Smart City

Készüljünk az "egyperces" városra

2021.03.03.

A szomszédsági szintű várostervezést népszerűsítő „15 perces város” modellt követve a svédországi „egyperces város” koncepció célja a parkolóhelyek újratervezése a városokban.

A COVID-19 színre lépésével párhuzamosan világszerte megdőlt az a városi alapvetés, hogy az utca az autóké. A világjárvány terjedésének megfékezésére bevezetett lezárások során újra felszabadultak azok a területek, amelyet az autók az elmúlt évtizedekben fokozott mértékben kisajátítottak. De vajon van létjogosultsága az autómentes utcáknak?

Az európai városokat és régiókat tömörítő, innovatív technológiákat és a helyi közlekedéspolitikák kidolgozásában élen járó POLIS nemzetközi hálózat tagvárosai régóta úttörő szerepet játszanak a gyalogosközlekedés részarányának növelésében, az aktív utazás ösztönzésében, és a fenntartható, lakosság központú mobilitási megoldások ösztönzésében.

Dan Hill, a svéd Vinnova állami innovációs ügynökség stratégiai igazgatója egy olyan projekten dolgozik, amely még inkább forradalmasíthatja az utcai tereket. Hill együttműködik Kieren Long építész kurátorral, az ArkDes Svéd Nemzeti Építészeti és Formatervezési Múzeum igazgatójával, hogy újraalkossák az utcai terek használatának módjait. A koncepciót „egyperces városnak” hívják, mert utca léptékben, a mindennapi találkozások szintjén képzelhető el a működése. Az egyperces városi kísérlet az Street Moves nevű svéd kormányzati projekt része. A cél az utcai parkolóhelyek alternatív felhasználásának megtervezése, és a gyakran figyelmen kívül hagyott helyek hatékonyabb felhasználása.

Az egyperces város fából készült moduljai ötletesen és ízlésesen kombinálhatók (kép: Globetrender)

Az új közterületi infrastruktúrát könnyen összeilleszthető és rugalmasan variálható fából készült modulok alkotják. A kisebb-nagyobb modulok utcai terek lefedésére, pihenő-rekreációs célokra, a növényzet ízléses integrálására, vagy mobilitási szolgáltatások kiszolgálására (pl.: e-robogó dokkolók) használhatók. A házak ajtaja előtti újszerű megoldás kiválóan alkalmas a közösség iránti elkötelezettség szemléltetésére.

A projektet a svéd kormány gondozásában bonyolítják le, az utcák lakóinak bevonásával. Az első egységet Göteborgban telepítették, azóta több svéd városban is megjelentek hasonló megoldások. A fizetős parkolásból kieső bevétel kétségtelenül megoldandó kihívás. A bevételek hiánya és a parkoló férőhelyek csökkentésének ellensúlyozása érdekében a projektnek olyan magas színvonalú új nyilvános teret kell biztosítania az emberek számára, amely megtéríti ezeket a veszteségeket.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

nyitókép: Boomers Daily

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Keresi a mezőgazdasági vontató sofőrjét a rendőrség: a Tamási Rendőrkapitányságon 898/2023. bü.....
2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....