Le Mans

Lézerfényszóró világít az Audi Le Mans-i versenyautójában

2014.01.27.

A Le Mans-i 24 órás versenyen a pilóták nagy hasznát fogják venni az R18 e-tron quattro új fényszóróinak, mivel messzebbre és erősebben világítanak, mint a korábbiak.


Az Audi 2014-es, LMP1-es versenyautója, az R18 e-tron quattro olyan fényszórókat kapott, amelyek a matrix LED technológiát kombinálják a még fejlettebb lézeres világítással. „A pálya optimális megvilágítása kulcsfontosságú Le Mans-ban vagy más hosszútávú autóversenyeken, amelyeket részben sötétben rendeznek meg. Mindig nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a versenyzőink biztonságban érezzék magukat az Audi versenyautójuk pilótafülkéjében” – mondta Chris Reinke, az Audi Sport LMP részlegének vezetője. „A jó látási körülmények elengedhetetlenek ehhez. A matrix LED fényszóró már eddig is hatalmas előnyt jelentett a pilótáinknak Le Mans-ban, de most, hogy ezt lézerrel kombináltuk, az előnyök még nagyobbak lesznek. Hatalmas potenciál rejlik ebben az új technológiában”.

„A lézerfény sokkal homogénebb és precízebb fényeloszlást tesz lehetővé az autó előtti térben. Számunkra ez a technológia mérföldkövet jelent. Az, hogy ezt a technológiát a fejlesztés ilyen korai fázisában be tudjuk vetni a motorsportban, jól mutatja, hogy milyen kiemelkedő az együttműködés a szériaautók és a versenyautók fejlesztését végző mérnökeink között” – tette hozzá.

A tavalyi versenyautóba még utólag építették be a mátrix LED fényszórókat, az ideit viszont már eleve úgy tervezték, hogy tudták, az új mátrix LED-lézer fényszórók lesznek beépítve. Ez lehetővé tette, hogy a kanyarodási fény funkciót optimálisan megvalósíthassák, így a fényszóró a pálya bizonyos pontjain már akkor bevilágít a kanyarba, amikor a vezető még el sem fordította a kormányt.

A kétszeres Le Mans-i bajnok, Marcel Fässlernek már lehetősége nyílt kipróbálni az új fényszórókat. „Még sosem ültem olyan versenyautóban, amelynek ilyen jó világítása lett volna” – nyilatkozta a svájci versenyző. „Tisztán látszik, hogy még a tavalyinál is jobb. Nem is egy lépésnek, hanem inkább háromnak nevezném a fejlődést. A lézerfény világosabb, koncentráltabb és még precízebb. Sokkal jobban lehet látni a kanyar csúcspontját vele. Éjszaka egy hatalmas előnyt jelenthet számunkra.”

Az Audi rendszeresen a Le Mans-i versenyautókon vezeti be a világítástechnikai újdonságait. A 2006-os R10 TDI-n volt először LED-es nappali fény. Az R15 TDI-ben már a távolsági fényszóró fényét is LED-ek adták, a 2011-es R18-asban pedig már teljesen LED-es fényszórók szolgáltak. Aztán következett 2013-ban a mátrix LED fényszóró, idén pedig ennek a lézerrel kombinált változata. Egy-két éven belül várhatóan a szériagyártású Audik között is lesz olyan, amelyiket lézeres fényszóróval meg lehet majd rendelni. A német gyártó egyébként a 2014-es Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron mutatta be a Sport quattro Laserlight tanulmányautót, amely a tavaly ősszel Frankfurtban kiállított jármű lézerfényszórós változata volt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....
2023.12.03
A jövő évben érkezik az új Opel Corsa 48V-os hibrid hajtáslánccal felszerelt változata, a modell....
2023.12.03
Böhönye közelében forgalomkorlátozásra kell számítani – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi....
2023.12.03
Egy év alatt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált, és 2024-ben....
2023.12.03
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események az Útinform jelentése....