múzeum

Mobilitás és innováció Bécsben

2014.11.25.

November 28-tól a bécsi Műszaki Múzeumban két új kiállítás tekinthető meg, amelyek a mobilitás témáját vizsgálják különböző szemszögekből, és történelmi tárgyak, valamint csúcstechnológiát képviselő innovációk bemutatásával világítanak rá a közlekedés, a mobilitás és a mozgás közti kapcsolatokra.

Mobilitás – Az új múzeumi kiállítótér Az új "mobilitás" kiállítás 3000 m2-es területen mutatja be a közlekedés szerteágazó történelmét. Az új területen új megközelítésben teljesen új fényben jelennek meg a múzeum gyűjteményének régi, nevezetes darabjai, mint például a világ egyik legöregebb, még működőképes automobilja, a Marcis autó, az elektromos hajtású autók elődje, a Lohner-Porsche villanyautó, a "Hannibal" nevű lóvontatású vasúti kocsi, amely a világ egyik utolsó fennmaradt lóvontatta vagonja, a Mercedes 1950-es évekbeli legendás versenyautója, az "ezüst nyíl" vagy a világon még fellelhető öt Lilienthal egyfedelű siklórepülőgép egyike.


A kiállítás ugyanakkor a közlekedés jelenéről és jövőjéről is képet ad: a múzeum különféle termeiben látható jó néhány műszaki újítás is, többek közt például megtekinthető a csúcstechnológiának számító sugárfék, több elektromos motorkerékpár és hidrogén-hajtású autó.

A második, "In Bewegung" (Mozgásban) elnevezésű interaktív kiállítótermet a lokomóció alapvető elveinek játékos bemutatására szánták. 30 interaktív állomásán a 8 évesnél idősebb gyerekek vagy a felnőtt látogatók egyaránt kísérletezhetnek: megtapasztalhatják, mi is az a gördülő ellenállás, összehasonlíthatják egy teherautó tengelyének és egy vasúti kocsi kerekeinek mozgását, a Speedboxban próbára tehetik érzékeiket, és megtudhatják, elég ügyesek-e ahhoz, hogy átjussanak a billegő rohampályán.

A kerekesszék-szimulátort kipróbáló látogatók szembetalálják magukat azokkal a nehézségekkel, amelyeket ma egy kerekesszékes társuknak a mindennapi élet során le kell küzdenie. A biztonságos közlekedés fontosságát egy társasjáték demonstrálja, amelyben a játékosoknak különféle kockázatokat kell vállalniuk. A bejárat közelében található ezüstszínű "gyorscsúszdán" pedig a látogatók megmérhetik saját "csúszósebességüket"

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
A Pécs felé vezető oldalon Bátaszék és Somberek-Pécsvárad csomópont között lesz lezárás. ..
2024.02.27
1377 autóst szondáztattak meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság budai rendőrkapitányságainak....
2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....