Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Minden, amit az új rendszámokról tudni lehet

2021.08.08.

Jövő nyártól jönnek az egy betűvel hosszabb magyar rendszámok, Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában ezeket mutatjuk be.

Új formátumú rendszámot vezetnek be Magyarországon jövő nyártól: a jelenlegi három betűből és három számból álló rendszámtábla helyett már négy betűből és három számból álló jelzéseket kapnak az újonnan forgalomba helyezett járművek. A régi rendszámokat nem kell lecserélni, az átállás felmenő rendszerben történik meg. Ahogy egyre több új autó lesz, úgy fokozatosan fognak eltűnni a régi rendszámok. 

Milyen lesz az új rendszám?

A karakterek két betű–két betű–három szám tagolásban szerepelnek a rendszámon. 

Ilyen tagolásban szerepelnek a karakterek az új rendszámon (Fotó: ITM)

Érdekes szabály, hogy az első két betű csak a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból állhat. Vagyis AB kezdetű rendszám nem lesz, az AA után az AE jön majd. Kikötés az is, hogy ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. 

Külön jelölést kapnak a taxit

De az új rendszám nem csak annyiban tér majd el a mostanitól, hogy egy betűvel hosszabb lesz, több dolog is megváltozik a rendszámtáblák magyarországi rendszerében. Lássuk ezeket részletesen: 

  • A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel. 
  • Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is: az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. Ezekért egységesen 2500 forintot kell majd fizetni.
  • A taxik a jövőben TX jelölésű, sárga vagy zöld színű rendszámtáblákkal fognak futni az utakon.
  • Az új rendszám bevezetése vonatkozik a motorokra is. 

Minden járműre vonatkozik az új rendszám bevezetése (Fotó: ITM)

  • A Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. 
  • A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban az OT betűjel mellett az eddigi négy számjegy helyett további két betűkaraktert és három számjegyet tartalmaznak majd.

Egyedi rendszámot is lehet kérni

Az új rendszerben is kaphatnak zöld rendszámot a környezetkímélő járművek, valamint megmaradnak az autós kerékpárszállító eszközökre szerelhető szürke alapszínű jelzések is.

Marad a zöld és a szürke rendszám is (Fotó: ITM)

A hosszabb, új formátumú rendszámokért egyébént nem kell majd többet fizetni, továbbra is 8500 forintért lehet megkapni.

Bizonyára sokakat az érdekel a legjobban, hogy lehet-e majd egyedi rendszámot kérni. Ők megnyugodhatnak, mert továbbra is lesz lehetőség egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezésére.

Miért kellett új rendszám?

A mostani sorozat kibocsátása 1990-ben kezdődött az AAB-001-es rendszámmal. A hat karakter mellett egy H betű, Magyarország nemzetközi autójelzése, valamint az Európai Uniós emblémája szerepel. Régebben, 2004. május 1-je előtt ehelyett egy piros-fehér zöld magyar zászlót használtak, mert akkor hazánk még nem volt az unió tagja.

Az új formátumú rendszámra azért volt szükség, mert az utóbbi években annyira beindult a magyarországi autópiac, olyan sok autót helyeztek forgalomba, hogy sokkal gyorsabban fogytak a rendszámok. Ebben a tempóban néhány év alatt kifutott volna a mostani rendszer, és elfogytak volna a kombinációk. 

Jelenleg az SW kezdetű rendszámoknál tartunk, és ha az S betűsök elfogynak, utána már csak a T, a V, és a Z maradt volna. T-vel kezdődő régi formátumú rendszámokat még láthatunk majd az utakon, de újabb kezdőbetűig bizonyára nem jutunk el, mert jövő júliustól elkezdik kiosztani az új rendszámtáblákat. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.01
A kisvárdai nyomozók gyors felderítés után kilenc gépjármű megrongálásával gyanúsították meg a....
2023.02.01
Vevőt, kereskedőt, importőrt is sújt az autóhiány, és ki tudja, még meddig.   ..
2023.02.01
Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi....
2023.02.01
A Rheinmetall prémium gyártókat lát el kontaktorokkal – írja az automobilwoche.de   ..
2023.02.01
Január utolsó előtti napján 90 helyett 176 km/h-val előzött egy sofőr, a rendőrök kiszűrték a....
2023.02.01
Gyári adatok alapján nem jobb semmiben az új full hibrid Suzuki S-Cross, mint az eddigi lágy hibrid....
2023.02.01
A brit autóértékesítők meghatározó szakmai kiadványa, a Car Dealer magazin 2022-ben a Peugeot 208....
2023.02.01
Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy....
2023.02.01
Március 10-én kiderül, mely autók győznek az Év Magyar Autója 2023 verseny különböző kategóriáiban....
2023.02.01
Egyre több szó esik autók vezetőtámogató és önvezető funkcióiról, ezt szerettem volna jobban....