Hyundai

Mi az a csebol?

2013.11.02.

Ami jó a cseboloknak, az jó Dél-Koreának – szokták mondani az amerikai General Motors mintájára. A csebol (chaebol) a dél-koreai államkapitalizmus sajátos terméke: olyan családi irányítású konglomerátum, amely átláthatatlan kereszttulajdonlásokkal vállalatok, üzletágak sorát tartja ellenőrzése alatt, ugyanakkor e cégklánok szorosan összefonódnak az állam politikai-gazdasági intézményeivel is.

Szerző: Heimer György

A csebolok kulcsszerepet játszottak dél-korai „kis tigris felnevelésben”, vagyis a gazdaság modernizálásában. Amikor a múlt század hatvanas éveiben Pak Csong-hi tábornok katonai diktatúrája, majd az őt követő autoriter polgári kormányzatok sora – mellesleg amerikai bábáskodással és tőkével –kiemelték Dél-Koreát a feneketlen, félfeudális nyomorból, majd alig fél emberöltő alatt modern ipari állammá tette, a csebolokra bízta a nagy szerkezet-átalakító programokat, s ehhez sokféle támogatást, pénzügyi apanázst nyújtott.

A mintegy félszáz csebol ma is ellenőrzése alatt tartja az ipari termelés szinte valamennyi szintjét, közülük soknak a világgazdasági befolyása is jelentős – írja Faludi Péter Korea-szakértő orientalista a Kül-Világ című folyóiratban. A 1997-es ázsiai pénzügyi válság nyomán egy sor, fölös kapacitásokat kiépítő csebol ment csődbe (a Daewoo autógyár például minden idők legnagyobb cégadósságát, 80 milliárd dollárt hagyott hátra). A kormányzat ezután csökkentette a cseboloknak nyújtott kedvezményeket, néhányukat „önfeldarabolásra” kényszerített, s megpróbálta megnyirbálni hatalmukat. Ám ennek ellenére nincs még egy olyan fejlett ipari ország, ahol maroknyi kézben ennyire koncentrált lenne a gazdasági erő – jegyzi meg a londoni The Economist. Az ország elsőszámú csebolja, a több mint 130 ezer főt foglalkoztató Samsung csoport a dél-koreai export egyötödét képviseli. A dél-koreai utakon közlekedő autókból minden harmadik a Hyundai-Kia, a második legnagyobb monopólium márkáját hordja.

Napjainkban a dél-koreai közvélemény kiábrándultan, mindinkább rosszallóan ítéli meg a csebolok tevékenységét. Bírálják őket, hogy monopolizálják a piacot, megfojtják a hatalmukat veszélyeztető beszállítókat, elszívják a levegőt a kisvállalkozásoktól, ráadásul cégvezetőik személyes vagyona mérhetetlen a dél-koreai átlagpolgárokéhoz képest. Az ellenszenvet nem kis mértékben fokozta, hogy az évek során számos csebolfőnökről kiderült, hogy lopott, csalt, vesztegetett. Így történt ez a Hyundai első emberével, Csung Mong-kooval, akit 2007-ben sikkasztás vádjával 3 év börtönre ítéltek, de úgymond a gazdaság felvirágoztatásban szerzett elévülhetetlen exportérdemeire tekintettel végül is kegyelmet kapott.

Megjelent a Figyelő c. hetilapban, a szerző hozzájárulásával közöljük.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.12
A tűzoltók az egyik járműből két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki. ..
2020.07.11
Fennállása eddigi legeredményesebb júniusi értékesítési eredményét könyvelhette el idén a BMW....
2020.07.11
A gyorsaság nem boszorkányság, szól a mondás – de nagyon drága. Érdekes eltűnődni rajta, hogy....
2020.07.11
A GTI GTC nevű túraautó az Africa’s Global Touring Car bajnokságban vesz majd részt. ..
2020.07.11
Ivailo Cvetkov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.11
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2020.07.11
Iveco gyártmányú gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen a Danube Truck Magyarország....
2020.07.11
A győri rendőrök elfogtak egy fiatal járművezetőt, aki az egyik belvárosi körforgalomban....
2020.07.11
Elkészült a 4-es számú főúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. termináljához vezető új,....
2020.07.11
Amikor nálam járt a Peugeot 208, még nem tudtam, hogy hamarosan megválasztják Európa Év Autójának.....