közlekedésbiztonság

Kanadai találmány: sorompó lesz a zebrából, amikor átmegy a gyalogos

2019.12.04.
Kanadában egy meghökkentően eredeti ötlettel, a vertikális zebrával igyekeznek felhívni a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg a gyalogátlekőhelyeket - írja az alvolante.it olasz autós szakportál. 
 
A fejlett világ nagyvárosaiban általában úgy teszik érzékelhetőbbé az gyalogos átjárókat az autósok számára, hogy megemelik a zebrák magasságát az úthoz képest, vagy a hagyományos fehér helyett váltakozó piros-fehér színű csíkokat festenek fel. 
 
Ennek ellenére továbbra is nagyon nagy számban fordulnak elő gyalogosgázolások.  Az utóbbi időben számtalan eredeti megoldás született, amelyek széles körben terjednek máris. Ilyen például a világító zebra, ami azt jelenti, hogy a zebracsíkokba aszfaltba süllyeszett ledlámpákat építenek be. 
 
 
A másik újdonság a 3D-effektus bevezetése az átkelőknél. Ez azt jelenti, hogy az optikai trükkel az aszfaltra felfestett zebra "becsapja" az autósok szemét, olyan érzetet keltve, mintha a csíkok a földtől elemelkedett betondarabok lennének. Az effektus azonnali lassításra készeti a vezetőket. 
 
 
Ami a vertikális csíkokat illeti, nem arról van szó, hogy mostantól minden zebra lábra áll majd, amikor gyalogos halad át. A kezdeményezés elsősorban a figyelemfelkeltésről, a megelőzésről szól. Olyan kereszteződésekben szeretnék almalmazni a módszert hosszabb-rövidebb időszakon át, ahol hagyományosan gyakoriak a balesetek, az autók nem lassítanak, vagy nem figyelnek az átkelőkre. A tapasztalat szerint ha az autósok renszeresen találkoznak ilyen érzékenyítő módszerrel egy konkrét helyen, akkor egy idő után reflxszerűen lassítanak a gyalogátkelőkhöz közeledve. 
 
 
A zebrák biztonsága kiemelt téma lett Quebec tartományban a hatóságok számára(Montreal ehhez a területhez tartozik ). Különösen azok után, hogy az utóbbi egy év alatt 11 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma a gyalogátkelőknél elkövetett gázolások következményeként. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Még a Mercedes csapat vezetőit is meglepte, hogy mennyivel ment három keréken a drámai befutót hozó....
2020.08.04
Halálos baleset történt kedd hajnalban az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszán, Győr....
2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....
2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....