Continental

A jövő autóinál minden gramm számít – a súlycsökkentés kulisszatitkai

2015.11.18.

A könnyűépítés, a súlycsökkentés az autóipar jelenének egyik legfontosabb trendje. Az autóipari vállalatok fejlesztői világszerte azon dolgoznak, hogy a különféle alkatrészek, részegységek könnyebbek legyenek elődeiknél. „Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően éves szinten több millió eurós megtakarítást érhetnek el a gyártók, a mindennapi közlekedésben és áruszállításban pedig folyamatosan jelennek meg az egyre környezetbarátabb, gazdaságosabb megoldások. A Continental cégcsoport számos divíziója ért el sikereket a súly-, illetve az alapanyag-szükséglet csökkentésében” – összegez Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Könnyebb turbófeltöltő és fékszerkezetek - A Continental-nál már több mint egy éve szériagyártásban szerepel a Powertrain divízió által kifejlesztett alumínium turbinaházzal ellátott vízhűtéses turbófeltöltő, amely 30%-os súlycsökkentést biztosít a hagyományosan acélból készülő társaival szemben. Az elsőként a Mini Hatch háromhengeres motorjában debütáló fejlesztés 1,2 kilóval kevesebb súlyt jelent, és alapanyaga miatt előnyösebb megoldást jelent az autóipari gyártóknak.

A fékrendszerek esetében – akárcsak a motornál - hasonlóan kulcsfontosságú faktor a teljesítmény, ugyanakkor itt is fontos cél a súlycsökkentés. A Continental Chassis&Safety divíziója az új merevnyerges fék fejlesztése során „nyert” 1,5 kilogrammot, ráadásul úgy, hogy a fékteljesítmény növelhető az elődök teljesítményéhez képest.

Az ökölnyerges fékkel ellentétben a Continental megoldásánál a féktárcsa mindkét oldalán van fékhenger, azonban az ökölnyerges rendszerből átemelt ötletek segítségével sikerült leküzdeni a merevnyerges fékek esetén tapasztalható erős zajt. Így egy könnyű és csendes új megoldás került sorozatgyártásba.

Amikor az alumínium sem elég könnyű - A súlycsökkentést nagyban elősegíti a hagyományos alapanyagok felváltása. A ContiTech fejlesztői a hajtómű-kereszttartó esetében a hagyományos alumíniumot poliamidra cserélték, amivel 30%-os súlycsökkentést tudtak elérni a hagyományos változatokhoz képest. „Sőt, a könnyű és teherbíró poliamid annyira bevált, hogy aggregát-csapágyak, ingaoszlopok és forgatónyomaték-támaszok is készülnek belőle, amelyek esetében akár 50% súlymegtakarításról is beszélhetünk, míg az acél helyett műanyagból készült dugattyúval felszerelt légrugókkal akár 75%-os súlymegtakarítást is el tudunk érni, ami tengelyenként 12 kilogrammos előny is lehet” – mondja Keszte Róbert. Azt, hogy a teljesítmény és a környezettudatosság nem ellentmondás, a Porsche Panamera példája mutatja. Körülbelül 400 kilóval könnyebb, mint a hasonló modellek, ami számos könnyűépítésű alkotóelemnek köszönhető. A Panamera látványos „fogyókúrájában” a Continentalnak is komoly szerepe volt - például a poliamid ingaoszloppal és egy vékony alumíniumcsőből készült hajtóműolaj-hűtővezetékkel.

Súlycsökkentő fejlesztések a belső térben - Az AMOLED kijelzőkről eddig jellemzően az okostelefonok kapcsán hallhattunk. A Continental Interior divíziója az autók kijelző felületeihez alkalmazta a technológiát. Az OLED és AMOLED kijelzők óriási előnye a hagyományos LCD kijelzőkkel szemben, hogy nem igényelnek háttérvilágítást, ennek következtében nagyon könnyűek és rugalmasak lehetnek. A Continental új, 12,3 collos AMOLED kijelzője 500 grammal könnyebb, mint hagyományos LCD elődje. A cégcsoporthoz tartozó Benecke-Kaliko pedig a gépkocsi belső terét burkoló anyagok területén honosított meg új alapanyag megoldást. A cég által kifejlesztett fizikailag és vegyileg habosított fóliák nem csupán karcmentesek, hanem tapintás és külső megjelenés szempontjából is kellemesek.

A PVC helyett poliolefineken alapuló beltéri fólia nem csak tetszetős, hanem rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású és újrahasznosítható. A fóliák alkalmazásával mintegy 60%-os súlyelőny érhető el a hagyományos dekorációs anyagokkal szemben.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
A Fairium Next Generation Riders Team pilótája a tavalyi Northern Talent Cup bajnoka október 8-9-én....
2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....
2023.10.03
A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza....
2023.10.03
Idén a Veszprém vármegyei Józsa család nyerte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az....
2023.10.03
Égett egy vitorlás a Fertő tó osztrák oldalán – írja az orf.at   ..
2023.10.02
A Porsche Hungária elektromobilitás márkája új központtal bővült. ..
2023.10.02
A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói....
2023.10.02
Az alkotás a BYD prémium almárkájának, a YangWangnak a gondozásában készült, és U8 kódnevet kapott....