WRC

Neuville győzött Portugáliában, és átvette a vezetést a világbajnokságon

2018.05.20.

A Hyundai belga versenyzője remek vezetéssel, nagy előnnyel aratott győzelmet a szezon egyik legnehezebb, autógyilkos versenyén.

Thierry Neuville karrierje nyolcadik, és idei második győzelmét ünnepelhette a 2018-as Portugál-ralin. A belga a rali előtt még 10 pontos hátrányban volt az ötszörös világbajnok Sébastien Ogier mögött a világbajnoki tabellán, a verseny után azonban az élre ugrott 19 pontos előnnyel, mivel ellenfele pont nélkül távozott.

Neuville nagyon okos versenyzést mutatott be Portugáliában, kimaradt minden olyan bajból, ami sok ellenfele kiesését okozta, például Ogier és Ott Tänak is megrongálta autóját a trükkös, köves pályákon, ami miatt már pénteken búcsúzni kényszerültek.

A belga viszont hibátlanul és természetesen jó tempóban is vezetett, így a verseny végén 40 másodperces előnnyel ért célba a második helyezett Elfyn Evans előtt. Nem elég hogy győzött, még az utolsó szakaszon, az ún. Power Stage-en is második lett, ami miatt 4 extra pontot is begyűjtött a 25 mellé. Ez a pálya egyébként a legendás Fafe volt, a hatalmas ugratóval a végén.

Neuville péntek délelőtt már átvette a vezetést, azok után, hogy a verseny elején hat különböző versenyző váltotta egymást az élen. Szombaton megduplázta az előnyét, vasárnap pedig már csak be kellett osztania, ezért nem kellett teljes gázzal hajtania.

„Nagyon okosan versenyeztünk egész hétvégén” – nyilatkozta a célban. „Padlógázzal mentünk, amikor lehetett, és kontrolláltuk a tempót, amikor kellett. Fantasztikus autóm volt, ami végig jól működött, kényelmesen éreztem magam benne. Büszkék lehetünk arra, amit elértünk itt, a csapatom végig mögöttem állt. Rengeteg portugál szerelő dolgozik nálunk, ezért úgy gondolom, nagy bulit fogunk tartani ma este!” – tette hozzá boldogan.

A dobogó alsó két fokára az M Sport (Ford) két fiatal versenyzője állhatott fel, mindkettejüknek nagy megkönnyebbülés, hogy idén először a legjobb háromban fejetek be egy versenyt. A második helyezett Elfyn Evans mindössze 7,3 másodperccel előzte meg 20 gyorsasági után csapattársát, Teemu Suninent.

A Ford finnje azonban elsősorban hátrafelé figyelt, mivel hosszan tartó és intenzív csatát vívott a harmadik helyért honfitársával, a toyotás Esapekka Lappival és a hyundai-os Dani Sordóval. Lappi végül 7,4 másodperccel lemaradt a dobogóról, viszont megnyerte a Power Stage-et, amivel 5 extra pontot gyűjtött, idén már harmadszor.

Mögötte 6,2 másodperccel lemaradva lett ötödik Sordo. A spanyol tegnap este még harmadikként mehetett pihenni, de amikor felkelt, már negyedik volt, mivel időközben kiosztottak neki egy 10 másodperces büntetést azért, mert nekiütközött a gumibáláknak a Porto belvárosában rendezett gyorsaságikon még péntek este.

Mads Østberg lett a hatodik, ezzel beugróként is a Citroën legjobbjaként zárta a versenyt. Csapattársa, Craig Breen azért sem tudott feljebb kapaszkodni, mert vasárnap elsőként rajtolva neki kellett takarítania a pályát a többiek előtt. A Citroën első számú versenyzője, Kris Meeke pedig ismét alaposan összetörte a C3 WRC-t, még szombaton egy balkanyarban lesodródott az árokba a fák közé.

Andreas Mikkelsen és Jari-Matti Latvala bár befejezte a versenyt, a legjobb 10-be sem tudtak bekerülni azok után, hogy a pénteki napon kiestek műszaki hibák miatt, és szombaton tetemes időbüntetéssel indulhattak csak újra a Rally2 szabályoknak megfelelően. Ogier hasonlóan járva a 21. helyen zárt, és a Power Stage-en is csak a nyolcadik lett.

A világbajnokság három hét múlva Szardínián, murvás pályákon folytatódik az idei hetedik versennyel.

Portugál-rali, végeredmény:

1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

3h49m46.6s

2

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

40.0s

3

Teemu Suninen, M.Markkula

M-Sport Ford WRT

Ford

47.3s

4

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

54.7s

5

Dani Sordo, C.del Barrio

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

1m00.9s

6

Mads Ostberg, T.Eriksen

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

3m33.5s

7

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

5m23.0s

8

Pontus Tidemand, J.Andersson

Skoda Motorsport

Skoda

14m10.8s

9

Lukasz Pieniążek, P.Mazur

Printsport Oy

Skoda

16m17.3s

10

Stephane Lefebvre, G.Moreau

Citroen Total Rallye Team

Citroen

16m34.3s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....