közlekedésbiztonság

Látni és látszani - október 1-től indul a kampány

2013.10.02.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság a tavaly Magyarországon először életre hívott akció sikerét alapul véve idén is útjára indítja „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát, melynek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetői október 1-jétől ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják.

A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket. Ezen szolgáltatások igénybevétele

2013. október 1. és december 15. között biztosított. 2013. november 7-től december 15-ig országos fokozott közúti ellenőrzésre kerül sor, mely során a rendőrség a világítási szabályok megtartását ellenőrzi valamennyi jármű, kiemelten a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vonatkozásában.

Tavaly indult útjára Magyarországon a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány, melyet a nagy sikerre tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság idén is megrendez. Céljuk idén is a figyelem felkeltése, a járművekre vonatkozó világítási szabályok megszegéséből adódó szabálytalan közlekedői magatartások kiszűrése, ezáltal a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése. Az országos kampány részeként a járművezetőknek ismét lehetőségük van az akcióhoz csatlakozott szervizekben díjmentesen megvizsgáltatni a gépjárművük láthatóságát biztosító alkatrészeket, továbbá a regisztrált optikusoknál ellenőriztetni látásukat.

2012-ben közel háromszáz autós szakszerviz és mintegy száz optika állt a Látni és látszani szlogen mögé, míg a másik oldalon csaknem 18 ezer autós csatlakozott a kampányhoz, ily módon is kifejezve, milyen fontos számukra a biztonságos közlekedés. Tavaly gyakori hiányosság volt a kiégett izzó (elsősorban a rendszámvilágítás hiányzott), a matt lámpabura, valamint az utólagosan beszerelt xenonszett. Az optikusok megfogalmazása szerint részükről a legfőbb probléma abból adódott, hogy nagyon sokan egyszerűen nem vesznek tudomást látásuk romlásáról.

Ahogy tavaly, úgy idén is kiegészül a kampány a térítésmentes vizsgálatok mellett rendőri intézkedésekkel is, mikor is kiemelten ellenőrzik a közlekedésben résztvevő járművek láthatóságát.

A járművezetőknek a díjmentes vizsgálatokra október 1-jétől van lehetőségük egészen az akció végéig, vagyis december 15-ig – a fokozott, célirányos rendőri ellenőrzésekre a kampány közepétől, november 7-től számíthatnak a közlekedők. Az ellenőrzés folyamata meggyorsítható, ha az autósok felmutatják azt az igazoló lapot, melyet a regisztrált szakszervizekben és optikákban kaptak az elvégzett vizsgálatok után.

A sajtótájékoztatón Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke kiemelte, hogy útjainkon az őszi-téli időszakban az időjárási viszonyok nem teremtenek optimális feltételeket. A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos már október hónapban alaposan átnézetni, minden biztonsági berendezést megvizsgáltatni, és a jármű ilyenkor használatos tartozékainak meglétéről gondoskodni. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, és gyakran megállapítható a közúti közlekedési balesetek vizsgálata során is. „A tapasztalatok szerint a járművezetők nem fordítanak kellő figyelmet saját látásuk fontosságára, pedig a biztonságos közlekedés alapfeltétele a külső információk megszerzése. A kampány során a rendőri szervek számos internetes honlapon, sajtóban, médiában adnak tájékoztatást e lehetőségről, de egyben arra is felhívják a figyelmet, hogy a rendőrség 2013. november 7-től december 15-ig országos szinten fokozottan ellenőrizni fogja a járművek kivilágítására vonatkozó szabályok megtartását. A világítási szabályok megszegésének ellenőrzése és szankcionálása természetesen a kampány időszakán kívül is feladata a rendőröknek, így ilyen ellenőrzésekkel bármikor találkozhatunk az utakon. Aki a vonatkozó rendelkezéseknek nem tesz eleget, azzal szemben az intézkedő rendőr figyelmeztetéssel, helyszíni bírság kiszabásával, vagy feljelentéssel élhet. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a szervizek igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot az ellenőrzési időszak alatt mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedésekor, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek adja át. Az igazolás a jogsértés alól nem mentesíthet, de esetlegesen a szankció alkalmazásakor a hatósági mérlegelés alapja lehet. A kampányban arra biztatjuk a közlekedőket, hogy időben vizsgáltassák meg járműveiket, melyet most térítésmentesen megtehetnek, emellett szánjanak időt arra is, hogy meglátogassák az optikusokat egy ingyenes látásvizsgálat erejéig. Nem utolsósorban vegyék figyelembe az őszi-téli időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat, és ezeknek megfelelően közlekedjenek, vigyázva saját maguk testi épségére és a közlekedés egyéb résztvevőire.”

