Dakar 2023

Kilenc szakasz után az első 5 helyből 4-en Toyota áll a Dakaron

2023.01.11.

A 2023-as Dakar mezőnye túl van a félidős pihenőn, és kedden már bele is vetették magukat a sivatagba. A TOYOTA GAZOO Racing GR DKR Hilux T1+ versenygépével versenyző címvédő Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel továbbra is meggyőző fölénnyel áll az élen, míg csapattársaik, a Henk Lategan – Brett Cummings páros a negyedik, a Giniel de Villiers - Dennis Murphy páros pedig az ötödik helyen áll. De a TOP5-ből még egy helyet szintén Toyota Hilux foglal el: a második a Luca Morales és Timo Gottschalk az Overdrive Hilux versenygéppel.

A 2023-as Dakar-rali 9. szakasza erős eredményeket hozott Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel, valamint Giniel de Villiers és a társa Dennis Murphy számára. Henk Lategan és Brett Cummings azonban gyorsan elfelejtenék ezt a napot, annak ellenére, hogy az egyik privát színekben induló Toyota Hilux T1+ legénysége, Yazeed Al Rajhi és navigátora, Dirk von Zitzewitz példás sportszerűséget és bajtársiasságot tanúsítottak. Mire a por leülepedett a 9. szakasz felett, Nasser és Mathieu megőrizte vezető szerepét; Giniel és Dennis tiszta szakaszt teljesítettek; Henk és Brett pedig két helyről lemondott az összetettben.

Az idei verseny nyolc szakasza után a második helyen álló Henk és Brett számára már a szaúdi főváros, Rijád és a déli Haradh városa között zajló 9. szakasz elején rosszra fordultak a dolgok. A páros negyedikként rajtolt az etapon, de mindössze 18 kilométerrel később az egyik dűnén való átkelés után keményen landoltak. Ekkor az autó még szinte tele volt üzemanyaggal, ami nagy terhet jelentett, így közrejátszhatott a bal hátsó lengéscsillapító törésében. Ez általában azzal jár, hogy a versenyzőknek meg kell várniuk a később érkező teherautó segítségét, de a GR DKR Hilux T1+ legénysége számára váratlan helyről érkezett a megváltás.

Yazeed Al Rajhi és Dirk von Zitzewitz a verseny elején előkelő helyen álltak, de a 6. szakaszon egy sérült kerékagy miatt gyakorlatilag elszálltak a dobogós esélyeik. A privát versenyzők megálltak, hogy segítsenek a sérült TGR-legénységnek, átadva saját autójuk lengéscsillapítóját, hogy a gyári csapat folytathassa a versenyt. A csere Henknek és Brettnek közel 50 percébe került, de vissza tudtak térni a teljes versenytempóhoz, így a 63. helyen fejezték be a szakaszt. Ezzel az első nyolc szakasz utáni második helyről a negyedik pozícióba estek vissza összetettben. Most 1 óra 46 perc 23 másodperccel vannak lemaradva Nasser és Mathieu mögött, de csak 3 perccel a harmadik helyezett mögött.

Giniel és Dennis számára a 9. szakasz végre tiszta, problémamentes versenyt hozott. A párost több szakaszon is defektek sújtották, ami miatt „túlélő módba” kellett kapcsolniuk – ez pedig jelentős időveszteséggel járt. A 9. szakasz homokos terepe azonban úgy tűnik, nekik kedvezett, mivel a TGR legénysége a 7. leggyorsabb lett a szakaszon, 8 perc 55 másodperccel elmaradva a szakaszgyőztesektől. Ez azt jelenti, hogy az Üres Negyed öt megterhelő szakasza előtt meg tudták tartani 5. helyüket az összetettben.

A versenyt vezető Nasser és Mathieu egy újabb egyenletes szakaszt tudhatnak maguk mögött, hiszen megtalálták a jó ritmust és tempót a 9. etapra jellemző sok vízi átkelés ellenére. A TGR párosa másodikként állt rajthoz, de az előlük rajtoló versenytársak lekésték a kezdés időpontját, így Nasser és Mathieu kénytelen volt elsőként útnak indulni. Mindezek ellenére tökéletes munkát végeztek, és mindössze 3 másodperccel voltak lassabbak a 359 kilométeres szakaszon, mint Giniel és Dennis, megőrizve ezzel kényelmes, 1 óra 21 perc 57 másodperces előnyüket az összetett ranglistán.

