Teszt

Női szemmel: Fiat 500 L

2014.03.05.

Sok statisztika szól arról, hogy egy családban a hölgyek döntenek minden nagyobb vásárlásról. Ezért sorozatunkban női szemszögből fogjuk megmutatni, hogy az autóvásárlás rejtelmeiben melyek a fontos kritériumok, tehát: „mi kell a nőnek!”

Szerző: Bóday Csilla

Az első áldozatunk a Fiat 500 L lesz. A választás azért rá esett, mert a megújult Fiat 500-ból inspirálódott, amit kijelenthetünk, hogy az egyik leginkább női kisautó. Négy tényező szerint osztályozzuk, nézzük az elsőt. Mérete. Ez lényeges kérdés mivel az olasz autógyár pont abból a megfontolásból készítette el ezt a családbarát autót, hogy sokkal praktikusabb legyen kistesójánál, nem ragaszkodnak a háromajtóshoz, de annál inkább a retro stílushoz.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Így lett 60 centivel hosszabb, 18 centivel magasabb és 31 centivel hosszabb a tengelytáv, mint az 500. Ezt persze még lehet fokozni, az „ál-SUV” után következik még egy hétszemélyes, az 500 living, és egy kompakt SUV, amit a Nissan Juke riválisának terveztek, a hamarosan bemutatkozó 500 X. És miért is fontos nekünk, nőknek a méret? Ha valaki látott már női retikült vagy kézi táskát…nos, hát nem teszi fel ezt a kérdést. Kinek mi a mániája. Van, aki kocsiból öltözködik, van, aki a srácokat szállítgatja és a nagybevásárlást se felejtsük el. Apropó, nézzük a csomagtartót. 343 literes ami 1310 literre bővíthető a hátsó ülések előre döntésével, ami számunkra jelentős térgyarapodás az 500-as jelzés értékű csomagterével szemben.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Az autó magas és keskeny ehhez képest jók a menettulajdonságai, abszolút stabil, jó az úttartása. Kicsit fapados, de még normál mértékben, nem kellemetlen az utazás vele. A hátsó ülés lábmérete igen kedvező, viszont a hátsó tér belmagassága már kicsit szűkösnek bizonyul.

Térjünk át a második tényezőre, a dinamikusságra. Ma már a fakanalat sutba vágva igenis kijár a nőknek is a dinamikus, sportos élményt nyújtó, könnyen vezethető és nem utolsósorban parkolható kisautó. Lássuk mit kínált eddig a Fiat 500 L. A legkisebb, de leginnovatívabb Fiat motor a 900-as Twinair benzines, amely nagy dobbantás kis fogyasztásával, de nagy teljesítményével. Meghagyták az 1,3-as takarékos és az 1,6-os erős Multijet dízeljét, ezek már jól teljesítő szakállas fickók a Fiat történetében.

 

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A Fiat mostantól azoknak is kínál választást, akik ragaszkodnak a benzinmotorhoz, nem bíznak eléggé a kis kéthengeres 900-asban viszont fontosnak tartják a környezet védelmét. Talán éppen nekik érkezik a heteken belül Magyarországon is megvásárolható 1,4 T-Jet, amely immáron megelőlegezi a csak ez év végén életbe lépő Euro 6-os környezetvédelmi normákat

Ha már dinamikusan vezetünk, fontos a biztonság. Ez a harmadik tényező az 500 L-nél, mivel ötcsillagos Euro NCAP minősítést kapott. Az átlag kisautónál magasabb üléspozíció tovább növelheti a biztonságérzetet az előre látás szempontjából. A leheletnyit megemelt hasmagasság rossz utakon is jobb úttartást biztosít.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Végezetül, ami talán döntő lehet egy hölgy autóválasztásánál a külső, a design. Ha olaszokról van szó a gasztronómia mellett talán a divat, ami nekik nagyon megy. Persze egy 500-as után csak picit kellett felvarrni a szoknyát és rögtön lett egy új modell. Nagyon elegáns az L megjelenése, kicsit ötvözték a Panda minimalista és az 500-as, ötvenes évek báját. Picit hajaz a Mini Countryman-re, de összességében egy nagyon szerethető, praktikus, stílusos, családbarát és nem utolsó sorban környezetbarát autót álmodott és valósított meg a Fiat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.23
Megszűnt az útlezárás az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, Hatvannál, ahol halálos....
2021.10.23
Lipcse városa 2025-től csak elektromos autókat akar engedélyezni a személyszállításban. Ennek....
2021.10.23
Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten -....
2021.10.23
Nem sok autótípus mondhatja el magáról, hogy 50 milliónál is több példányt adtak el belőle, amióta....
2021.10.23
Mesterséges intelligencia segítségével, automatikusan tölti az elektromos járműveket a vállalat....
2021.10.23
Egy neves aukciós ház oldalára került fel a fekete kisteherautó, amely várhatóan 40-50 ezer dollár....
2021.10.23
Abszurd helyzetet eredményez, hogy viszonylag kevés új autó érkezik a piacra, ezért a kétéves....
2021.10.22
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset miatt teljes útlezárásra kell számítania a....
2021.10.22
Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája volt a leggyorsabb pénteken az első szabadedzésen a Forma-1-es....
2021.10.22
Ha nem vársz sokat, nem fogsz csalódni. ..