WRC

Neuville növelte előnyét Portugáliában

2018.05.19.

A Hyundai belga versenyzője magabiztosan vezet a rengeteg kieséssel tarkított portugál-ralin. A szombati napon Kris Meeke adta fel a versenyt, hatalmasat bukott a Citroennel.

Thierry Neuville 39,8 másodperces előnnyel várhatja a portugál-rali vasárnapi, befejező napját. A Hyundai első számú versenyzője átvenné a vezetést a világbajnokságon, ha sikerülne megnyernie a versenyt, mivel két legnagyobb vetélytársa, Sébastien Ogier és Ott Tanak már kiesett.

A szombati napon valamivel jobb körülmények várták a pilótákat, a pályákon nem volt annyi veszélyes kő, mint pénteken, amikor a mezőny közel fele feladta a küzdelmet ilyen-olyan problémák miatt. Neuville csak egy gyorsot nyert, de kiegyensúlyozottan vezetett, főleg a verseny leghosszabb gyorsaságijára, a 37,6 kilométeres Amarantére koncentrált, ahol kétszer is végig kellett menni.

A belga taktikusan beosztotta a gumijait az Amarante előtti két pályán, így neki még a hosszú gyorsaságin sem voltak tapadási gondjai, többek között ezért tudta növelni előnyét a második helyen álló Elfyn Evans előtt. Az nap végére az eső is eleredt, ami Neuville-nek kedvezett, ő ugyanis vegyesen lágy és kemény gumikat tetetett fel a Hyundai i20 WRC-re.

„Kényelmesen éreztem magam a kocsiban, különösen a hosszú gyorsaságin. Megpróbáltam előnyt kiépíteni itt, ami kétszer is sikerült. Még nem lefutott a verseny, de van rá esély, hogy ez egy remek hétvége legyen nekünk.

Evans is remek napot zárt, két gyorsaságit is megnyert a hatból, a második helye egyre biztosabbnak tűnik. A hosszú pályákon viszont nem igazán találta a ritmust, de még így is 17,4 másodperccel vezet a harmadik helyen álló Dani Sordo előtt. A spanyol versenyző szombat délután egyszer megpördült a Hyundai-jal, így az előnye 4,7 másodpercre csökkent a negyedik helyen álló Teemu Suninen előtt. A fiatal finn remekül vezetett egész nap, sikerült visszavernie a toyotás Esapekka Lappi támadásait, pedig a honfitársa is jól ment, és komoly kihívást jelentett neki. Végül 11,1 másodperc lett köztük a különbség, amiből még bármi lehet vasárnap.

Mads Østberg áll a hatodik helyen a legjobb citroenesként, a norvég közel egy percet vesztett egy pördülés miatt, amely után fennakadt az autója az útszéli padkán. Végül a közelben tartózkodó nézők lökték vissza a sértetlen C3 WRC-t. Egyetlen állva maradt csapattársa, Craig Breen 1 perc 40 másodperces hátrányban van hozzá képest.

A Citroen első számú versenyzője, Kris Meeke volt a nap nagy vesztese, mivel egy balkanyarban lecsúszott az útról, és totálkárosra törte a C3 WRC-t. Bár az autó nagyon rosszul nézett ki a borulás után, a pilóta és Paul Nagle navigátor szerencsére sértetlenül mászott ki a roncsból.

Vasárnap még öt gyorsasági vár a mezőny megmaradt részére, köztük a híres Fafe pálya, amely egy hírhedt ugratót is tartalmaz. Ez a pálya lesz a Power Stage is, ami az jelenti, hogy az első 5 helyezettje külön világbajnoki pontokkal gazdagodik, ezért azoknak (Latvala, Ogier, Mikkelsen) is esélyt ad a pontszerzésre, akik pénteken egyszer már kiestek, és szombaton csak jelentős időbüntetés árán folytathatták a versenyt.

Az összetett állása a szombati nap után:

1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

3h16m30.0s

2

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

39.8s

3

Dani Sordo, C.del Barrio

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

57.2s

4

Teemu Suninen, M.Markkula

M-Sport Ford WRT

Ford

1m01.9s

5

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m13.0s

6

Mads Ostberg, T.Eriksen

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

3m14.1s

7

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

4m53.1s

8

Pontus Tidemand, J.Andersson

Skoda Motorsport

Skoda

12m52.7s

9

Lukasz Pieniążek, P.Mazur

Printsport Oy

Skoda

14m12.1s

10

Stephane Lefebvre, G.Moreau

Citroen Total Rallye Team

Citroen

15m00.4s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....