Míg Henk és Brett visszaestek a negyedik helyre, a brazil Lucas Moraes – aki egy privát Toyota Hilux T1+ versenyautó volánja mögött versenyez navigátorával, Timo Gottschalkkal – feljött a második helyre az összetettben. A Dakaron újonc pilóta és tapasztalt navigátora eddig álomversenyt futnak, és hasonló eredményekben reménykednek a továbbiakban is, amikor az esemény továbbhalad Szaúd-Arábia Üres Negyedének homokdűnéi közé.

A 10. szakasz lesz az első a rövid, gyors etapok sorából, amelyek a verseny második hetét jellemzik. Ez Haradh városában kezdődik egy hosszú, 467 kilométeres összekötővel. Ezt követi egy 114 kilométeres mért szakasz, majd egy 42 kilométeres összekötő, amely a versenyzőket és navigátoraikat a shaybahi táborba viszi. Itt a kísérő csapatok három napig táboroznak majd, míg a versenyzők teljesítik az Üres Negyed maratoni szakaszait. A verseny tizennégy szakasz után január 17-én Dammam városában zárul majd.

„Nagyon kiábrándító nap volt ez Henk és Brett számára, sok időt veszítettek egy törött lengéscsillapító miatt. De nagyon hálásak vagyunk Yazeednek és Dirknek, akik megálltak, hogy a TGR csapatának adják saját autójuk lengéscsillapítóját – ez valóban elképesztően sportszerű volt. Nasser és Mathieu jó napot fogott ki, megőrizték előnyüket a mezőny élén, míg Giniel és Dennis végre egyetlen defekt nélkül teljesítettek egy szakaszt. Összességében továbbra is erős pozícióban vagyunk, annak ellenére, hogy Henk és Brett sok időt veszített.” – fogalmaz Glyn Hall, a TGR Dakar csapatfőnöke.

„Nagyon boldog vagyok, hogy túlvagyunk ezen a szakaszon, mert nem volt könnyű. Ma egyáltalán nem hajráztunk, inkább csak az volt a célunk, hogy gond nélkül célba juttassuk az autót. Sok vízi átkelővel kellett megküzdenünk, ami nem volt egyszerű, de itt vagyunk a célban, és nagyon boldog vagyok.” – mesél Nasser Al-Attiyah.

„Összességében ez egy meglehetősen jó szakasz volt számunkra, hiszen nem kellett kiszállnunk az autóból. Kicsit küzdöttünk, hogy megtaláljuk az egyetlen fordulópontot, de semmi komoly, úgyhogy elégedettek vagyunk a nappal.” – árulja el Giniel de Villiers.

„Rossz etap volt a mai számunkra. Nem messze a rajttól egy meredek dűnén mentünk át ugratóval. A dűne alján eltört az egyik lengéscsillapítónk, és tudtuk, hogy nagy bajban vagyunk. Lehet, hogy órákat veszítettünk volna, ha nem jön Yazeed Al Rajhi és Dirk von Zitzewitz, akik megálltak segíteni. Nagyon kedvesek voltak, hiszen leszedték a lengéscsillapítót a saját autójukról, és segítettek beszerelni a miénkbe. Még így is sok időt veszítettünk, de Yazeed és Dirk igazán csodálatosak voltak, és nagyon hálásak vagyunk mindkettőjüknek. Legalább még mindig versenyben vagyunk, még mindig ott vagyunk a legjobb ötben, és készen állunk a további küzdelemre.” – avat be Henk Lategan.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.09
A jövő évi Forma-1-es versenynaptár sprintfutamainak helyszínét is bejelentette a Nemzetközi....
2023.12.09
Országszerte több helyen esett a hó a héten, ami sok közlekedési problémát okozott. ..
2023.12.09
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2023. december 11. és 17. között. ..
2023.12.09
Egy több kart is érintő rakétaépítő-projekt fut a Szegedi Tudományegyetemen, ami fontos állomás....
2023.12.09
A világ legnagyobb piacán erőteljesen nőtt az új autók eladása novemberben a kínai személyautó ....
2023.12.09
Farkasgyepűnél csütörtök hajnalban a Magyar Közút egyik kamerájának képén szarvasok és borjaik....
2023.12.09
Jövőre újabb izgalmas autókról érkeznek LEGO szettek a polcokra. Soha nem, soha nem növünk fel! ..
2023.12.08
Félig tóba csúszott egy személyautó Győrben - írja a Katasztróvafédelem éjjel fél 12-kor.  ..
2023.12.08
Az új Dacia Duster követi a már megszokott nagyon magas minőség/ár arányt.   ..
2023.12.08
Ismét közlekedik a fogaskerekű hétfőtől; a környezeti zajterhelés további csökkentése érdekében -....