„Az autóvilágításnak komoly szerepe van a közúti balesetek megelőzésében mind nappali, mind szürkületi/éjszakai vezetés során. A belátható útszakasz megvilágítása csakúgy, mint a gépjármű észrevehetővé tétele biztonsági tényező. Megfelelően megválasztott fényforrásokkal mindkét esetben javul a vezető vizuális ingerekre való reagálása és reakcióideje. A szabályosan beállított fényszóróval pedig a szembejövő vezető vakítása is elkerülhető. Mindezek nagymértékben hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy sok esetben előfordul, hogy nem szabványos vagy nem a gépkocsigyártó által gyárilag előírt fényforrásokat használnak a gépjárművekben. A megvilágítási paraméterek ezekkel a fényforrásokkal lényegesen rosszabbak, így nagymértékben csökkentik a gépjárművezető, valamint a szembejövő vezető látásminőségét. Cégünk, a GE Lighting nagy súlyt fektet olyan lámpák fejlesztésére és gyártására, amelyek a „látni és látszani” alapelvre épülnek. Ezeket a fényforrásokat a világ legtöbb autógyártója jóváhagyta, és beépíti az általuk gyártott gépkocsikba. Autólámpa- gyártásunk a legszigorúbb minőségi elvárások betartása mellett történik azzal a céllal, hogy a GE Lighting ilyen módon is hozzájáruljon a közlekedésbiztonság javításához” – fogalmazott Mózes Gabriella, a GE Lighting Autólámpa ágazatának vezetője.

Szabotin János, a Hella Hungaria Kft. termékmenedzsere elmondta, hogy cégük hazánkban több mint egy évtizede próbálja meghonosítani a Németországban már régóta sikeres akcióját. Felhívni az autóstársadalom figyelmét járművük világítóberendezéseinek ellenőrzésére és felkészítésére, az őszi és téli rossz látási körülmények között történő közlekedésre.

„Nagyon örültünk a tavalyi kezdeményezés folytatásának, az idén is támogatjuk az OBB és az XMEDITOR erőfeszítését. Nekünk, mint a járművilágítás nemzetközileg is jól ismert szakértőjének, az a megtisztelő feladat jutott a kampányban, hogy segítsük mind a közlekedés résztvevőit, mind az autókat ellenőrző szakembereket és a hatóságot a Hella cégben felhalmozott szakmai tudással és műszaki információkkal. Ezért minden, a kampányban részt vevő szerviznek oktatóanyagot juttatunk el a fényszóró-beállítás módjáról és eszközeiről, és egy képes kiadványt a nehézkesen szerelhető autótípusok izzócseréjének szakmai fogásairól. Az autóstársadalom meggyőzésében is igyekszünk segítségére lenni szervizpartnereinknek. Az idén ezt egy kiadvány segítségével próbáljuk elősegíteni, melyben szellemes rajzokkal mutatjuk be a világítórendszer leggyakoribb hibáit, illetve igyekszünk segíteni az autósoknak abban, hogy tudják, milyen izzók valók az autójukba. Bár a tartalék izzókészlet már nem kötelező, azért jó, ha a legfontosabb izzókból van egy-egy a járműben.”

Patrick Hublet, a Valeo régióvezetője elmondta: cégcsoportjuk piacvezető alkatrészgyártó, és élen jár a láthatósági rendszerek fejlesztése terén. A Valeo csoport évente több mint 500 millió eurót fordít kutatásra, hogy az általa gyártott világító- és ablaktörlőrendszerekkel az autósok biztonságát és vezetési élményét fokozza. Ezt a törekvést jól illusztrálják az utóbbi évek innovációi, mint például a kanyarvilágítással felszerelt fényszórók, a Beamatic névre keresztelt adaptív távolsági fényszórók, amelyek nem vakítják el a szemben haladó vezetőket, az Aquablade ablaktörlő lapát, amely egyenletesen osztja el az ablakmosó folyadékot a szélvédőn, vagy a holttérben lévő járműre figyelmeztető jelzőrendszer. Mint mondta, éppen ezért nagy megtiszteltetés számukra, hogy a "Látni és látszani" kampányban támogatóként vehetnek részt, és így nemcsak termékeikkel, de az autósok felelősségtudatának ébresztésével is javíthatnak a közlekedés biztonságán.

