eredmény

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

2024.02.26.

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.

 

 

„Az ORLEN tavalyi eredményei összhangban vannak a Csoport stratégiájával. Ennek a stratégiának része, hogy kiaknázzuk a nemrég lezárult egyesülésekben rejlő potenciált. Kiemelten fontos számunkra, hogy az ORLEN Csoport jövőjét meghatározó és az energetikai átállást elősegítő projekteket valósítsunk meg. Már most közel 1 GW megújulóenergia-kapacitással rendelkezünk, amelyet további beruházásokkal és új felvásárlásokkal folyamatosan bővíteni fogunk. Beruházásokat tervezünk a szénhidrogén-termelés, valamint a finomítás és a petrolkémia területén is. Az ORLEN idei évre tervezett beruházási kiadásai több mint 38 milliárd zlotyt tesznek ki, ebből közel 28 milliárd zlotyt növekedést szolgáló projektekre fordítunk. A terveink hatékony megvalósításához a legmagasabb megtérülésű és a részvényeseink számára a legkedvezőbb projekteket fogjuk kiválasztani.” – mondta el Witold Literacki, az ORLEN igazgatótanácsának megbízott elnöke és vezérigazgatója.

Fotó: Orlen

2023 negyedik negyedévében az ORLEN Csoport:

98,3 milliárd zloty bevételt,

11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t

7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el.

2023-ban az ORLEN csoport:

373 milliárd zloty bevételt,

44,8 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t,

és 27,6 milliárd zloty nettó nyereséget ért el.

2023 negyedik negyedévében az ORLEN Csoport upstream szegmense 578 millió zloty LIFO-alapú EBITDA-t ért el. Az eredményt jelentősen befolyásoló tényezők között szerepelt a szénhidrogénárak csökkenése, ezen belül a gáz esetében mintegy 60 százalékos, a nyersolaj esetében pedig 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az átlagos olaj- és gázkitermelés 2023 negyedik negyedévében (főként Lengyelországban és Norvégiában) napi mintegy 185 000 hordó volt, ami közel 20 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

2023 novemberében egy stratégiai tranzakció keretében az ORLEN Csoporthoz tartozó PGNiG Upstream Norway tulajdonába került a KUFPEC Norway szénhidrogéntermelő üzletága. Az üzletet követően az ORLEN Csoport norvégiai földkigáztermelése harmadával növekedhet, és meghaladja majd az évi 4 milliárd köbmétert, a napi szénhidrogén kitermelés pedig már 2024-ben meghaladja a 100 000 olajhordóval egyenértékű gázmennyiséget.

A PGNiG Csoporttal való egyesülésnek köszönhetően a gázszegmens a 2023. december 31-ig tartó negyedévben 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz. Ez többek között a magasabb nagykereskedelmi volumennek és az alacsonyabb beszerzési áraknak is köszönhető. A Lengyelországba irányuló gázimport ebben az időszakban 42,1 TWh-t tett ki, amelynek 47 százalékát az LNG adta. A Świnoujście LNG-terminálon összesen 17 gázszállító hajót fogadott az ORLEN. December végén az ORLEN Csoport gázkészlete 33 TWh volt, és a lengyelországi gáztárolók telítettsége 95 százalékos volt. Decemberben a fogyasztói ár az üzleti ügyfelek számára 263 zloty/MWh volt.

A finomítói szegmens LIFO-alapú EBITDA-mutatója 2023 negyedik negyedévében 594 millió złoty volt. Az üzletág által elért eredményt negatívan befolyásolták a makrogazdasági tényezők, így az orosz olaj fokozatos kivonásával járó változások a nyersolajkínálatban, illetve a złoty felértékelődése az amerikai dollárral szemben. Az ORLEN Csoport finomítói a kapacitás 88 százalékában működtek, 9,5 millió tonna nyersolajat dolgoztak fel, ami 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A csökkenés a gdański finomító teljesítményének 70 százalékos konszolidálásából ered, szemben a 2022-es 100 százalékkal.

A poliolefinek, a PTA, a PVC és a műtrágyák alacsonyabb árrésének, valamint a CO2 határidős ügyletek értékelésének eredményeként a petrolkémiai szegmens LIFO-alapú EBITDA-ja -345 millió lengyel złoty lett. Az európai műanyag- és petrolkémiai piac azonban az előrejelzések szerint 2030-ig a gazdasági növekedési ciklusokkal összhangban bővülni fog. Ennek megfelelően az ORLEN is folytatja a fejlesztéseket a szegmensben, különösen a modern petrokémiai termékek területén, beleértve az újrahasznosítást is.

