ContiTech

Már készül az elektromos jövőre a makói ContiTech I. rész

2021.11.05.

Idén eddig 90 dolgozójával bontott szerződést a makó CintiTech, év végéig további 140 ember elbocsátása várható. A leépítés mögött chiphiány mellett az autóipar elektromos átalakulása áll, a cég műanyagtermékek arányának növelésével igyekszik alkalmazkodni az új helyzethez. Közben folyamatosan tárgyal a vezetés a szakszervezetekkel a december végén lejáró kollektív szerződésről.

Gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztatóra hívta október közepén a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói ügyvezető igazgatója, Szűrszabó Levente az újságírókat, ami egyfajta háttérbeszélgetés is volt. Az apropót az adta, hogy sok németországi és helyi döntés született a közelmúltban és folynak a tárgyalások a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről.

Személyi bejárat Makón - kerékpáros város.

– Itt vagyok a gumigyárba – mondja a helyi napilapot tudósító újságíró kolléga, merthogy Makón a ContiTech még mindig gumigyár. Az, hogy meddig hívják így a helyiek, nem tudni, most még jogos, döntő többségben gumival dolgoznak, de elindult már a műanyag technológia korszaka is. A pörgős üzembejáráson láttunk is ilyen alkatrészeket, az igazgató megmutatta az egyenes alapcsőből formázott termékeket, ahol persze a merevebb darabokat rugalmas gumi köti össze.

– Könnyebb és méretpontosabb a műanyag, jobban lehet vele dolgozni és karbonlábnyoma is kisebb, hiszen ezek már újrafeldolgozhatóak – mondta az igazgató, hozzátéve, kibocsátásuk 10-20 százaléka áll ilyen alkatrészből. Ezeket jellemzően már elektromos autókba szerelik be a megrendelők.

A makói gyár termelése ezzel együtt 80-90 százalékban még hagyományos belsőégésű motoros autók hűtő-fűtő rendszereihez készül, és nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy ez az arány egyre csökken majd. Persze az elektromos autókban, főleg a régebb óta készülőkben is van még gumi, de ezek a gyártók is hamarosan – például a következő modellváltáskor – áttérnek a műanyag alkatrészekre.

Szűrszabó Levente és jövő műanyagalapú alkatrésze.

Bonyolult az elektromos autók hűtési, fűtési rendszere, sokkal távolabbi pontokat kell összekötni, mint a hagyományos belsőégésű motoros autóknál, plusz persze még magukat a méretes akkumulátorokat is fűteni, illetve hűteni kell. A gyárlátogatáson láttunk is ebből mintát, bőven három méter feletti, négy métert közelítő hosszúságú, valamelyest már készre szerelt csőpárt mutatott az újságíróknak az igazgató.

A műanyagkorszak eljövetele környezetvédelmi szempontból is előrelépés jelent majd Makón, a gumi nagy nyomással, gőzzel készül és meglehetősen energiaigényesek a hozzájuk használt autoklávok.

– Makó a Continental zászlóhajója volt és marad is reményeink szerint, amiben segít a munkatársak elkötelezettsége, sokan 20-25 éve dolgoznak a cégnél – mondta az igazgató, hozzátéve, nem küzdenek fluktuációval Makón, ami nagy szó az iparágban.

Gyártórészleg a makói üzemben.

Erősek a hűtő-fűtő üzletágban, de van hova fejlődniük. Gyengeségeik közé sorolta az egység hiányát, hogy nincs összhang a menedzsment és a dolgozók, valamint a szakszervezetek között. Sajnálja azt is, hogy nem tudnak hosszabb munkabaleset mentes időszakot felmutatni, ezen még sokat kell dolgozniuk.

Kiderült, a közeli múlt balesetei érzelmi alapú feszültségkeltést is hoztak, a balesetek kivizsgálásában azonban teljes transzparenciát tudnak biztosítani a kollégák számára. Fontos az átláthatóság, de folyamatban levő vizsgálatot nem kommentálnak.

– Gyengeségünk az új technológiák alkalmazása, nehéz a műnyagalapút bevezetni, és nagy a kihívás az e-mobilitás területén is. Az elmúlt három évben jelentős nagy projekt nem érkezett a makói gyárba, amely három éve folyamatosan veszteséget termel – mondta meglepő őszinteséggel az igazgató, hozzátéve, a jelenlegi megrendelésekből az látszik, hogy 2022-ben visszaeshet a termelés. Azt prognosztizálja a német vezetés is, hogy a jövőben felesleges kapacitásokkal fognak rendelkezni Makón.

Kézimunkaigényes a gyártás a ContiTechnél. Fotók: Kovács András

Az e-mobilitáshoz még nincs olyan hosszú távú projektjük, ami megnyugtató lenne. A globális félvezetőhiány miatt vevőik sem tudják összeszerelni az autókat, leállnak a gyárak, vagy csökkentik a műszakokat, van olyan üzem, amelyik idén már meg sem indítja a sort. – Egyre kevesebb a belsőégésű motoros jármű, nem néhány százalék esik ki, hanem sokkal több, drasztikus a csökkenés. A múltban nem tartottunk lépést az iparág fejlődésével, ezt a lemaradást be kell hoznunk – mondja az igazgató, hozzátéve ez csak a kollégákkal együtt mehet, fontos, hogy tartós munkabéke alakuljon ki Makón.

Írásunk második részét itt olvashatják.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....
2024.05.18
Az elmúlt évi tavaszi és téli tematikájú, a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő....