utazás

Képeslapok az Alpokalja legszebb városából: 10 hely, amit Kőszegen és környékén látnod kell

2021.07.07.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, Kőszeg az egyik kedvenc hazai városom. Először jó 10 évvel ezelőtt jártam itt és emlékszem, már akkor is lenyűgözött ez az Alpok lábánál fekvő, gazdag történelmi múlttal rendelkező kisváros.  

A „hazajáró” túrám részeként most visszatértem ide, hogy a város zegzugos utcácskáin, a hangulatos épületek között sétálva felelevenítsem az emlékeimet. A város másodjára is meggyőzött és végérvényesen belopta magát a szívembe. De miért érdemes Kőszegre jönni és mit lehet itt látni? Íme a top 10-es listám és mellé egy színes képgaléria is a városról. 

A cikkben szereplő fotók forrása: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Jurisics Vár

Kőszeg legnagyobb műemlék épületegyüttese és a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége. A déli és keleti szárnyban található a várostörténeti múzeum, míg a lovagterme kulturális rendezvényeknek ad otthont. A vár kívülről is impozáns, de érdemes a belső kiállítótermeket is felfedezni, ahol a gyerekek egy napra a törökverő lovagok bőrébe bújhatnak.

 

Arany Egyszarvú Patikamúzeum

Európa szinten is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik, és a múzeumban a szárítópadlás mellett egy gyógynövénykert is helyet kapott. Igazi különlegessége azonban a belsejében rejlik, ahol egy komplett 1777-ből származó patika található. A gyönyörű jezsuita barokk bútorokkal és gyógyszertár tulajdonosa Svalla Mátyás volt.

 

Jézus Szíve Templom

Ez az egyik legszebb neogót épület Magyarországon és 57 méteres tornyával Kőszeg legmagasabb építményének számít. Az üvegablakok mellett érdemes megszemlélni a templom mennyezetét is, amit kecses boltívek és színes freskók díszítenek.

Óház-kilátó

Kőszeg városának alapítása az Óház-tetőn kezdődött az itt épült első várral. A 609 méter magas Óház-tető ma is kedvelt kiránduló célpont, különösen azóta, hogy ismét felépült és látogatható az Óház-kilátó.

 

Hősök tornya

A török ostrom 400. évfordulóján megépített városkapu megkerülhetetlen pontja a kőszegi városlátogatásnak. Boltívén keresztül a Mária szobrot, a Szent Imre templomot és a Városháza bordó épületét egyaránt látjuk. Ne hagyjuk ki a Jurisics téren álló egykori városkutat sem, amely 1766-ban épült és különlegessége, hogy napjában többször is dalra fakad.

Szulejmán-kilátó

Kőszeg belvárosától 20 perc sétára található toronyból teljes panoráma nyílik a városra. A 2012-ben átadott kilátó nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint I. Szulejmán erről a dombról figyelte az 1532-es ostoromot, amikor is Jurisics Miklós sikerrel verte vissza a török hordát.

Sgrafittós ház

Az 1560 körül emelt ház a reneszánsz művészet remeke és Kőszeg egyik legszebb épülete. A ház az egyedi kinézetét két különböző vakolat kaparásával nyerte el és olasz mesterek keze munkáját dicséri. Ma étterem üzemel az aljában, ahol kóstoljuk meg a klasszikus kőszegi borokat, mint a kékfrankost, vagy a blauburgert.

Hétforrás

A Kőszegi hegyvidék nevezetessége a 424 méter magasan fakadó Hétforrás, ami népszerű családi kirándulóhely. Kristálytiszta vizét már a 18. század óta ismerik, azonban csak 1896-ban a Millennium évében nevezték el a hét magyar vezérről.

Kálvária-templom

Kőszegi sétánk során a város szint valamennyire pontjáról láthatjuk a Kálvária-hegy tetején álló Kálvária templomot. Az 1712-es dühöngő pestis járványkor tett fogadalmakból a jezsuiták kezdeményezére, 1729-ben kezdődött el a templom építése.

Írott-kő kilátó

Kőszeg városa felett magasodik a Dunántúl legmagasabb csúcsa, a 883 méteres Írott-kő. Az osztrák és magyar határ mentén álló kőtorony az egykori Árpád-kilátó utóda és 1913-ban épült. Az Írottkő-kilátó ingyenesen látogatható és legegyszerűbben az országos kéktúra vonalán érhető el Kőszeg felől.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....