutos.es spanyol hírportál autós rovata.

A fejlett technológia és az autókban elhelyezett elektronikus eszközök javíthatják a vezetés biztonságát, de mielőtt a műszerfalat teleaggatnánk újabb és újabb kütyükkel, érdemes meggyőződni arról, valóban hasznosak-e. Bizonyos esetekben ugyanis épp az ellenkező hatást érik el: veszélyforrást jelenthetnek magára az autósra és a közlekedés többi szereplőjére is.

A divatossá vált autós kiegészítő eszközök egyik a Dashcam, vagyis a fedélzeti kamera, amelynek használata számos vitát keltett már a spanyol közúti szabályozás során.

Ezeket a kamerákat általában a műszerfalra helyezik, tapadókoronggal a szélvédőhöz rögzítik, vagy beépítik a visszapillantó tükörbe. Az eszköz különféle funkcióval rendelkezhet: rögzíthet videót HD-minőségben, működhet Wi-Fi-ről, bekapcsolhat, amikor hirtelen fékez a jármű. A szolgáltatások tárháza szinte végtelen.  

Mire valók?

Az ilyen típusú kamerák nagyon hasznosak lehetnek például baleseti szituációk tisztázására. A felvételeket a biztosítók is használhatják csalások kiszűrésére. Az egyetlen „apró” probléma a jogi faktor. Vagyis az, hogy bizonyítani kell: a felvétel készítője a jognak megfelelően járt el, amikor videóra vett egy közlekedési helyzetet.

Néhány évvel ezelőtt Oroszországban nagy örömmel fogadták a fedélzeti kamerákat. Ott ugyanis a vitás közlekedési szituációkat kizárólag így lehetett hitelt érdemlően reprodukálni. A rendőri korrupcióról és a biztosítási csalásokról nem is beszélve. A kamerák terjedésével radikálisan csökkentek az ilyen típusú ügyek.  

Spanyolországban azonban más a helyzet. A kamera felszerelése ugyan nem illegális, de büntetést vonhat maga után, ha valaki menet közben igazgatja, programozza, kezeli. Hasonlóan a szabályozás a GPS esetében is. Ami az eszközzel rögzített képeket illeti, akkor nincs probléma, ha azok személyes célokra készültek.

A gond akkor van, ha a videókat bizonyítékként akarják használni egy bírósági tárgyalás során. Ezeket ugyanis a bíróság nem fogadja el, mivel a kamerák ilyen célú használata sérti a személyiségi jogokat Spanyolországban. Jelenleg kizárólag a rendvédelmi szervek jogosultak arra, hogy közterületen bárkiről felvételt készítsenek anélkül, hogy ahhoz előzetes engedélyt kérnének.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.05.30
A sávközi közlekedés kísérletének kiterjesztésén dolgoznak a franciák. ..
2020.05.29
- A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan....
2020.05.29
Hiánypótló tanulmányt közölt a Müncheni Műszaki Egyetem, amiben a villanyautók szívritmus-....
2020.05.29
Újabb gyorshajtókat szűrtek ki a forgalomból a Vas megyei rendőrök. Volt, aki 90 helyett 156 km/h....
2020.05.29
Marc-Jan Janssen Hollandiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.05.29
Az éves eredmények bemutatásakor jelzetteknek megfelelően, a Groupe Renault átalakítási tervet....
2020.05.29
A korábbi tervekkel ellentétben mégis egyszerre rendezik a túraautó-világkupa (WTCR) és a....
2020.05.29
Ittasan, a sebességet túllépve, vezetői engedély nélkül közlekedett személyautójával egy férfi....
2020.05.29
Mi segítünk, hogy ők segíthessenek: az Audi Hungaria hat egészségügyi és szociális intézménynek....
2020.05.29
A Kamaz orosz gépjárműgyártó vállalat azt tervezi, hogy idén elindítja az Euro 6 ökológiai....