2023 negyedik negyedévében a villamosenergia-termelési szegmens EBITDA-ja -799 millió lengyel zloty volt. Ez többek között a kedvezőtlen makrogazdasági környezetnek és egyszeri tételeknek tulajdonítható. Az eredményt kedvezőtlenül befolyásolta a lengyelországi energiaárak befagyasztása, 2024-re, amelyben az ORLEN Csoport is közreműködik.

2023 végén az ORLEN Csoport megújulóenergia-kapacitása közel 1 GW volt. Ennek eredményeként 2023 utolsó negyedévében már az összes energia több mint 60 százalékát megújuló forrásokból és gáztüzelésű egységekből állította elő a vállalat. Az ORLEN csoport teljes villamosenergia-termelése 5,3 TWh volt. Ez 36 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest, amelyhez többek között az Energa csoport megújuló energiaforrásokat alkalmazó létesítményei és az ORLEN Wind 3 új szélerőműveinek magasabb termelése is hozzájárult. A csoport teljes hőtermelése 26,6 PJ volt.

A kiskereskedelmi szegmens EBITDA-ja 2023 negyedik negyedévében 633 millió zloty volt. Ez az eredmény az időszak alatt elért 21 százalékos forgalomnövekedésnek köszönhető, a benzineladások 14 százalékkal, a gázolajeladások 26 százalékkal, az LPG-eladások pedig 3 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben Csehországban (49%), Lengyelországban (22%) és Németországban (8%) nőttek az eladások, míg Litvániában 33 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Az ORLEN Csoport kiskereskedelmi hálózata 73 új töltőállomással, 3170 egységre bővült a múlt évben. Ehhez a növekedéshez hozzájárultak az OMV-től vásárolt, németországi önkiszolgáló töltőállomások, valamint a Magyarországon és Szlovákiában, a MOL-tól vásárolt kutak. 2024 első negyedévében az ORLEN 267 töltőállomás akvizícióját is véglegesítette Ausztriában, ahol ezzel a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szolgáltatóvá vált.

A nem üzemanyag-értékesítési kereskedelmi egységek száma az előző évhez képest 146-tal, 2605-re nőtt. Lengyelországban 1 918, a Cseh Köztársaságban 347, Németországban 195, Magyarországon 66, Szlovákiában 49, Litvániában pedig 30 üzletet üzemeltet a Csoport. Az ORLEN alternatív üzemanyagokat kínáló hálózata is gyorsan bővül. Az ügyfelek rendelkezésére álló alternatív töltőpontok száma 734-re nőtt, ebből 538 Lengyelországban, 142 a Cseh Köztársaságban, 45 Németországban és kilenc Magyarországon található. Az ORLEN a futárszolgáltatások szegmensében is jelen van, az ORLEN Paczka szolgáltatása ma már közel 10 600 átvételi- és leadási ponton érhető el Lengyelország-szerte.

Miközben az ORLEN több milliárd złotyt fordított beruházásokra, az elmúlt évben megőrizte stabil pénzügyi helyzetét. A nettó adósságállomány 2023 végén biztonságos szinten maradt, 1,8 milliárd zlotyt tett ki. A nettó adósság és az EBITDA aránya (-) 0,02x.

2023-ban az ORLEN rekordszintű összeget, 32,4 milliárd zlotyt különített el stratégiai beruházási projektekre. Ez is jól mutatja az egyesült ORLEN, LOTOS és PGNiG csoportokban rejlő potenciált. Az egyesülésekből eredő szinergiák pénzügyi hatása 2023 végére megközelítőleg 1,5 milliárd zlotyt ért el. A pozitív hatások elsősorban a logisztika, az ellátásilánc-menedzsment, az olaj- és gázkereskedelem, valamint a beszerzés területén jelentkeznek. Becslések szerint 2032-re a társulások teljes pénzügyi hatása meghaladja majd a 20 milliárd zlotyt.

2024-ben az ORLEN a stratégiájával összhangban hajtja végre az egyes üzleti területek fejlődését támogató legfontosabb beruházásait. Jelenleg is zajlik Lengyelország első tengeri szélerőműparkjának, a Baltic Powernek az építése, illetve ezzel párhuzamosan a Csoport upstream eszközportfóliójának fejlesztése, beleértve a norvég kontinentális talapzaton lévő eszközöket is. A płocki termelőüzemben folyamatban van az Olefin-komplexum bővítése, amelynek befejezését 2027-re tervezi a vállalat. Az ORLEN idén a hidrogénprojektjeit is felgyorsítja, többek között további hidrogéntöltő állomások építésével. Idén április végéig az ORLEN Magyarországon 63 töltőállomás üzemeltetését veszi át, ezzel lezárja a MOL-lal kötött megállapodását. A Csoport töltőállomásainak száma ezzel meghaladja majd a 3500-at, és így a kiskereskedelmi szegmens fejlesztésére irányuló stratégiában kitűzött célt is teljesíti az ORLEN.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....