baleset-megelőzés

Játszva tanulták a KRESZ-t Zánkán

2014.08.11.

A legtöbb családnak van személyes tapasztalata róla, mégsem könnyű gyerekkel beszélgetni a közlekedés veszélyeiről, a balesetekről, tragédiákról. A közlekedési hatóság és a rendőrség keresi az alkalmat, ahol fiatalokkal úgy találkozhat, hogy nem az egyenruhást látják bennük, hanem a partnert. A zánkai gyerektáborban már harmadszor rendeztek közlekedésbiztonsági napot.

Távirányítású versenyautó robog a zánkai versenypályán. Fűre lépni elkerülhetetlen...

Biciklizni, gokartozni a Balaton partján a gyerekeknek mindennapos időtöltés, ezúttal azonban mégis valami más történik, mint rendesen. A biciklik nyergében bójákat kell kerülgetni, és a felügyelő felnőttek azt is megmutatják, hogy kell viselni a sisakot, láthatósági mellényt. Aki jól teljesíti a feladatot, kis ajándékot: küllőprizmát, fényvisszaverő csuklópántot kap. Ha legközelebb biciklire ül, talán eszébe jut, hogy mit tanult az Erzsébet-táborban Zánkán.

Érsek István, a közlekedési hatóság elnökhelyettese Zánkán. A szerző felvételei

A sok közül csak egy játékot néztünk együtt Érsek István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese társaságában. A szakember elmonta, hogy közlekedési hatóság elsősorban a járművek biztonságáért, a műszaki üzembiztonságáért, a járművezetők képzéséért felel, de a jogszabályokban meghatározott feladatokon túl kiemelt célja a közlekedésbiztonság javítása kötetlen formában, játékos oktató feladatokkal, rendezvényekkel, kiadványokkal. Ennek jegyében vesznek részt már harmadik éve a zánkai gyerektáborban szervezett közlekedésbiztonsági napon. Az Európai Unió célkitűzése szerint 2050-re nullára kell csökkenteni a halálos balesetek számát, ezen belül különösen a gyermekbalesetek visszaszorítása sürgős feladat. A tízmillió magyarból ötmilliónak van valamilyen közlekedési engedélye, jogosítványa. Eszerint ötmillió nem tanult szervezett formában KRESZ-t, ezek közül 1,4 millió gyerekkorú. De a gyerekbalestek visszaszorítása érdekében a felnőtteket is képezni kell, hiszen a kiskorúak baleseteinek nagyobbik felében a felnőttek a hibásak. Az utóbbi évek nagy fegyverténye az ingyenes, játékos online oktató-program, a tanulok.hu, valamint a felnőttek számára készített kreszfelfrissito.hu bevezetése. A két eszközzel összesen közel félmillió embert értek el – felnőttet és gyereket -, vagyis jó úton halanak. Az a tervük, mondta Érsek István, hogy tovább fejlesszék és bővítsék a távoktatási lehetőségeket.

A gyermekek és fiatalkorúak közlekedésbiztonságának további javítása, elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítése a célja a zánkai Közlekedésbiztonsági Napnak, melyet idén már harmadik alkalommal rendezett meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium védnöksége mellett a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Közlekedéstudományi Intézet, valamint az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka közreműködésével – tette közzé az NKH. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke a rendezvényen újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt években a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzete sokat javult. Ezt adatokkal is alátámasztotta: míg az 1990-es évek elején 100-nál is több gyermek veszítette életét közúti balesetben, addig ez a szám 2001-ben 40-50, 2013-ban pedig 8 volt. Jelentős lépésként értékelte, hogy ma már több mint 2700 általános-, valamint 85 középiskolában vannak jelen az iskolarendőrök.

Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....