közlekedés biztonság

A közlekedés közbeni mobilhasználat veszélyei

2015.05.02.

Száguldó világunkban a mobileszközök egyre nagyobb teret nyernek mindennapi életünkben. Ébredéstől lefekvésig számtalan alkalommal vesszük kézbe okostelefonunkat, melyet a telefonálástól a bevásárló lista összeállításán keresztül, az elektronikus levelezésen és a hírolvasáson át a közlekedési navigációig sok mindenre használunk. A mobiltechnológia vívmányai egyrészt fantasztikus lehetőséget jelentenek az információra éhes fogyasztói társadalom igényeinek kielégítéséhez, ugyanakkor komoly veszélyforrásként lebegnek a fejünk felett, ha nem tudatosan és felelősséggel használjuk őket. Különösen igaz ez a közlekedés közbeni mobilhasználat esetében.

A közúti közlekedési balesetek legnagyobb veszélyforrása mi magunk vagyunk. Az ember, aki saját maga sodorja magát veszélybe azáltal, hogy a közlekedés során figyelmet megosztó (vagy teljesen elvonó) tevékenységekbe kezd. Az autóvezetést – ami már önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő munka – sokan puffer időnek tekintik, amikor „nyugodt” körülmények közt tudják intézni telefonhívásaikat, megválaszolni e-mailjeiket, elolvasni a híreket. Ezért amíg a mobiltechnika innovatív megoldásait tekintve több lépéssel a felhasználók tudatos viselkedése előtt halad, a közúti tragédiák elkerülése leginkább rajtunk, a felhasználókon, közlekedőkön múlik (a statisztikák szerint a közúti közlekedési balesetek 99%-a az emberi tényező függvénye).

Biztos, hogy megéri kockáztatni?

A mobileszközök használatának térnyerésére jellemző, hogy az értékesített készülékek több mint négyötöde már okostelefon. A telefonálás mellett ezek a kütyük sok másra is alkalmasak, például internetezésre. Az internetes adatforgalom több mint fele már nem asztali számítógépeken (és notebook-okon) keresztül bonyolódik, hanem mobil eszközök segítségével, ami arra enged következtetni, hogy a felhasználók jelentős részének mindig elérhető közelségben van a mobilja (egy angol kutatás szerint a fiatalok 97%-ának 0-24 órában karnyújtásnyira). Így tehát használjuk a mobilunkat otthon, az iskolában, a munkahelyen, az étteremben, szórakozóhelyen, de a statisztikák szerint sajnos még a templomban, intim közegben… és persze közlekedés közben is. A mobil már nemcsak minket, embereket köt össze egymással, hanem az innovatív megoldások révén egyre inkább terjed a M2M (machine-to-machine, vagyis gép a géppel) és a V2M (vehicle-to-machine, vagyis jármű és gép) közötti online kapcsolat. Ennek kézzel fogható eredményei az egyre okosabb otthonok, az intelligens járművek, és a hordozható mobilos kiegészítők (Google szemüveg, okosóra, stb.).

A közlekedési veszélyhelyzetek csökkentése érdekében tett erőfeszítések közül a megoldást valahol a közlekedés közbeni mobilozással kapcsolatos magatartás megváltoztatása környékén kell keresnünk. Mivel nem lehetünk olyan naivak, hogy elhiggyük, a közlekedés közbeni mobilozás kiküszöbölhető, nullára redukálható, arra kell törekedünk kell, hogy meg- és felismerjük a veszélyeket, hogy aztán el tudjuk kerülni vagy meg tudjuk előzni a bajt. Érdekes eredményre vezetett egy hazai, több éves múltra visszatekintő kérdőíves felmérés. A Közlekedéstudományi Egyesület fiatalok körében végzett kutatása rámutat arra, hogy bár 70%-uk veszélyesnek tartja a közlekedés közbeni mobilhasználatot, 49%-uk szokott telefonálni, sőt 22%-uk üzenetet is ír vezetés közben. Az angolok hasonló felmérésében egy érdekes eredmény is született: az ottani fiatalok 10%-a az autó sofőrjeként szelfizni is szokott.

A szelfizés trendi... csak vezetés közben nagyon veszélyes (forrás: autoevolution.com)

Mik a közlekedés közbeni mobilozás veszélyes mozzanatai? Figyelem elvonó (megosztó) hatása miatt természetesen ide tartozik maga a telefonbeszélgetés kézben tartott mobiltelefonnal (a normál vezetéshez képest 4-szeres kockázat), ennél egy fokkal veszélyesebb a tartalomfogyasztás, vagyis az üzenetek, hírek olvasása, de ami a legveszélyesebb (8-szoros kockázat), az erőteljes koncentrációt igénylő feladatok, a tartalom generálás (pl.: tárcsázás, üzenet írás, autópálya matrica vásárlás, térképes navigáció beállítása). Egy SMS elolvasása és értelmezése akár 5 másodpercre is elvonhatja a figyelmünket az autóvezetéstől. Ez idő alatt 130 km/órás autópálya tempóval közel 200 métert teszünk meg, gyakorlatilag vakon. Miközben az előttünk haladó – jó esetben – 50-100 méterre halad, mellettünk a szalagkorlát 1-2 méterre húzódik.

 

5 másodperc alatt megtett út
Sebesség (km/h) Megtett út (m)
50 69,4
90 125
130 180,5

Te szoktál vakon vezetni?

Érdemes kockáztatni? Tényleg valós a veszély? Mit tehetünk ellene? Kövesd figyelemmel az Autószektor híreit, foglalkozunk még a témával!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....
2023.09.21
Rendhagyóan telt az „5 tengelyen-biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai verseny....
2023.09.21
Miért csak mostanában hallunk új dolgokat a Mitsubishiről, és hogy alakul nagy visszatérésük az....
2023.09.21
Elhunyt dr. Kovács Ferenc, a közlekedéstan győri professzora - közölte a Széchenyi István Egyetem. ..
2023.09.21
A Chemnitzi Műszaki Egyetem autószakértői arra számítanak, hogy a Kínából érkező import jelentősen....
2023.09.20
A Reuters cikke szerint a Tesla rejtett csoportot hozott létre, hogy elhallgattassa a hatótáv-....
2023.09.20
A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési....
2023.09.20
Van, hogy a praktikum fontosabb, mint a szépség. Így van ez a 21-dik század Honda Motocompojánál is....
2023.09.20
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette azt felvételt az M0-son, kedden kora délután, amelyen....
2023.09.20
Én vagyok a rút kiskacsa. Eleinte sokan csúfoltak, kinevettek. Billegve jártam, csetlettem-....