Csicsák Zsolt, a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere arról beszélt, hogy felmérések szerint hazánkban a lakosság felének lenne szüksége látáskorrekcióra. A jelzett hányadnak jobb lehetne a látásélménye, ám még nem ellenőriztette látását, ezért nem tudja, milyen élmény a tiszta, éles látás. „A környezetünkből érkező információk kb. 80%-át szemünk segítségével érzékeljük. A tárgyak körvonalait, színét és térbeli elhelyezkedését jobban látjuk, ha több fény érkezik róluk a szemünkbe. Az őszi–téli időszakban természetes fényből kevesebb van. A nappalok rövidebbek, a fény- és útviszonyok megváltoznak. Az ilyen körülmények a gépjárművezetőtől nagyobb figyelmet, koncentrációt kívánnak meg, és több kockázatot jelentenek közlekedés közben. Gyenge fény- és rossz útviszonyoknál, valamint nem megfelelő látásélesség esetén késik az észlelés, nő a reakcióidő és a közben megtett út hossza is. Felmérések alapján kimutatható, hogy a szürkületkor vagy éjszaka történt balesetek aránya az összeshez képest megközelíti a 25%-ot. Lényeges szempont, hogy milyen szemüveget használunk. A készen megvásárolható szemüvegek nem a vásárló egyéni paramétereire lettek elkészítve, azok huzamosabb viselése panaszokat okozhat. Ezek ismeretében a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. optikai főtámogatóként 2013-ban is csatlakozott az ORFK-OBB kezdeményezéséhez. A ZEISS több mint 160 éves tudással, tapasztalattal rendelkezik a szemüveglencse-gyártásban. Folyamatos fejlesztéseinek köszönhető az úgynevezett antireflex (csillogáscsökkentő) szemüveglencse-réteg szabadalma is, amelynek segítségével javul a szemüvegviselő kontrasztos látása. A ZEISS-szel kapcsolatban álló optikai szaküzletek a kampány során lehetőséget biztosítanak a gépjárművezetőnek, hogy kiderüljön, megfelelő-e a látása. A látásellenőrzés gyors és fájdalommentes.”

„A Magyar Optikus Ipartestület megalakulása óta fontos feladatának tekinti a magyar lakosság látáskultúrájának fejlesztését. Minden kezdeményezést, amelyik ezt a célt szolgálja, a múltban és a jövőben is támogatni kívánunk. A 2013-as Látni és látszani országos kampány is ezt a célt szolgálja. Különösen fontos szerepe van a megfelelő látásnak a közúti közlekedésben, ezen belül is a rosszabb látási viszonyok közepette az őszi és téli hónapokban. A Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekciója a kampányban részt vevő optikák és optometristák számára összeállított egy ajánlást, amely kiemeli azokat a területeket, amelyekre különös hangsúlyt kell fektetni a kampányban részt vevő ügyfelek látásvizsgálata során. Az optometristák képzettségüknél fogva képesek ezeknek a kiemelt vizsgálatoknak az elvégzésére” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekciójának elnöke, hozzátéve: bíznak a kampány sikerességében, és ennek eléréséhez a maguk eszközeivel igyekeznek hozzájárulni.

Csütörtöki Tamás, az X-Meditor Kft. Autó üzletágának vezetője arról beszélt, hogy ha bármely érzékszervünk sérül vagy korlátozva van, az ember már nem érzi magát teljes értékűnek. „De talán a szem, a látás az, amelyre a legnagyobb szükségünk van. Ha ebben akadályoztatva vagyunk, elbizonytalanodunk. Többszörösen igaz ez, amikor autóba ülünk, hiszen a sebességgel arányosan csökken a vizuális ingerek feldolgozására jutó időnk. Európa több országában sok évtizede minden ősszel fokozottan ellenőrzik a közlekedési eszközöket láthatósági szempontból, amihez a közlekedő ember látásának vizsgálata is párosul. Nálunk tavaly volt először ilyen kampány, amelyben nem a büntetés a cél, hanem a megelőzés. Ezért szervezi meg az XMEDITOR szakkommunikációs cég idén is – még a bejelentett rendőrségi ellenőrzési akció előtt, október elsejétől – a minden autós, motorkerékpáros és haszongépjármű-vezető számára ingyenes járműátvizsgálást és látásellenőrzést. Autószervizek és optikusok százai csatlakoztak az akcióhoz, mert ha csak egy emberéletet is sikerül megmenteni, már nem volt hiábavaló az összefogás.”

A rendezvény házigazdája, a Magyar Autóklub nevében Lovas Károly főtitkárhelyettes azt emelte ki, hogy Magyarországon az autók átlagéletkora egyre nő, és a járművek műszaki állapota is romló tendenciát mutat. „Az autózás veszélyes üzem, a megfelelő műszaki karbantartás az üzembentartó felelőssége és kötelessége. Azért, hogy ezt tudatosítsuk a járműtulajdonosokban, kiépítettünk egy olyan szervizhálózatot Magyarországon, melyben jó ár-érték arányban, szakképzett kollégákkal dolgozunk. Célunk a kezdetektől változatlan: szeretnénk a felelősen közlekedő emberek érdekeit képviselni, részükre magas és színvonalas szolgáltatásokat nyújtani, és felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára.”

A győri X-Meditor Kft.  célirányos honlapot üzemeltet www.latnieslatszani.hu címen, melyen megtalálhatók az említett szervizek, optikusok elérhetőségei. A hivatalos honlapon ráadásul lehetőség van arra is, hogy az optikus- és szervizkereső alkalmazás segítségével megtalálják az otthonukhoz legközelebb eső regisztrált partnert. A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk az esemény hivatalos Facebook-oldalán, a www.facebook.com/latnieslatszani címen is megtalálhatóak.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....