tereprali

Irány Moszkva!

2016.06.30.

Mindössze tíz nap van a 2016-os Silk Way-rali rajtjáig, úgyhogy 30 ország csapatai már nagy erõkkel készítik elõ az útjukat Moszkvába, ahol a világ egyik legismertebb sportcsarnokánál (a Luzsnyiki-stadionnál) kerül sor az adminisztratív és technikai ellenõrzésre, a nagyszabású rajtceremóniát pedig a Vörös téren tartják meg.

Miközben az orosz indulók viszonylag rövid utat tesznek meg az adminisztratív és technikai ellenõrzés helyszínére, a Luzsnyiki olimpiai komplexumba (a „papírmunkát” július 7-8-án végzik majd el a csapatok), az európai és közel-keleti alakulatoknak már az is hosszabb utazást jelent, hogy egyáltalán megérkezzenek az elsõ lépések helyszínére, ahol egyébként az 1980-as nyári olimpiai játékok nyitó és záróünnepségét is tartották.
A karaván Észak-Németországból, Travermündébõl indul július 2-án, a terepraliautók és kamionok, valamint a szervizjármûvek kétnapos kompozással szelik át a Balti-tengert, és érkeznek meg Helsinkibe. Ezután további két nap autózás következik, és 1125 kilométer megtétele után érkeznek meg július 5-én Moszkváb a. A kínai csapatok is konvojban érkeznek, Khorgosnál lépik át a határt, és Kazahsztánon át érkeznek, majdnem a versenyútvonalon, csak éppen ellenkezõ irányból – és persze közúton. A tereprali nagy öregje, Teruhito Sugawara és a felkelõ nap országából érkezõ versenyzõtársai Vlagyivosztoknál lépnek be Oroszországba, és több mint 6000 kilométert tesznek meg Moszkváig.

A végsõ ellenõrzés

A karaván tehát a Luzsnyiki stadion parkolójában ad egymásnak randevút, itt épül fel tulajdonképpen az elsõ ideiglenes tábor – annál a stadionnál, amely otthont ad majd a 2018-as világbajnoki döntõnek. Ez a 76.000 nézõ befogadására alkalmas stadion a Moszkva folyó partján fekszik, és az olimpián kívül rendeztek itt már többek között Bajnokok Ligája-döntõt is – 2008-ban itt mérkõzött meg a Manchester United a Chelsea-vel, de játszott itt a Rolling Stones és fellépett Michael Jackson is.

A versenyzõkre ezúttal a papírmunka vár itt: ki kell tölteniük a orvosi papírokat, be kell mutatniuk a saját és a versenygépeik papírjait, és persze végül át kell esniük a technikai ellenõrzésen. Hosszú a lista, hogy milyen technikai és biztonsági szabályoknak kell megfelelniük az autóknak és kamionoknak ahhoz, hogy megkapják az induláshoz szükséges zöld lámpát, De ha az megvan, akkor kezdõdhet a kaland, s a táv végén is egy legendás stadionhoz, a pekingi Madárfészekhez érkeznek meg, ott állítják fel ugyanis céldobogót.

A show

Mielõtt útjára indul a kaland, az orosz fõvárosban hatalmas népünnepélyt tartanak: beszédet mondanak a Silk Way-rali szervezõi, és a helyi méltóságok. Fellép az Alla Dukhova balett és a kazah The Gigits együttes, valamint a kínai Arany Sárkány akrobata csapat – szóval valódi bulihangulat várható a Vörös téren. A nézõknek arra is lesz lehetõségük, hogy közös fotót készítsenek a versenyzõkkel, vagy autogramot kérjenek olyan sztároktól, mint Sébastien Loeb, Stéphane Peterhansel, Ajrat Margyejev vagy éppen Eduard Nyikolajev. Kipróbálhatnak versenyszimulátorokat, a fõ esemény pedig természetesen az lesz, amikor a mezõny átgurul a Lenin Mauzóleum és a Vaszilij Blazsennij székesegyház lábánál felállított rajtdobogón.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....