autósport

Ismét közbeszólt a vírus

2020.08.13.

Hiába várták a MOL Racing Team versenyzői a Liepaja Ralit, a COVID-19 járvány újra felülírta a terveket. A Lettországban érvényes előírások és a szervező járványügyi intézkedései miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy elinduljanak az ERC idei második futamán.

úlius utolsó napján hozták meg az utolsó intézkedéseket a Liepaja Rali szervezői. Ezek közül a legfontosabb, hogy a lett kormány a legfrissebb járványügyi statisztikák alapján különféle zónákba sorolta az országokat. A listán a vörös zónába került Csehország, Ausztriát pedig a sárga zónába tartozó országok közé sorolták, így a BRR csapat osztrák és cseh tagjaira is a szigorított intézkedések vonatkoznak. Két versenyzőnk, Herczig Norbert és Ferencz Ramón, valamint a magyar csapattagok is csak a veszélyeztetett országokon keresztül tudták volna megközelíteni a helyszínt, így nekik sem lett volna egyszerűbb dolguk.

A csapattagokra a Lettországba beutazás után két hét karantén várt volna, amihez már július végén, az intézkedések nyilvánosságra hozatala előtt el kellett volna utazniuk. A másik megoldás szerint utazás előtt elvégzett három napnál nem régebbi negatív COVID tesztre lett volna szükséges, majd az országba érkezést követő 24 óra múlva újabb tesztet kellett volna végezni. A harmadik tesztre az ott tartózkodás 5. és 7. napja között kell sort keríteni, a tesztek eredményét pedig a szállodában kell megvárni. Sajnos a második megoldás is logisztikailag kivitelezhetetlen, hiszen a verseny előtti teszt, a pályabejárás, és a gépátvétel is része a versenynek, így fájó szívvel le kellett mondanunk a Liepaja Ralin indulásról. Sok más csapat is hasonló döntést hozott, többek között az ERC élmezőnye sem lesz ott a versenyen.

(a kép illusztráció)

Nagyon sajnálom, hogy ilyen döntést kellett hoznunk, de nem volt más megoldás. Megértem és elfogadom a szigorú járványügyi előírásokat, de ez esetben úgy gondolom, túlságosan szigorúak ezek az intézkedések. A szervezők nem tehettek mást, az országukban érvényes előírásokat nekik is be kell tartaniuk, és ez most sajnos minket érintett hátrányosan. Sportemberként pedig azért vagyok különösen csalódott, mert nagyon készültünk erre a hévégére. Tavaly mentünk itt először, ez meg is látszott az eredményen, de már akkor is azt mondtam a futam után, hogy legszívesebben egy hét múlva megint elindulnék, mert már a célban láttam azokat a területeket, ahol gyorsulni tudtunk volna. Sajnos most újabb egy évet kell várnunk, hogy ott versenyezhessünk” – mondta Herczig Norbert.

A Liepaja Ralit tehát csonka mezőnnyel, az olasz futamnál jóval szigorúbb biztonsági intézkedések között tartják. Nem lesz nyitóceremónia és ünnepélyes díjkiosztó sem, korlátozzák a nézőszámot, és több tucatnyi extra óvintézkedést hoztak a teljes versenyhétvégére vonatkozóan.

A MOL Racing Team következő versenye az Azori-szigetek Rali lesz szeptember közepén, ahová ismerősként térnek vissza, harmadik alkalommal állnak majd rajthoz a murvás pályákon.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.21
Nagyon élhető a magyarok kedvenc autója ..
2020.09.21
A karantén arra kényszerítette az amerikai egy részét, hogy a magánszférájukat az autójukban....
2020.09.21
Bak Zsolt Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.21
Új tervet dolgoztak ki a szervezők a patinás svájci szakkiállítás megtartására. ..
2020.09.21
A helyi hatóságok engedélyezték, hogy viszonylag sok néző a helyszínen tekinthesse meg az október 9....
2020.09.21
Frontálisan ütközött két autó, sajnos a vétlen fél húzta a rövidebbet. Két ember életét vesztette. ..
2020.09.21
Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be....
2020.09.21
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.21
Az Audi Hungaria „Minőségi Táncművészetért” díjat adott át a Győri Balett magántáncosának, Guti....
2020.09.21
A magyar rendőrök a brit hatóságok által körözött gépjárművet foglaltak le a nagylaki....