Japán

Még gazdaságosabb és biztonságosabb lett a megújult Lexus ES limuzin

2020.08.12.

A Lexus bejelentette, hogy a Japánban forgalmazott ES modell számos fontos műszaki újdonságot kap, s ezek az Európában forgalmazott modellek esetében is érkeznek majd a közelgő frissítés alkalmával.

A hibrid technológia éllovasaként a Toyota folyamatosan fejleszti rendszereit, beleértve a mind kisebb belső súrlódással, szegénykeverékes üzemmódban működő benzinmotorjait, illetve magát az akkumulátorcsomagot is. E két fő összetevő közül az ES limuzin most az új lítium-ion akkucsomagot kapja meg, amely az eddig alkalmazott nikkel-metál hidrid egységet váltja fel.

Az új akkumulátor, sőt maga a hibridrendszer is ugyanaz, mint amelyik hamar népszerűvé tette az új RAV4-est Európában: a 2.5 literes benzinmotorhoz (178 lóerő) a korábbival egyező teljesítményű lítium-ion (120 lóerő) akkucsomag csatlakozik, a rendszer együttes teljesítménye így maradt 218 lóerő.

De mi értelme van a változtatásnak, kérdezhetnénk, ha nem nő a teljesítmény? Noha az összteljesítmény valóban nem lett nagyobb, az átlagfogyasztás jelentős mértékben csökkent; a hivatalos mérések szerint az új akkucsomaggal az ES 7,3 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg futó verzió. Ez a komoly megtakarítás ráadásul az eddig is kiugróan takarékosnak számító 5.5 literes átlaghoz képest értendő, mi több, ez a nevetségesen alacsony fogyasztás nem a márka saját mérése.

A német autóklub, az ADAC legutóbb 2019-ben végzett átfogó fogyasztásmérést több Németországban kapható típus esetében. Az ADAC Ecotest vizsgálat (fékpadon és valós, közúti forgalomban mért értékek átlaga) során úgy találták, hogy a Lexus ES átlagfogyasztása csupán 5,5 liter.

Ez az érték utcahosszal veri a hasonló méretű és teljesítményű riválisokét, s arról se feledkezzünk meg, hogy ezt a csekély fogyasztást egy közel öt méter hosszú, tágas és maximális kényelmet nyújtó prémium limuzin tudja. Kizárólag városi forgalomban pedig, ahol a Lexus hibrid rendszerének előnyei a legmarkánsabban mutatkoznak meg, az ADAC szakértői egészen különleges, 4,3 literes átlagfogyasztást mértek az ES esetében. Úgy találták továbbá, hogy az ES300h városi üzemmódban a forgalomban töltött idő 55 százalékát elektromos üzemben teszi meg, hiszen a Lexus öntöltő hibridrendszere erre is lehetőséget teremt.

A japán piacon árult ES300h további újdonsága az F Sport verziónál is elérhető digitális külső visszapillantó tükör. Az ES volt az első sorozatban gyártott autó, amely megkapta ezt a fejlesztést. A rendszerben a külső tükrök helyén kamerák vannak, amelyek a belső kijelzőkre továbbítják a képet. Fokozza az aktív biztonságot, hogy a képernyőkön segédvonalak is megjelennek, amelyek ötméteres szakaszokat jelölnek, így a vezetőnek sokkal könnyebb a dolga, ha pontosan szeretné megbecsülni a mögötte haladó autók reális távolságát.

Minden modellben szériatartozék továbbá a holttér-figyelő, s új funkciókat kapott az infotainment rendszer is. A SmartDeviceLink szolgáltatás keretében az Apple CarPlay és Android Auto kompatibilitással rendelkező okoseszközök egy szempillantás alatt csatlakoztathatók a 12,3 hüvelyk átmérőjű kijelzővel ellátott rendszerhez.

Örülhetnek az extra nagy képátlójú okostelefonok tulajdonosai is: a vezeték nélküli töltő felülete harminc százalékkal nőtt, így már a legnagyobb telefonok is elférnek benne.

A megújult Lexus ES forgalmazása az ősz folyamán kezdődik Japánban, a várható Európai érkezésről egyelőre nem közölt adatokat a gyártó.

Fotó: Lexus

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.26
Egy személyautó és egy segédmotor kerékpáros ütközött össze az 54121-es út egyik bekötőútján,....
2020.09.26
Három darab 3.000 köbcentis dízel Audi a terítéken ..
2020.09.26
Mintegy 411 millió forint értékben 33-35 ezer pár lábbelire írt ki nyílt közbeszerzést a MÁV Zrt.,....
2020.09.26
Antoniono Garci Mexikóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.26
Hamarosan törvényt fogadhatnak el, amely megtiltja, hogy magánszemélyek autóbuszt üzemeltessenek –....
2020.09.26
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani - írja a BM Katasztrófavédelmi....
2020.09.26
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője volt a leggyorsabb a....
2020.09.26
Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos, amikor az őt felkereső egyenruhások közölték....
2020.09.26
Az új ID.4 már nem csak fotókon, tekinthető meg: a Volkswagen videón mutatja be a legújabb, 100%-....
2020.09.26
Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma....