autóipar jövője

A jövő autója összetettebb, mint gondolnánk

2018.07.03.

Több mint 500 karosszériatervező-mérnök osztotta meg egymással megoldásait a chassis.tech plus 2018 rendezvényen a jövő autózásához kapcsolódóan. Az Auditól Thomas Müller beszélt a jövő karosszériájáról.

Az 525 résztvevő és 19 kiállító részvételével zajló eseményen az öt fő felszólaló nagyon hamar arra a közös álláspontra jutott, hogy a jövő karosszériájának szerepe - az elektromos hajtással, az automata vezetéssel, valamint a vezetéstámogató rendszerekkel párosítva – egyre inkább jelentősebb lesz. Hiszen összességében, nemcsak gyors és sportos vezetést, hanem kényelmes és biztonságos utazást is tudnia kell garantálni a felépítménynek – miközben a beltartalom, a hajtómű, az utastér elrendezése, számos új rendszer helyigénye változik meg.

A tény, hogy a Porsche és az Audi nemrég komoly párhuzamot vont a vezetéstámogató rendszerek és a karosszéria között, rávilágít arra, hogy utóbbi nagyon fontos szereppel bír a modelleknél. Ez főleg a vezetési dinamika területén igaz, hiszen összességében ebből merít élményeket a vásárló.

Fotó: audi-mediacenter.com

„Brutálisan összetett”

Az audis Thomas Müller megosztotta felvetéseit a jövő karosszériájával kapcsolatban OEM-szempontból, 2025-ig. Stratégiai fontosságú összetevőként kell rátekinteni vagy csak mint egy hétköznapi termékre? A mechatronika, a szoftveres funkciók és az elektrifikáció határozta meg a karosszéria fejlődését az elmúlt hét évben.

Elmondta: „Az elkövetkezendő hét évben nem szabad csak a technológiát figyelembe venni, a piaci sikert nem a termék minőségében fogják mérni a jövőben.” A megoldások és a funkciók sokkal fontosabbá válnak. „Az automata vezetés brutálisan összetett, amelyhez a felelősségvállalás sokkal szélesebb körben tartozik” – tette hozzá Müller. Az Audi számára a „prémium” azt jelenti, hogy a lehetséges felső 10%-ának elérése mellett élvezetes autózást nyújtson. Az egyik téma az automata vezetés, a másik mérlegelendő dolog pedig a kényelem. „Mi haszna az egésznek, ha két perc múlva meg kell állítanom az autót, mert rosszul vagyok?” A karosszéria fejlesztése képezi alapját a jövő kiváló terméktulajdonságainak.

Fotó: audi-mediacenter.com

A váz, ami minden területet összeköt

Holger Klein, a ZF munkatársa, arról beszélt, hogy egyre jobb lavírozási és egyensúlyi képességek birtokában kell lenniük az Audi beszállító partnereként. A termékportfólió egyre csak szélesebb, miközben az ügyfeleket bizalommal kell kezelni. A munka során a zéró baleseti és halálozási ráta továbbra is a figyelem középpontjában áll; sokkal előbb valósággá válik ez az egész, mint ahogy gondoljuk.

A ZF egyéni területeit - mint például a kormányzás, a fékezés, az elektromos hajtás, a vezetéstámogató rendszerek és az utasbiztonság - egy átalakítási feladatban kell összefogni: a köztük lévő kapcsolatnak erősebbnek kell lenni, hogy a rendszerszintű szakértelem is meglegyen az összetevőkbeli tudás mellett.

Ez nem lehetséges csak saját erőforrások révén, mondta Klein. Olyan partnerekkel kell összeállni, mint például az Ibeo. A karosszéria ezután mindenféle terület összefogó elem lesz. „Egyrészről látjuk az igényt a független hajtás iránt, ugyanakkor még mindig meghatározó a sportos, manuális vezetési stílus. A vezetési dinamikának még mindig megvan a maga helye. Mi innen jövünk, és itt is akarunk megmaradni” – tette hozzá Klein.

Megosztó változások

Az Atreus-tól Stefan Randak kiemelte a megosztó változásokat az autóipar területén általános vonatkozásban. Míg a Tesla nyomás alatt tartja a gyári beszállítókat, addig olyan új szereplők bukkannak fel és törnek előre, mint a kínai Saic. Éppen ezért az autóipar radikális átalakulások elé néz.

