jogosítvány

Korlátozott jogosítványt a kezdő sofőröknek?

2023.05.23.

A fiatal sofőrök tapasztalatlánságuk és koruk miatt jelentős kockázatnak vannak kitéve, és nem ritkák az általuk okozott balesetek sem, ezért az utóbbi időben egyre több területen merül fel a kezdő jogosítvánnyal vezetők jogosultságainak korlátozása.

Az utóbbi időben két területen is felmerült a fiatal autóvezetők korlátozása. Az Egyesült Királyságban a 25 év alatti járművezetőket a "fokozatos vezetői engedély" részeként megakadályozhatnák abban, hogy fiatal utasok szálljanak be a járműbe, amit ők vezetnek.
 
Ennek értelmében a fiatal járművezetőknek a jogosítvány megszerzését követő első 12 hónapban jogilag tilos lenne kortársaikat fuvarozni. Az indoklás szerint a fiatal járművezetőket érintő balesetek egyik tényezője a kortársak nyomása által hozott rossz döntések.
Az Egyesült Királyságban az ilyen járművezetők az összes sofőr mindössze 6%-át teszik ki, de minden ötödik súlyos vagy halálos balesetből egyért ők felelősek.
 
A jelenlegi jogszabályok szerint nincsenek korlázotások az ilyen, nemrégiben szerzett képesítéssel rendelkező járművezetőkre vonatkozóan. A járművezetőknek azonban kétéves próbaidőszakon kell átesniük, amelynek során a jogosítványukra csak hat büntetőpontot gyűjthetnek, mielőtt azt bevonnák.
Bár jelenleg semmi sincs megerősítve, a lehetséges változtatásokat bírálók szerint a 25 év alatti járművezetők kevesebb balesetet okoznak, mint a 85 év felettiek, mégsincs szó utóbbiak korlázozásáról.
 
A másik terület a fiatalok által vezethető autók körének szűkítés: elsősorban a több tonnás, nagy teljesítményű SUV modellek vezetéséről van szó. Erről több országban is vitáznak az Európai Unión belül.
A fiatal vezetők jellemzően kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a volán mögött, egy nagy és erős SUV kezelése pedig tapaszatalatot, vezetési készségeket és helyzetfelismerést igényel, amelyekhez többéves gyakorlat szükséges. A tapasztalatlan vezetők nehezen tudják kezelni ezeknek a járműveknek a méretét, súlyát és teljesítményét, ami nagyobb baleseti kockázatot eredményezhet.
 
A terepjárók súlypontja a kisebb járművekhez képest magasabb, így hajlamosabbak a borulásra, különösen hirtelen manőverek vagy éles kanyarok során. A fiatal vezetők nem feltétlenül rendelkeznek a jármű hatékony irányításához szükséges készségekkel ezekben a helyzetekben, ami növeli a balesetek és sérülések valószínűségét.
Ráadásul terepjárók általában nagyobbak és terjedelmesebbek, ami megnehezítheti a manőverezést szűk helyeken vagy parkolókban, különösen a tapasztalatlan vezetők számára. A távolságok megítélésének nehézségei, a korlátozott látási viszonyok és a helytelen kezelés balesetekhez és a jármű vagy a környező ingatlanok károsodásához vezethetnek.
 
A biztonság érdekében és a kockázatok csökkentése érdekében a fiatal vezetőknek általában azt tanácsolják, hogy kisebb és fordulékonyabb járművekkel kezdjenek, így tapasztalatot szerezhetnek és fejleszthetik vezetési készségeiket, mielőtt nagyobb és erősebb SUV modelleket választanának.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....