Mesél a szakértő – Szondi két Accord-ja | Autoszektor
használt autó vásárlás

Mesél a szakértő – Szondi két Accord-ja

2021.09.03.

A pofátlanul árazott drégeli rom.

Arany János után szabadon jutott eszembe a cím, mert ügyfelünknek nemrégiben két Honda Accord-ot is vizsgáltunk, de egyik nagyobb tragédia volt, mint a másik. (Tudom, hogy a szóban forgó vers műfaja ballada.)

Ha lenne időm kellőképpen elmélyülni benne, az egész verset átfordítanám autó vásárlásos témába, de ez esélytelen, és hát a tehetségnek is híján vagyok.

Rovatunk mit sem változott, most is a használt autó vásárlás előtti átvizsgálásaink során látottakból csemegézünk.

Mesélem a rosszabbat

A két megvizsgált Accord kombi (elnézést, Tourer) közül az első még egész istenes volt. Küzdött ugyan nem is jelentéktelen visszajavítással, ami sajnos (az összes jobboldali elemen kívül) a jobboldali C-oszlopot is érintette, és persze körben ütött-kopott volt, de 185.000 km és 12 év után erre azért elég nagy az esély. Az ügyfél elengedte, mi sem tiltakoztunk.

Aztán jött az újabb kiszemelt példány, egy fekete, 2008-as, 157.000 km-es (?) Executive felszereltségű Accod Tourer.

Az autó karosszériája a hirdetésben gyönyörű volt. Ott persze friss polírozás után fotózták a kocsit, mi már egy esőtől némileg elvert kocsit néztünk át még a vásárlás előtt. Közelebb érve azért már árulkodott magáról az autó, a hátsó vészhárító baloldalán a fényezés egy közepesnél nagyobb részen matt és egyenetlen volt.

Amiről sem a hirdetésben nem esett szó, és nem látszik személyesen sem első blikkre, az a kocsi alvázának és futómű alkatrészeinek állapota. Meg sem kellett emelni az autót, egy egyszerű térdelős betekintéssel is látható volt az az előhaladott korrózió, ami a futóművet jellemzi, de nem csak a lengőkarok és a bölcsők, hanem az alváz bizonyos részei is.

A jobb első sárvédő kerékjárati ívénél is rügyezik a fényezés, pedig ez az elem nem is volt korábban javítva. A rozsdásodással tehát ennél az autónál nagyon komolyan és minél zárosabb határidőn belül foglalkozni kell.

A tetőablak gumi szigetelése több helyen át volt szakadva. Ez még akkor is aggasztó, ha a tetőkárpiton egyelőre nem látszik beázási nyom.

Nem tudom bizonyítani, de kevésnek tűnik a 157 ezer kilométer

A diagnosztikai lekérdezés a régi japán kocsik esetében a Bosch rendszerrel, amit mi is használunk, némiképp korlátozott. Míg egy kortárs BMW-nél, vagy Mercedes-nél a futásteljesítményre vonatkozóan jó eséllyel nyerünk ki megbízható információt akár több helyről a vezérlőegységekből, addig ennél az Accordnál is csak nagyon szerény eredményekkel büszkélkedhettünk.

Még mindig műszaki eszköznek tekinthető, ha megnézzük a kopásnak leginkább kitett kezelőszervek kopottsági állapotát. A kormány és a pedálok a legszembetűnőbbek. A kormány bőr borítású, ami eltérően reagál a kéz pH-értékére, ráadásul vezetője is válogatja, hogy kinek mennyire érdes a tenyere, száraz a bőre, visel-e például gyűrűt. Ezek bizonyos kombinációja még a legstrapabíróbb bőrt is idő előtti kopásra kényszerítik. A fekete Accord kormánya erősen kopott volt, talán 157.000 km után még nem így kellene kinézni, de ennek alapján nem vonhatunk le egyértelmű következtetést.

A kuplungpedál gumi burkolata azonban durván, gyakorlatilag simára kopott. Nekem ránézésre egy „százassal” több, mint amit le lehet olvasni az autóból, de nem kézzel fogható bizonyíték.

Még egy kérdés felvetődik: Miért nem gyári szőnyeg van benne? 157.000 km alatt elrongyolódott volna?

Térjünk hát rá az adminisztratív ellenőrzésre! A hirdetés alapján az autó végig vezetett szervizkönyvvel rendelkezik, ami esetünkben azt jelentette, hogy 2014-ig (7 évvel ezelőttig) végig vezették. Akkor 98 ezer kilométer volt benne, tehát 6 év alatt 100, 7 év alatt 57 ezer kilomtéter ment bele. A kocsi importból származik, a magyar lekérdezés tehát nem hoz eredményt. Ezeket a felvetéseinket természetesen megkapja az ügyfél, aki majd saját belátása szerint eldönti, hogy hisz-e a kilométerórának.

