kolbász

A minőségi kolbászra tette fel életét az újkígyósi Pallér család II. rész

2020.02.23.

Díjat már korábban is nyert, de csak 2013 eleje óta "főállású" őstermelő és tart disznókat és készít abból kolbász és sok minden mást Pallér Sándor a Békéscsabához közeli Újkígyóson. Piacra nem járnak, viszonteladóknak sem értékesítenek, mégsem győzik a rendeléseket.

Pallér Sándor hentesmester és felesége, Mónika 2016-ban elnyerték a Hagyományok – Ízek – Régiók pályázaton a Földművelésügyi Minisztérium HÍR-védjegyét az újkígyósi házikolbászukkal. A pályázatnak és magának a védjegynek is célja a hagyományos, tájjellegű, mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének növelése, az ilyet gyártók piaci lehetőségeinek bővítése. Az az év különösen jól sikerült, a Gyulai Kolbászmustrán első díjas lett a szárazkolbászuk és a füstölt kolozsvári szalonnájuk, az orosházi Hagyományok – Ízek versenyen aranyérmet vehettek át a házi készítésű füstölt szalámi kategóriában. A Csabai Kolbászfesztiválon megnyerték a csapattal a Krajcsó Pál Emlékversenyen a gyúrást, szárazkolbászukért a médiazsűri és a közönség díját is kiérdemelték. (Írásunk első részét itt olvashatja.)

A kolbász mellett sonkára is van igény.

– A kolbászkészítés titka a jó alapanyag, mi is nevelünk disznókat – persze nem itt, a háznál, a feldolgozónál és mindenre nagyon odafigyelünk. Fontos a minőségi fűszer is. Száz százalékos tisztaságú sót, aromatasakban lévő köménymagot, újkígyósi házi paprikát és Baranyi József barátomtól Makóról beszerzett fokhagymát használok. Magam füstölöm a portékát, régóta egy helyről hozom a fűrészport, a bükk mellé egy kis tölgy is mehet. Lényeg, hogy hazai erdők magyar fáinak tisztított, olajmentes fűrészporát használjuk. A terméket vályogfalú, szellős kamrában tárolom, és folyamatosan odafigyelek rá. Titok igazából nincs, csak a kolbász, a kolbászkészítés szeretete. Az, hogy szívvel-lélekkel csinálom, de ezzel sokan vannak így Békés megyében – mondja. Természetesen semmilyen lékötőt, érlelés gyorsítót nem használnak.

A legbiztosabb alapanyag a saját nevelésű disznó.

Hozzáállásuk semmit sem változott, sőt, igyekeztek javítani a feltételeken. Tavaly bővítették a füstölő kapacitását, emeltet húztak a meglévő épületre, így legalább 3,5 méter a távolság a felső kolbász teteje és az alsó kolbász alja között. – Kézműves termékben ez a felső határ, nem tudunk, és nem is akarunk többet készíteni, ráadásul a tároló helyiség is szűk keresztmetszet. Nagyon fontos a jó szellőzés és a megfelelő páratartalom, azt sem könnyű belőni, vigyázni kell arra, hogy ne penészedjen a kolbász – mondja Pallér Sándor.

A környékbeli piros paprikára esküsznek.

Megtudjuk, nem nyáron küzdenek, hanem inkább akkor, amikor a télből átmennek a tavaszba, a melegbe. És ha beköszönt az esős évszak, akkor nagyon észnél kell lenniük, pakolgatják, szárítgatják a félkész árut. Előfordult már, hogy áttették a címkéjüket egy másik termékre, ezért a kereskedelemben egyelőre nem is értékesítenek, csak végfelhasználóknak. Eladási gondjaik nincsenek, a megkeresések folyamatosak. - Budapesten van inkább több vevőnk, akinek beszállítunk, sokat postázunk is. A honlapunk mindenen működik, tableten, mobiltelefon is, érezzük az internet hasznát, sok vevőt hoz. Nem is piacozunk, a többit elviszik a háztól, vagy mi szállítjuk ki a megrendelést – mondja a hentesmester.

Újkígyósi vastagkolbász "bemutató".

2018 nyarán Csabai kategóriában megnyerték a Magyar Gasztronómiai Egyesület nagy szalámi- és vastagkolbásztesztjét. A zsűri vaktesztje Pallér Sándor Újkígyóson készített kolbászát hozta ki a legjobbnak, 15 pontot kapott.

– A Csabai Kolbászfesztivál rendezői kértek tőlünk egy szál kolbászt, nem igazán tudtuk, mi lesz majd vele. Később derült ki, hogy a gasztronómiai szövetség elnöke volt a főszervezője az ország szalámitesztjének, ahol a csabai kolbász kategóriát mi nyertünk meg. Nagyon meglepett bennünket. Pontozásos értékelés volt, mondták a jót is meg a rosszat is, a híres gyártó terméke is megkapta a zsűri őszinte véleményét. Este 10 órakor volt az eredményhirdetés, éjfélkor már rendeltek is e-mailben, és utána sokáig jártam a postára – emlékszik vissza, hozzátéve, olyan főcímek is voltak sajtó megjelenéseken , hogy megvan Magyarország legjobb szalámija, nem csoda, ha sokan meg akarták kóstolni.

Egy díjátadás a sok közül - középen Pallér Sándor. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.18
Senki sem tudja, miért parkolnak ezek az autók a Pittsburgh-i Nemzetközi Repülőtéren - most egy....
2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....