Európa csupán csak a harmadik az elektromos mobilitás terén Kína és az USA mögött. Ez kockázatot rejt. Egy 10 százalékos eladási visszaesés egy gyári beszállítónak komoly pénzforgalmi problémákat okozna a bankokkal szemben. Éppen ezért Randak szerint három fontos dolgot kell tenni: forgatókönyvet és ennek végrehajtását kell kidolgozni, ígéretes területek felé kell nyitni a termékfelhozatal terén, valamint fő fejlesztésekre kell összpontosítani a forrásokat.

A thyssenkrupp steer-by-wire kormányát próbáltuk a zsámbéki tesztpályán

A kormányérzet még mindig fontos

Roland Greul, a Robert Bosch Automotive Steering munkatársa, az első felszólaló az 1999-es steering.tech konferencián, vizsgálta a mechanikus kapcsolat nélküli kormányzást, mint megoldást az önvezető technológia világában. Ez egyfajta szabadságot ad a beltér alakításában.

„Nem szükséges többé kormányoszlopnak befutnia a tűzfalon keresztül az utastérbe” – mondta Greul. A kormányérzet ugyanakkor továbbra is fontos marad a jövő autóiban, hiszen a 3-as és a 4-es önvezetési képességekkel rendelkező járművekben be kell avatkoznia a vezetőnek. Vagyis hiába szabhatók testre széles körben a beszállítók a kormánykerék és a kerekek közötti mechanikus kapcsolatot nélkülöző termékei, valamilyen mértékű ellenállásra szükség van, hogy a vezető visszajelzést kapjon az útról és a kerekektől. A jelenlegi építőkészlet egyébként teljes egészében képes lefedni a mostani és a jövőbeli járművek teljes platformját.

Fotó: audi-mediacenter.com

Kételkedés a technikában

Végezetül pedig, az ötödik felszólalóként Bernhard Schick, a Kempten University professzora üzent a mérnököknek, hogy gondoljanak többet a fogyasztókra. A felhasználói élmény és a kipróbálás egyre inkább fontos lesz, hiszen a fejlesztők által kínált megoldás nem mindig a legmegfelelőbb egy átlagos ember számára.

Példaként a Sávtartó Asszisztenst hozta fel részleteibe menően. Az első tanulmányt 70 ember vizsgálata alapján készítették el. „Úgy találtuk, a célszemélyek stressz-faktora továbbra is magas maradt annak ellenére, hogy a rendszer tökéletesen működött” – mondta Schick. Nagyon stresszesnek érezték magukat, a sávtartó rendszerbe vetett bizalom gyorsan lecsökkent.

A második tanulmányban három Sávtartó Asszisztenssel szerelt autót vizsgáltak. A résztvevők megítélése alapján a rendszerek kiforrottságát valahova 40-58% közé lőtték be. Ez igen gyenge eredmény, amikor egy új autó technológiai fejlesztésére a teljes költségkeret 70%-át fordítják.

A müncheni székhelyű chassis.tech plus szimpóziumot immáron a kilencedik alkalommal tartották meg 2018-ban. A résztvevők 20%-a érkezett Németországon kívülről, nevezetesen főleg Svájcból és Ausztriából, amelyekből többen nemzetközi meghívottak voltak. Jövőre is izgalmas lesz a konferencia, hiszen jubileumi, 10. alkalommal rendezik majd meg, emellett a chassis.tech 20 éves fennállását ünneplik.

 

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.19
A Lexus bemutatta Európában az LS felfrissített változatát, amelyet nálunk csak hibridként lehet....
2020.09.19
Nemrégiben újabb egységgel erősödött a MOL Limo autómegosztó flottája. A jelenlegi 450 autóból álló....
2020.09.19
Jászfelsőszentgyörgyön ütött el egy motorost, aki súlyosan megsérült. ..
2020.09.19
792 200 járművet adtak el, 6,6 százalékkal kevesebbet mint egy éve - közölte a német járműgyártó....
2020.09.19
A Hyundai 46 éves versenyzője január óta először ült versenyautóba, mégis megnyerte a pénteki napot....
2020.09.19
Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen a férfi....
2020.09.19
Korlátnak ütközött és keresztbefordult egy kamion az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.09.19
A Telepass-sáv kihasználásával kerülte el egy dél-olasz autós a fizetést az olasz sztrádákon – írja....
2020.09.18
Precíz, megbízható és kiválóan vezethető: ezek azok az erények, amelyeknek köszönhetően a....
2020.09.18
Népszerű sorozatunk folytatásában újra egy autós szakmát próbálok bemutatni, így egy évtizedek óta....