De mivel nem kilométert veszünk, hanem állapotot, ezt a részt zárjuk is le! Az Accord motorikusan rendben volt. A szelepfedél csavarjainál azért látszott egy kis olajszivárgás, de egy ilyen korú autóban ez a jelenség természetes. A kuplung is megfelelően működött.

A próbaúton azonban nagyon hamar kibukott egy kritikus hiba.

Fékhatás, az nem volt!

A tesztúton nem csak a lassító fékezést próbáljuk, hanem oda is tapasunk a fékpedálnak, hogy lássuk, egy intenzív lassulásra hogyan reagál a futómű: nem húz-e a kocsi egyik irányba, nincs-e rendellenes hang, vagy adott esetben működik-e az ABS.

De már a próba kör el méterein 30-40 km/h-ról megpróbálva a fékezést azt tapasztaltuk, hogy a fékpedál a megszokottnál sokkal nagyobb úton mozog a fékhatás pedig csak nem akar megjönni. Végül a padlólemezig nyomott pedállal valahogyan csak megállt az autó.

Még egy két sikertelen próbálkozás után kiszállva megtekintettük az első fékek állapotát. A tárolásban felrakódott rozsda a baloldalról szépen lekopott, a jobboldali viszont rozsdás maradt, tehát a fék nem működött.

Az eladó elmagyarázta nekünk, hogy merre van az előre, mert hogy ő versenyző és tudja, hogy hogyan kell működnie, neki ne mondjuk, már, hogy fékhibás a kocsi!

A rögzítő fék kar is kapott már az élettől.

Fel kell tennem a szerencsére költői kérdést: Ha egy ilyen autóval balesetet, ne adj Isten, halálos balesetet okoznak, azért ki fogja tartani a hátát? Miért kell azt állítani a hirdetésben, hogy végig szervizkönyves, amikor nem az?

És a legfelháborítóbb dolog:

Amikor a szokásos pénteki élő Facebook bejelentkezésben meséltem erről az autóról, a „performanszhoz” készítettem egy kis infografikát a kocsi képével és a hirdetésben szereplő árral.

Tehát ma, Magyarországon, egy csaknem 13 éves, elvileg 157.000 km-t futott, kétliteres japán középkategóriás kombi kínálati ára nem kevesebb mint:

Az állam leesett. OK, rendben elszálltak a használt autó árak. Megértem, hogy az új autó több ok miatt is elérhetetlen. Vágom, hogy szívó benzines, meg minden, de 3.300.000,- Ft egy ilyen állapotban lévő, eléggé elítélhető módon hirdetett járműért kicsit soknak tűnik.

Viszont egy használt autó vásárlás előtti átvizsgálás ára elenyésző a fékjavítás és a korróziós gondok költségéhez képest, arról nem is beszélve, hogy ezeket aligha lehet lealkudni az árból.

Érdemes átvizsgáltatni a kiszemelt kocsit, pláne, hogy ilyen összegekkel dobálózunk még tizenéves autóknál is. Tudunk segíteni!

Végül nézzék vissza az erről a kocsiról is szót ejtő élő videónkat és kövessék Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen jelentkezünk élő kérdezz-felelek adással, ahol közvetlenül lehet bármilyen használt autó vásárlással, vagy az átvizsgálással kapcsolatos kérdést feltenni.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.08
Az M3-mas autópálya Budapest felé vezető oldalán teljes útlezárás van érvényben, a Vásárosnamény....
2023.06.08
A HangZóna mai vendége Németh Gergely, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének motoros szekció....
2023.06.08
A spanyolországi Valencia tartományban épülhet meg a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó második....
2023.06.08
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára.....
2023.06.08
Sajátos kettősségre mutatott rá egy vezető piacelemző szervezet negyedéves felmérése. Miközben a....
2023.06.08
Brian Gu, a Xpeng alelnöke szerint öt-tíz éven belül sokkal koncentráltabb lesz az autóspiac, és....
2023.06.08
Idén ünnepli századik születésnapját a világ egyik legismertebb autóversenye, a Le Mans-i 24 órás....
2023.06.08
Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán....
2023.06.08
A Le Mans-i 24 órás verseny századik évfordulóján a Toyota mérnökök egy meglepetéssel készültek: a....
2023.06.08
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. átfogó informatikai karbantartást hajt végre, ezért átmenetileg nem....