utánpótlás

Milyen motort vegyek nyárra, az autóm mellé?

2019.07.13.

A nyári hónapok beköszöntével két dolog változik az utakon. Már megszokjuk a motorosok jelenlétét, és még sokkal kellemetlenebb a dugóban tölteni az időt. Így nem véletlen, hogy ilyenkor egyre többen vannak azok, akik megunták az állandó torlódásokban araszolást, és a nyári hónapokban kiváltanák az autós ingajáratot, valami izgalmasabb, több szabadságot nyújtó közelekdési eszközzel. Így üzemanyagot, a négykerekű kopását, és nem utolsó sorban nagyon sok időt megspórolva. Hétvégén pedig még egy kis csavargás is beleférhet, ami teljesen más élményt nyújt két keréken. Lehet, hogy ez egyeseknek újdonság, de B kategóriás jogosítvánnyal egyszerűbben, és gyorsabban nyeregbe pattanhatunk, és vezethetünk 125 köbcentis motorkerékpárt. De nézzük, milyen újonnan megvásárolható modellekből válogathatunk.

it.wikipedia.org

Az igáslovak

Legyen könnyű, hogy egyszerűen tudjunk vele manőverezni a városi dugókban. A fenntartási költségei minél inkább közelítsék a nullát. Végül, de nem utolsó sorban pedig legyen megbízható. Ha ezek a legfontosabb szempontok a beszerezésnél, akkor minden bizonnyal igáslovat keresünk. Lássuk hát, milyen motorok felelnek fel a fenti kritériumoknak:

Honda CB125 F/Yamaha YS 125/Suzuki GSX-S125

Nagyon sok futár, illetve ingázó használja ezeket a típusokat. Konstrukciójukat tekintve nem képviselik az űrtechnika színvonalát, viszont cserébe keveset fogyasztanak, és nagyon megbízhatóan működnek. A fogyasztásuk pedig az autóhoz szokott sofőröknek szinte felfoghatatlan 2-3 liter közötti érték száz kilométeren. Számoljuk csak ki gyorsan, hogy ilyen fogyasztási eredmény mellett pontosan mennyibe is kerülne megjárni, mondjuk a Balatont? Ráadásul a megérkezés után még a parkoló díjaktól sem kellene tartanunk, hiszen ingyen parkolhatunk. Menetdinamikát tekintve az inkább 10, mint 15 lóerőhöz közelítő erőforrások teljesítménye behatárolja a dinamikus felhasználást, de a 90km/órás sebesség általában kényelmesen tartható velük hosszútávon is. Így válnak igazi, mindennap bevethető, bármikor menetkész igáslóvá.

img00.deviantart.net

A messziről sportmotorok

Ki ne látott volna már erőtől duzzadó hatszáz, vagy ezer köbcentis sportmotorokat, és hányan nézték izgatottan a Moto GP király kategóriájának futamait? Gondolnak erre a gyártók is, így régóta a kínálatuk részét képezik az ikonikus sportmotorok "kicsinyített" változatai:

Suzuki GSX-R125/ Honda CBR 125/ Yamaha YZF-R125

Ezek a "harcias csikók" a 15Le-ős teljesítménykorlátozást kihasználva, messziről hunyorítva még ki is adják az ikonikus gépek sziluettjét, de mindenki tudja, hogy inkább a fiatalabb generációt célozzák meg, akik frissen léptek be a motoros társadalomba. Mindettől függetlenül megvan az esély arra, hogy valaki felnőtt fejjel is rákívánjon egy ilyen paripára, aminek mindennapi használata az előző kategóriához képest mindenképpen igényel némi kompromisszumot. Viszont a hétvégi szerpentinezéshez, és örömmotorozáshoz nincs ezektől ideálisabb választás.

de.wikipedia.org

A meztelen szépség - naked bike

A kategória a sportmotorokból gyökerezik, viszont itt a burkolatokat részben, vagy egészben gyárilag eltávolítják, így még kívánatosabbak, agresszívebbek, és természetesen nyers erőt sugároznak már álló helyzetben is. A manapság is közkedvelt kategóriában sok motoros választ csupasz, vagy félig csupasz motorokat, így természetesen a nyolcadliteres osztályban is elérhetővé válnak ezek a modellek. Városban, és rövidebb utakon használva nem zavaró a szélvédelem hiánya, viszont mindennapi ingázás esetén talán jobban fogjuk hiányolni a nem létező szélvédelmet.

Suzuki GSX-S 125/ Honda cb125r/ Yamaha MT125

commons.wikimedia.org

Alapszabály, hogy bárhogyan keresnénk, nem fogunk olyan motorkerékpárt találni, ami minden igényünket maximálisan kielégítené. Vannak ugyan nagyon jó „mindenesek”, amik egy bizonyos szintig megállják a helyüket a felhasználó igények változatosságában, de sehol sem nyújtanak kiemelkedőt. Kompromisszumukkal ugyan, de egy sportosabb modellel is lehet például nagyon jókat túrázni, de aki valóban hétvégi, hosszabb csavargásokhoz keres, ebben az A1B kategória határaiba illeszkedő motorkerékpárt, jobban jár, ha egy kifejezetten túrázásra szánt darabot választ. Sajnos a Varadero 125-ös változatát, - ami etalon a mezőnyben-, pár éve már nem forgalmazzák. Nagyon fontos végül megemlíteni azt is, hogy kardinális kérdés mindenekelőtt a biztonságunk. Tehát saját érdekünkben egy ilyen „kis” motoron is ugyanúgy viselni kell a megfelelő védőfelszerelést, és nem szabad spórolni a vezetéstechnikai tréningeken sem, hiszen nagyon sok, a mindennapi életben is nélkülözhetetlen manővert itt tudjuk majd tisztességesen elsajátítani, ezt a tudásanyagot pedig bőven kamatoztathatjuk a közúti forgalomban is.

A különböző kategóriákban megjelölt motorkerékpárok a hazai forgalomba helyezési adatok alapján legnépszerűbb gyártók modelljei. Ha tetszett a cikk, bátran ajánlom az ismerkedést akár egy nyílt nap, vagy egy tesztvezetés keretében. A téma iránt érdeklődő olvasóink pedig bátran jelezzék facebook oldalunkon, hogy melyik motorkerékpárról olvasnának részletesebb tesztet az Autószektoron. 

 

upload.wikimedia.org

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.06
Hétvégén nagyszabású rendőri ellenőrzés volt a magyar határral szomszédos Burgenland tartományban.....
2020.07.06
A 25 éves autóértékesítési tapasztalattal rendelkező Iniciál Csoporttal tavaly kötött együttműködés....
2020.07.06
Az Audi AG nem csak mobilitás partnere a bajor klubnak, hanem közel tíz százalékban tulajdonosa is....
2020.07.06
Az Orosz Posta több mint 1000 Lada Largus kisteherautót rendelt meg postaszolgáltatások számára –....
2020.07.05
Legalábbis a személyautók esetében, ugyanis a haszonjárműveik hidrogén fejlesztései továbbra is....
2020.07.05
Egy motoros előzés közben hajtott neki egy autónak a Tisza-hídon, Tiszaújváros és Polgár között, a....
2020.07.05
Heino Partanen Finnországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.05
Az újpesti rendőrök bejelentés alapján találták meg azt a kutyát, akit a gazdája egy 51 fokos....
2020.07.05
A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es....
2020.07.05
Mostantól már csak villanyautókat fog itt gyártani a Volkswagen. ..