Kína

Kína kormányprogrammá teszi az akkumulátorok újrahasznosítását

2021.12.31.

A kínai vezetés új ösztönző csomaggal kívánja elérni, hogy jelentősen növekedjen az autóakkumulátorok újrahasznosításának aránya Ázsia legnagyobb országában, ami alapvetően csökkentené a villanyautózás elterjedésének környezetre gyakorolt ​​negatív hatásait – írja az olasz Il Messaggero napilap internetes kiadása.

Kína törekszik ösztönözni az akkumulátor-újrahasznosító ipart, hogy megbirkózzon a régi és az új típusú járműakkumulátorok (Nev) növekvő elterjedésének negatív hatásaival. Az elmúlt években Ázsai legnagyobb országában robbanásszerű népszerűségre tettek szert a villany és hibridautók.

A Science and Technology Daily szerint a kínai Ipari és Informatikai Minisztérium bejelentette: új rendeletet adnak ki az akkumulátor-újrahasznosítási szigorúbb követelményeivel kapcsolatban, valamint egyértelművé teszik az országos és helyi felügyeleti szervek ezzel kapcsolatos jogköreit.

A Kínai Autógyártók Szövetségének legfrissebb adatai azt mutatták, hogy az új típusú akkumulátoros gépjárművek (NEV) teljes értékesítési volumene az országban az idei év első 11 hónapjában megközelíti a 3 milliót, ami a Kínában értékesített teljes járműállomány 12,7%-a.

A legtöbb – részben vagy teljes egészében villannyal hajtott – járműben megtalálható lítium akkumulátorok élettartama 5-8 év, míg a névleges élettartam négy-hat év. Az elektromos járművek eladásainak növekedése az évek során az újrahasznosítandó akkumulátorok számának jelentős növekedésével párosult. 2020-ban körülbelül 200 000 tonna kiszerelt akkumulátort minősítettek hulladéknak Kínában. 2025-re ez a mennyiség 780 000 tonnára nő a Kínai Autóipari Technológiai Kutatóközpont szerint.

Az akkumulátorok ilyen nagy léptékű megfelelő újrahasznosítása jelentősen csökkentheti a környezetre gyakorolt ​​negatív hatásokat, miközben sok erőforrást takarít meg. Az újrahasznosítási folyamat magában foglalja a kiszerelt akkumulátorok ellenőrzését, osztályozását, szétszerelését és esetleges javításának folyamatát, valamint a megmaradt fémek illetve más olyan anyagok kinyerését, amelyeket aztán más területeken lehet alkalmazni. A Nev-akkumulátorok szétszerelése után általában az anyagatartalom 70–80%-a újrafelhasználható.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....